Logo image
Logo image

Kylmän suihkun 10 hyödyllistä vaikutusta

3 minuuttia
Kylmän suihkun 10 hyödyllistä vaikutusta
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Vesi on kaiken elämän perusta, ja ilman vettä keho ei toimi normaalisti. Vesi vaikuttaa kehon sisällä ja sen ulkopuolella, erityisesti suihkun jälkeen tunnet olosi virkistyneeksi. Vesi on osa kaikkia elintoimintoja ruuansulatuksesta aivojen työskentelyyn. Juomalla vettä pidät kehon nestetasapainon reilassa, huolehdit ihon kimmoisuudesta ja heleydestä ja varmistat sen, että kaikki kehon toiminnot sujuvat moitteetta.

Veden voima tuntuu myös kehon ulkopuolella ja veden voima ei piile pelkästään sen juomisessa. Kaikki meistä tietävät sen ihanan tunteen, kun pitkän päivän päätteeksi pääsee kuumaan suihkuun tai kylpyyn – lämmin vesi rentouttaa lihakset ja hellii kehoa. Kylmä suihku puolestaan herättelee ja virkistää. Tässä artikkelissa tutustumme nimenomaan kylmän suihkun vaikutukseen.

Suihkussa käynnin tärkeys tuskin on kenellekään epäselvää. Säännöllinen suihku ja peseytyminen on osa normaalia arkipäivää, se huolehtii hygieniasta ja pitää ihon sekä hiukset puhtaina. Yleensä suihkussa halutaan peseytyä lämpimällä vedellä, sillä se koetaan rentouttavana.

Monet meistä kuitenkin tietävät kylmän veden terveellisen vaikutuksen ihoon, verenkiertoon ja muihin kehon toimintoihin. Avantouinti on monelle sellainen extreme-laji, ettei ihan niin jäätävää kokemusta halua lähteä hakemaan. Viileä suihku aktivoi samaan tapaan verenkiertoa ja pitää sydämen terveenä. Lue lisää kylmän suihkun positiivisesta vaikutuksesta kehoosi.

Stimuloi immuunijärjestelmää

Kylmä suihku herättää kehon toimimaan saman tien ja stimuloi puolustusjärjestelmää tehden siitä samalla vastustuskykyisemmän. Vastustuskyky taistelee viruksia, tulehduksia ja bakteereja vastaan.

Se saa ihosi näyttämään hehkeältäpisara kylmä suihku

Kylmä vesi tekee hyvää iholle sisältä ja ulkoa. Ihohuokoset supistuvat kylmässä ja iho pysyy siloisena ja kimmoisana. Kasvojen iho kannattaa huuhdella kylmällä vedellä aina ihonpuhdistuksen jälkeen, jotta ihohuokoset sulkeutuvat – näin niihin ei pääse kertymään likaa ja samalla pidät ihon heleänä.

Kuuma vesi tekee ihosta pehmeän ja löysän, jolloin siitä poistuu kosteutta ja se voi kuivua. Kuuma vesi myös voi aiheuttaa ennenaikaisten ryppyjen muodostumisen.

Jos kärsit verenkierron ongelmista, kylmä vesi herättää verenkierron toimimaan tehokkaammin ja auttaa levittämään happea ja ravintoaineita kaikkialle kehoon.

Ehkäisee suonikohjujen syntymistä

Some figure

 

Kylmä vesi auttaa häivyttämään olemassa olevia suonikohjuja ja ehkäisemään uusien syntymistä parantamalla verenkiertoa ja aiheuttamalla verisuonten supistumista.

Puhdistaa sisäelimiä myrkyistä

Verisuonten puristuminen kasaan kylmän suihkun ansiosta tekee hyvää sisäelimille, sillä se helpottaa haitallisten aineiden ja myrkkyjen liikkumista kohti ihon pintakerroksia, jossa ne vapautuvat ja poistuvat elimistöstä.

Helpottaa stressiä

Some figure

Kylmän suihkun on huomattu lieventävän stressin ja ahdistuksen oireita. Kokeile, toimiiko konsti omalla kohdallasi, mutta jätä se väliin, jos huomaat sen pahentavan oireita.

Suihkun jälkeen keho herää

Kylmä vesi stimuloi kehoa, aktivoi lihakset ja asettaa elimistön valmiustilaan. Kylmä vesi on shokki elimistölle, joten sen täytyy tehostaa toimintojaan. Jos tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi aamuisin, kokeile kylmää suihkua lämpimän sijaan – kylmä vesi herättää takuuvarmasti aamu-unisimmankin! Jos kuntoilet aamuisin, on kylmä suihku loistava tapa viilentää keho treenin jälkeen ja tuntea olo energiseksi.

Lisää virtsaneritystä

Kylmä vesi parantaa kehon puhdistumismekanismeja eli esimerkiksi virtsaneritystä. Kylmän veden alhainen lämpötila toimii diureettina ja ehkäisee rasvakudoksen syntymistä.

Auttaa taistelussa masennusta vastaan

Some figure

Virginian yliopiston tutkimuksessa todettiin, että kylmä suihku stimuloi sitä aivojen osaa, joka vaikuttaa suoraan onnellisuudentunteisiin ja masennuksen tunteiden säätelyyn.

Pitää hiukset terveinä ja kauniina

Kylmä vesi sopii hiustenhoitoon, sillä se estää hiusten kuivumisen ja katkeilun. Kuuma vesi poistaa kosteutta hiuksesta tehden siitä hauraan, pörröisen ja helposti katkeilevan. Hiukset näyttävät elottomilta ja kiillottomilta. Pese hiukset normaaliin tapaan shampoolla viileällä vedellä ja huuhtele viimeiseksi kylmällä vedellä. Kylmä vesi ehkäisee lisäksi hilsettä ja hiustenlähtöä.

Suosituksia kylmään suihkuun rohkenevalle

Jos et ole tottunut kylmiin suihkuihin, ne voivat tuntua aluksi kamalalta ajatukselta. Kannattaa siis totutella kylmään veteen vähitellen.

  • Aloita suihku normaalisti lämpimällä vedellä ja laske lämpötilaa pikku hiljaa viileämmäksi, niin että et hyppää suoraan kuumasta jääkylmään. Aloita viileällä vedellä ja pikkuhiljaa uskallat kääntää vettä kylmemmäksi ja kylmemmäksi.
  • Kylmässä suihkussa saa ja kannattaa käydä myös talvella. Talvella ajatus kylmästä suihkusta voi kuulostaa kammottavalta, etenkin aamuisin, kun kehon lämpötila on muutenkin alhaalla. Suosittelemme kuitenkin jatkamaan kylmiä suihkuja talvellakin. Kylmän suihkun ei tule olla niin kylmä, että alat täristä.
  • Kokeile kylmää suihkua saunomisen päätteeksi. Kuumasta saunasta tullessa monet meistä kaipaavat juuri viilentävää suihkua, joten kokeile sitä silloin ja puske itseäsi tottumaan hiukan kylmempään veteen, kuin mitä normaalisti käyttäisit. Kuuman ja kylmän vaihtelu tekee ihmeitä verenkierrolle ja aineenvaihdunnalle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.