10 seurausta liian vähäisestä vedenjuonnista

· syyskuu 16, 2018
Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa epätasapainoa aineenvaihdunnassa sekä synnyttää muita terveysongelmia. Vettä suositellaan juotavan noin 2 litraa päivässä.

Vesi on pääasiallinen tekijä ihmisen elintärkeissä elimissä, kuten aivoissa, maksassa ja sydämessä. Se on välttämätön neste luiden kannalta ja jopa solujen välisillä alueilla. Siksi liian vähäinen vedenjuonti voikin aiheuttaa terveysongelmia.

Puutteellisen vedenjuonnin seurauksena voi ilmetä ongelmia monessa kohdassa kehoa – aina ihosta elintärkeisiin sisäelimiin.

1. Ihon puutteellinen nesteytys

Sen lisäksi, että käytät kosteusvoiteita ja muita luonnollisia hoitotuotteita, paras ratkaisu ihon pitämiseksi kosteutettuna on veden riittävä juonti.

Ihon joustavuus riippuu siitä, onko vesitasapaino hyvä: tällöin juot yhtä paljon tai enemmän kuin menetät. Jotta voisit selvittää, onko ihosi kosteutus puutteellista, voit tehdä seuraavan testin:

 • Nipistä hellävaraisesti ihoasi ja katso, kuinka pitkään vie, että se palaa normaaliin tilaansa.
 • Jos kosteutusta on liian vähän, ihosi tulee palaamaan hyvin hitaasti takaisin luontaiseen muotoonsa. Muulloin iho sen sijaan on kimmoisa ja palaa välittömästi paikoilleen.

Voit myös testata ihosi lämpötilaa, etenkin kasvoillasi, nähdäksesi onko kosteutus liian niukkaa. Tyypillisesti keho tarvitsee runsaasti vettä, jotta lämpötila voisi pysyä ihanteellisena.

Tämä tarkoittaa, että jos ihosi on kuumempi kuin normaalisti, saattaa olla tarpeen lisätä vedenjuontia.

Lue aiheesta lisää: Muuta kuiva iho pehmeäksi ja hehkuvaksi

2. Ummetus

puutteellinen vedenjuonti voi aiheuttaa ummetusta

Ummetuksen vuoksi on vaikeaa ulostaa normaaliin tapaan, ja yksi suurimmista syistä tähän ongelmaan on liian vähäinen vedenjuonti.

Kun suolistosi muodostaa ulostetta, paksusuoli poistaa paljon vettä, jotta jäte voitaisiin saada kiinteäksi.

Kun vettä ei ole tarpeeksi, tätä kiinteää jätettä on vaikeampi poistaa, ja tuloksena voi olla vatsakipua.

Yksi ummetukseen suoraan liittyvä ongelma on peräpukamat, jotka johtuvat siitä työstä jonka suolistosi täytyy tehdä poistaakseen hyvin kiinteää tai kuivaa ulostetta.

3. Lihaskrampit

Lihaskrampit ovat tyypillisesti fyysiseen aktiivisuuteen liittyviä ongelmia, mutta ne voivat olla yhteydessä myös mihin tahansa sellaiseen tilanteeseen, jolloin kehossasi ei ole tarpeeksi vettä.

Yleensä, kun kehossa on liian vähän vettä, tuloksena on epätasapaino elektrolyyttien ja mineraalien määrässä. Nämä tekijät ovat elintärkeitä, jotta lihakset voisivat toimia kunnolla.

Siksi onkin hyvä idea pysyä hyvin nesteytettynä silloin kun harrastat liikuntaa, sillä menetät vettä ja mineraaleja hien kautta.

4. Uupumus

Puuttellinen vedenjuonti vaikuttaa suoraan ihmisen arkeen ja voi tehdä olon uupuneeksi.

Kun nesteitä ei kehossa ole tarpeeksi, solut hidastavat aktiivisuuttaan ja luovat vähemmän energiaa.

Puutteellisesta nesteytyksestä kärsivät ovat usein väsyneitä ja uneliaita juuri tästä syystä. Onneksi uupumus voidaan kuitenkin saada katoamaan juomalla enemmän vettä.

