Logo image
Logo image

Hoida sameaa ja kuivaa ihoa: ruoka-aineet sekä lisäravinteet

3 minuuttia
Hoida sameaa ja kuivaa ihoa: ruoka-aineet sekä lisäravinteet
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

On olemassa paljon voiteita ja öljyjä kuivan ihon kosteuttamiseen, mutta paras tapa hoitaa kuivaa ihoa on sisältä päin tapahtuva kosteuttaminen.

Tämä onnistuu syömällä sellaisia ruoka-aineita ja lisäravinteita, jotka auttavat ravitsemaan ihosolujasi. Tämä auttaa tekemään ihostasi sileän, yhdenmukaisen, nuorekkaan sekä kauniin.

Seuraavaksi kerromme, mitkä ruoka-aineet auttavat hoitamaan kuivaa ihoa. Suosittelemme myös tiettyjä erittäin tehokkaita luonnollisia lisäravinteita. Ne sopivat erityisesti sellaisille henkilöille, jotka kärsivät kuivasta ihosta, tai joilla on taipumusta saada ryppyjä tai muita iho-ongelmia.

Hoida kuivaa ihoa näillä ruoka-aineilla

Some figure
 • Hedelmät sisältävät paljon C-vitamiinia, joka on erittäin tärkeä tekijä ihosi terveyden kannalta. Saat sitä sitrushedelmistä (sitruuna, appelsiini, greippi, mandariini) ja punaisista hedelmistä (mansikka, karhunvatukka, vadelma).
 • Amerikanginseng (panax quinquefolium) on lääkekasvi, joka virkistää ja kosteuttaa kuivuuteen taipuvaista ihoa. Se on hyvin hyödyllinen myös ikääntyneille. Amerikanginsengiä tulisi nauttia 15 päivän ajan, ja tämän hoidon voi toistaa joka toinen tai kolmas kuukausi.
 • Neidonhiuspuu (ginkgo biloba) on lääkeyrtti, jolla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Näihin kuuluu myös se, että se säätelee rasvaisen ihon talineritystä. Siten se kosteuttamisen lisäksi myös auttaa tasapainottamaan seka- tai rasvaista ihoa. Tätä yrttiä voi käyttää kolmen kuukauden ajan hauteen tai uutteen muodossa.
Some figure
 • Pellavansiemenöljy on Omega-3 -pitoisuutensa ansiosta tuote, joka huoltaa ja kosteuttaa ihoasi, hiuksiasi ja kynsiäsi. Tämän vuoksi sitä voi käyttää paikallisesti sekä suun kautta nautittuna. On huomattava kuitenkin, että öljyn tulisi olla kylmäpuristetussa muodossa, eikä sitä tule koskaan kuumentaa. Sitä voi nauttia suoraan, tai sekoitettuna ruokaan mikäli et pidä öljyn mausta.
 • Oluthiiva: Mitä tulee ihoon, oluthiiva toimii erinomaisena puhdistavana sekä uusiutumista edistävänä aineena. Suosittelemme sen nauttimista mikäli sinulla on seuraavia iho-ongelmia: ihotulehdus (dermatitis), psoriasis, akne tai raskausarpia. Se sopii myös käytettäväksi palovammoihin tai leikkausarpiin. Nauti yksi tai kaksi ruokalusikallista päivittäin sekoitettuna mehuun, jogurttiin tai muuhun vastaavaan tuotteeseen.
 • Voi sekä kirkastettu voi eli ghee ovat erinomaisia ruoka-aineita ihon ravitsemiseen, sillä ne sisältävät rasvahappoja sekä A-vitamiinia. Tätä vastoin margariini on erittäin epäluonnollinen tuote. Voita ei kuitenkaan tulisi käyttää liiaksi, etenkään jos sinulla on ylipainoa. Vain yksi ruokalusikallinen päivässä on sopiva määrä.

Some figure

 • Kypsennetty porkkana: Porkkanat sisältävät paljon A-vitamiinia, ja jos syöt niitä kypsennettyinä se on parempi vaihtoehto elimistösi ruoansulatuksen kannalta. Voit kyllä syödä niitä myös raakoina.
 • Ruoat, jotka sisältävät paljon proteiinia: Päivittäinen ruokavaliosi tulisi sisältää proteiinia, mutta sen sijaan useat ihmiset syövät liikaa hiilihydraatteja. Emme tässä tarkoita ainoastaan eläinperäisten tuotteiden proteiinia, sillä jos mieluummin syöt kasvisperäistä proteiinia, hyviä lähteitä ovat esimerkiksi palkokasvit, pähkinät ja sienet. Proteiini on äärimmäisen tärkeä tekijä ihosi terveyden kannalta.

Hoida kuivaa ihoa luonnollisilla lisäravinteilla

Tässä esittelemme muutamia lisäravinteita, jotka auttavat tarjoamaan näitä kuivalle iholle tärkeitä ravinteita;

 • C-vitamiini: Tämä on yksi parhaista lisäravinteista ihosi kannalta, sillä se elvyttää ja kirkastaa, sekä edistää ihosi nuorekkuutta ja uusiutumista. C-vitamiinia tulisi ottaa pieninä annoksina päivän mittaan, sillä mikäli yhtäkkiä otat sitä suuren annoksen, poistaa elimistösi ylimääräisen osan virtsan kautta – siksi C-vitamiinista ei voi saada yliannostusta. Se auttaa mainittujen hyötyjen lisäksi myös parantamaan vastustuskykyäsi.
 • Orgaaninen silikoni: Silikoni on elintärkeä tuote ihosi uusiutumisen kannalta. Tässä tapauksessa suosittelemme sen nauttimista orgaanisessa eli luonnollisessa muodossa.
Some figure
 • KollageeniYhä enemmän on tarjolla kollageeni -lisäravinteita, jotka auttavat parantamaan ihon koostumusta ja kiinteyttä. Kollageeni on erittäin tärkeä proteiini, eikä ainoastaan ihosi kannalta, vaan myös lihastesi ja niveltesi kannalta. Suosittelemme sen käyttöä vasta 40 ikävuodesta lähtien.
 • Seleeni: Seleeni antaa ihollesi joustavuutta, mikä on erityisen tärkeää hoidettaessa kuivaa ihoa. Seleeniin perustuvat lisäravinteet voidaan yhdistää muihin mineraaleihin, kuten sinkkiin, joka on myös erittäin hyödyllinen tuote. Seleeni -lisäravinteet sisältävät myös usein E-vitamiinia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 
 • Juliette Goggin, Abi Righton. Cosmética casera : recetas naturales para el rostro, el cuerpo y el cabello. Naturart, 2017.
 • Academia Española de Dermatología y Venereología. ¿Qué alimentos son importantespara tener una piel saludable? La AEDVte recomienda claves para prevenir enfermedades. https://aedv.es/wp-content/uploads/2016/09/NPAlimentacion.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.