Turvotusta vähentävät hedelmät

Estääksesi tai hoitaaksesi turvotusta on tärkeää, että sinulla on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Sinun tulisi syödä paljon kuitupitoisia hedelmiä, joilla on puhdistavia vaikutuksia. 
Turvotusta vähentävät hedelmät
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

On olemassa ruokia jotka aiheuttavat ummetusta, turvotusta, tulehdusta ja ilmavaivoja. Toisaalta taas on ruokia, jotka auttavat näiden ongelmien kanssa.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat hedelmät turvotuksen lievittämiseen.

Lisää nämä ruokavalioosi tänään!

Hedelmät: liittolaiset turvotusta vastaan

hedelmät ja marjat

Suuret ateriat, liiallinen hiilihydraattien ja rasvojen nauttiminen sekä välipalat ovat vain joitakin asioita, jotka aiheuttavat turvotusta.

Huonot ruokailutottumukset johtavat moniin komplikaatioihin. Ne vaikuttavat fyysisesti negatiivisella tavalla, ja terveys heikkenee.

Turvotuksen, ilmavaivojen ja ummetuksen lisäksi monet ruoat ja tottumukset saavat sinut tuntemaan olosi “raskaaksi.” Sitä taas seuraa laiska olo ja motivaation puute. On myös vähän masentavaa kun kokeilet vaatteita peilin edessä eikä mikään vaate tunnu hyvältä päällä.

Tästä syystä on aina tärkeää ylläpitää terveellisempää ruokavaliota. Kaikenkaikkiaan siinä tulisi olla runsaasti kuituja, jotka auttavat kehoasi pääsemään eroon kuona-aineista ja rasvasta.

Ensimmäinen asia joka sinun tulisi muuttaa, on huonot valinnat ravinnon suhteen. Seuraavana tulee tuoreiden ja luonnollisten ruokien lisääminen ruokavalioon.

Esimerkiksi hedelmissä on mahtavia ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia, alhainen rasvapitoisuus ja ne ovat mahtavia nesteytyksen kannalta. Samanaikaisesti ne tarjoavat suuren määrän kuitua, joka auttaa kehoasi pääsemään eroon myrkyistä.

Viisi hedelmää päivässä on sopusuhtainen määrä. Tämä voi tarkoittaa, että syöt yhden aamiaiseksi, yhden aamupäivän välipalana, yhden lounaan jälkeen, yhden iltapäivän välipalana ja yhden illallisen jälkeen.

Hedelmien vaihtelu on hyvä idea. Kannattaa myös valita sesongissa olevia hedelmiä ja kotimaisia hedelmiä aina kun niitä on saatavana. Ostamiesi hedelmien tulisi olla luomua mikäli mahdollista, jotta niissä olisi enemmän ravinteita jäljellä. 

Mitkä ovat parhaat hedelmät taistellaksesi turvotusta vastaan?

Kaikki hedelmät ovat hyviä auttamaan tämän ongelman kanssa!

On kuitenkin olemassa tiettyjä hedelmiä jotka ovat tehokkaampia kuin toiset. Jos haluat taistella turvotusta, ummetusta ja ilmavaivoja vastaan, suosittelemme seuraavia:

Sitrushedelmät

appelsiineja

Appelsiinit ja greipit ovat 90-prosenttisesti vettä. Tästä syystä ne ovat täydellisiä pääsemään eroon nesteistä, joita kehosi kerryttää. Nesteiden kertyminen on luonnollinen kehon puolustusmekanismi suojelemaan nestehukalta.

Sitrushedelmät auttavat myös eroon natriumista, jotka saamme syödessämme.

Sitruuna on diureetti ja luonnollinen laksatiivi jos sekoitat sen kädenlämpöisen veden kanssa ja juot aamulla. Sitruunaa voidaan lisätä myös ruokiin kotitekoisena kastikkeena. Tämä on paljon terveellisempää kuin majoneesi ja vastaavat kastikkeet.