Lisäksi on hyvä idea syödä hedelmiä ja kasviksia joissa on runsaasti vettä, jotta voisit lisätä nesteen määrää kehossasi. Sen lisäksi että saat niistä vitamiineja, vesimelonin kaltaiset hedelmät, kuten sitrushedelmätkin, antavat sokereita, jotka lisäävät energian määrää luonnollisesti.

5. Kuiva suu

Tämä ongelma liittyy usein suun hygieniaan ja ruoan huonoon käsittelyyn kehossa. Paras neuvo suun ollessa kuiva on juoda vettä välittömästi.

Oireita, jotka liittyvät kuivaan suuhun, ovat seuraavat:

 • tahmea tai kuiva olo suussa
 • paksu sylki
 • kipu tai polttava tunne suussa tai kielessä
 • huulten tai suupielten halkeilu
 • kuiva ja karhea kieli
 • vaikeudet pureskella, maistaa tai niellä ruokaa

6. Migreenit

puutteellinen vedenjuonti voi aiheuttaa migreeniä

Joskus migreeni liittyy vähäiseen nesteytykseen. Kun vettä ei juoda tarpeeksi, verisuonet laajentuvat, mikä saa aikaan voimakkaita päänsäryjä.

 • Muista, että kosteutuksen puute ei ole ainoastaan kuumien päivien ongelma.
 • Jos vain juot tarpeeksi vettä, saat riittävän tasapainon ja sinulla on pienempi riski saada migreeni.

7. Korkea verenpaine

Riittämätön vedenjuonti vähentää veren määrää verisuonissasi, ja sen olisi parasta virrata kunnolla.

Jotta voisit pitää elimesi kunnolla toiminnassa huonon kosteutuksen aikana, kehosi vapauttaa histamiinihormonia. Tämä aina saa aikaan sen, että verisuonesi ja valtimosi supistuvat, mikä aiheuttaa korkeampaa verenpainetta.

Runsas vedenjuonti myös parantaa verenkiertoa sekä vähentää myrkkyjen ja muiden haitallisten aineiden kertymistä, mikä voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta.

8. Ongelmat munuaisten kanssa

puutteellinen vedenjuonti voi aiheuttaa selkäsärkyä

Runsas vedenjuonti stimuloi munuaisten toimintaa. Munuaisesi vastaavat myrkkyjen, virtsahapon ja suolan poistamisesta kehostasi.

Kun munuaisesi eivät voi tehdä tätä elintärkeää toimintaa, ilmenee tiettyjä terveysongelmia, kuten munuaiskiviä.

Munuaisten pitäminen terveinä edistää kehosi aineenvaihdunnan tasapainoa, ja se estää häiriöitä ja kroonisia sairauksia.

9. Painonnousu

Joskus, kun luulet olevasi nälkäinen, oletkin todellisuudessa janoinen. Jotkut syövät siis ruokaa silloin, kun keho itse asiassa pyytää nesteitä.

Tämä on tärkeä asia muistaa, jos yrität hallita painoasi ja parantaa terveyttäsi. Vedenjuonti nopeuttaa aineenvaihduntaa, mikä lisää polttamiesi kalorien määrää.

Useimmat dieetit vaativat monta lasillista vettä päivässä juuri näistä syistä. Muista, että tulisi juoda silkkaa vettä, ei siis sokereita tai makeutusaineita sisältäviä juomia.

10. Nivelkipu

Jos olet joskus tuntenut ohimenevää kipua nivelissäsion hyvin todennäköistä, että et juo tarpeeksi vettä.

 • Rustosi, joka auttaa rajoittamaan hankausta nivelissä, koostuu 70 %:sesti vedestä.
 • On siis tärkeää juoda runsaasti nesteitä, jotta rusto voi pitää yllä oikeaa muotoaan, mikä mahdollistaa liikkeen luiden välillä.

Se määrä vettä, joka ihmisen tulisi juoda päivässä, riippuu useasta asiasta, kuten iästä, fyysisestä aktiivisuudesta, säästä, terveydestä ja niin edelleen.

Oletko sitä mieltä, että vedensaantisi on puutteellista? Vesi on elintärkeä asia kehosi toiminnalle, joten lisää sen juontia, jos haluat pysyä terveenä!