Logo image
Logo image

Suonikohjujen ennaltaehkäisy ja hoito

2 minuuttia
Suonikohjujen ennaltaehkäisy ja hoito
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Suonikohjut ovat yleisimpiä verenkiertoelimistön ongelmia. Erityisesti naiset kärsivät suonikohjuista, mutta niitä ilmenee myös miehillä. Suonikohjuja syntyy, kun verisuoni laajenee, eikä veri pääse virtaamaan normaalisti suonen sisällä. Yleensä suonikohjuja syntyy jalkojen laskimoihin. Suonikohjuista voi muodostua pahakin ongelma ellei niitä hoida huolellisesti. Lue lisää siitä, miten suonikohjujen ennaltaehkäisy ja hoito onnistuu liikunnalla ja venyttelyllä.

Seuraavat keinot ovat helppoja toteuttaa kotioloissa ja niistä on suuri apu suonikohjujen ehkäisyssä ja jo olemassaolevien suonikohjujen hoidossa. Mikäli kärsit jalkojen kipuilusta, turvotuksesta ja kutinasta erityisesti iltaisin, ja sinulla on näkyviä kohjuja, kannattaa jalkoja käydä näyttämässä lääkärille.

Kävely

Suonikohjujen katsotaan usein johtuvan liikunnan puutteesta ja nykyelämäntavoista, johon kuuluu paljon paikallaan istumista. Vuosikausien toimistotyö tarkoittaa sitä, että jalat eivät paljoa pääse liikkumaan päivän aikana, mikä voi johtaa verenkierron häiriöihin alaraajoissa. Vuosien saatossa tämä voi lopulta johtaa suonikohjuihin. Myös ylipaino edesauttaa suonikohjujen syntymistä. Suonikohjujen ennaltaehkäisy onnistuu helpoiten pitämällä jalkasi aktiivisina.

Some figure

Kävely on helpoin tapa lisätä jalkojen aktiivisuutta. Jokaisen tulisi kävellä ainakin puoli tuntia päivässä, helpoiten tämä onnistuu, jos sinulla on mahdollisuus kävellä töihin ja takaisin. Kävely kiihdyttää jalkojen verenkiertoa ja ennaltehkäisee suonikohjuja. Samalla kohennat yleiskuntoasi, pidät kilot kurissa ja lisäät energiatasoasi.

Kävele niin paljon kuin mahdollista; puistolenkki tai ruokaostokset jalkaisin ovat loistava tapa lisätä päivittäistä askelmäärääsi. Muista myös nousta työpisteeltäsi silloin tällöin jaloittelemaan.

Venyttely

Venyttelemällä vilkastat verenkiertoa ja herättelet jalkoja. Venyttele pohkeet ja reidet iltaisin vaikka telkkarin edessä. Venyttely onnistuu toimistollakin: istu normaalisti työtuolillasi, jalkojen kannat lattialla, puske päkiät maahan ja nosta kannat ylös kuin korkokengissä kävellen. Toista 20 kertaa kummallakin jalalla.

Pyöräily

Some figure

Pyöräily on mahtava tapa kiihdyttää jalkojen verenkiertoa, ja pelkän pyöräilyliikkeen imitointi selällään maassa toimii myös. Jos omistat pyörän, käytä sitä niin usein kuin mahdollista: polkaise kauppaan, töihin tai illanistujaisiin – saat samalla tehokasta liikuntaa. Kuntopyörällä taas voit tehdä tehokkaan spinning-tunnin. Voit myös matkia pyöräilyliikettä lattialla maaten, selkä matossa ja jalat 45 asteen kulmaan kohotettuina, polkien ilmaa kuin pyöräilisit.

Jalkojen pyörittäminen

Pyörivät liikkeet ovat jalkojen verenkierrolle hyväksi ja ne ehkäisevät suonikohjuja tehokkaasti. Mene selinmakuulle lattialle ja nosta jalat ylös 45 asteen kulmaan. Pyöritä oikeaa jalkaa myötäpäivään pientä näkymätöntä ympyrää ilmaan piirtäen 20-25 kertaa ja toista sama vasemmalla jalalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tisi PV. Varicose veins. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0212. Published 2011 Jan 5.
  • Center for Vein Restoration. (April 16, 2019). Which Exercises Are Safest for Varicose Veins?. Available in https://www.centerforvein.com/blog/exercises-safest-varicose-veins
  • Vein Treatment Clinic. (June 22, 2019). Best exercise for varicose veins and effective treatment options.
    Available in https://www.veintreatmentclinic.com/exercise-for-varicose-veins
  • Azura Vascular Care. (Nov 29, 2018). Do These Six Exercises to Help with Varicose Veins Prevention. Available in https://www.azuravascularcare.com/infoveins/six-exercises-to-help-with-varicose-veins-prevention/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.