Vesimeloni, persikat ja meloni

Vesimeloni on myös hedelmä, joka on täynnä vettä. Kun nautimme sitä, voimme päästä eroon vatsan nesteen kertymisestä. 

Tästä luonnollisten diureettien ryhmästä löydämme myös persikat ja melonit. Kaikki nämä auttavat pääsemään eroon nesteen kertymisestä ja natriumista. Tuloksena tästä ne vähentävät tulehdusta.

Avokadot

Usein turvotus johtuu kyvyttömyydestä sulattaa tiettyjä ruokia hyvin. Se voi kuitenkin johtua myös tiettyjen ruokien intoleranssista.

Jos jostakin syystä vatsaentsyymisi eivät tee työtään kunnolla, rasvoilla ja hiilihydraateilla kestää kauemmin sulaa. Tämä aiheuttaa tulehdusta ja ilmavaivoja.

Avokadot sisältävät lipaasina tunnettua entsyymiä. Tällä entsyymillä on kyky pilkkoa rasvoja. Avokadot antavat myös paljon kaliumia, joka auttaa eroon vatsaan kertyneistä nesteistä. 

Ananas

ananaspalat

Ananas koostuu 85-prosenttisesti vedestä. Se sisältää myös bromelaiini-ruoansulatusentsyymiä. Tämä peptidi rikkoo proteiineja, joita vatsastasi löytyy.

Vuosisatojen ajan tätä hedelmää on käytetty latinalaisessa Amerikassa hoitamaan ruoansulatusvaivoja. Ja koska se on täyttävää, se auttaa pitämään sinut erossa napostelusta. 

Omenat

Omenat ovat hyvin vesi- ja pektiinipitoisia, ja ne antavat kehollemme useita hyötyjä. Näihin hyötyihin kuuluu kertyneestä vedestä eroon pääsy, turvotuksen vähentyminen ja vatsan tehokas täyttäminen. 

Omenoilla on myös kyky “sulattaa” rasvaa, lisätä virtsantuotantoa ja poistaa myrkkyjä kehosta. 

Omenoissa on myös paljon kuituja ja aminohappoja. Nämä ovat täyttäviä ja parantavat ruoansulatustasi.

Mikäli tässä ei olisi tarpeeksi, tämä on hedelmä joka ehkäisee reikiä ja valkaisee hampaita. Se jopa ennaltaehkäisee sydänsairauksia! Tämä johtuu siitä, että se puhdistaa rasvaa (kolesterolia) verestäsi.

On suositeltavaa syödä omenia kuorineen (pestyäsi ne hyvin) ottaaksesi kaiken hyödyn niiden eduista.

Granaattiomena

granaattiomenaa

Sekä mehu että tämän hedelmän siemenet ovat voimakkaita liittolaisia, jotka auttavat meitä laihtumaan ja vähentämään turvotusta.

Granaattiomenan syöminen joka päivä kuukauden ajan auttaa sinua hävittämään vatsarasvaa. Tämä on etenkin totta ylipainoisilla naisilla jotka käyvät läpi vaihdevuosia.

Mansikat

Tämä on herkullinen hedelmä joka yhdistää täydellisen määrän makeutta ja happamuutta. Hyvänä kuidun ja veden lähteenä mansikat ovat täydellisiä kontrolloimaan painoa ja ruoansulatusta. 

Niiden sisältämä kalorimäärä on lähes nolla (pitääksemme ne tällaisina meidän tulee syödä ne ilman sokeria tai mitään muuta!). Sen lisäksi, ne myös toimivat voimakkaana diureettina ja puhdistavat kehoasi. 

Kiivi

Tämä hedelmä tarjoaa suuren määrän C-vitamiinia. Se voi auttaa pääsemään eroon kehon ylimääräisestä rasvasta.

Tämä hedelmä myös stimuloi karnitiinina tunnettua ainesta. Tämä aine muuttaa rasvat energiaksi polttamalla ne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2013;19(4):433–453. doi:10.5056/jnm.2013.19.4.433
  • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;10(9):561–571.
  • Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729–739.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.