Logo image
Logo image

Vältä ilmavaivat ja ruoansulatuksen ongelmat

3 minuuttia
Vältä ilmavaivat ja ruoansulatuksen ongelmat
Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2018

On todella yleistä kokea silloin tällöin epämukavia ruoansulatuksen ongelmia, vatsakipuja sekä hyvinkin häiritseviä ilmavaivoja. Nämä voivat olla usein toistuvia ongelmia, joiden syy on yleensä se, että elimistö ei prosessoi ruokaa tarpeeksi hyvin. Tässä artikkelissa valotamme vatsan toimivuutta ilmavaivojen ja ruoansulatuksen ongelmien kannalta.

Olet ehkä kuullut puhuttavan huonosta ruoansulatuksesta, ja tämä tarkoittaa yleisesti sitä, kun ruoansulatuksen ongelmat toistuvat usein tai jopa joka päivä kuukausien ajan. Hetkellinen ruoansulatuksen häiriintyminen sen sijaan tapahtuu useimmille aina silloin tällöin.

Toisaalta ilmavaivoja voi ilmetä hyvinkin usein, sillä ne liittyvät hyvin läheisesti huonoon ruoansulatukseen ja varsinaisiin ruoansulatuksen häiriöihin. Ilmavaivojen kokeminen on tietysti hyvin epämukavaa monessa tilanteessa, ja näin on varsinkin silloin, kun ongelma on krooninen. Tällaiset ruoansulatukseen liittyvät ongelmat saattavat olla seurausta jokapäiväisestä elämäntavastasi, ja siksi onkin ehkä tarpeen tehdä muutamia muutoksia.

Vältä tunne-elämän stressiä sekä levottomuutta

Vatsasi on elin, joka on äärimmäisen herkkä tunne-elämän ongelmien suhteen. Kun meillä on stressiä, vaikea ajanjakso tai esimerkiksi masennusta, alkaa myös vatsamme kärsiä tästä. Ihminen saattaa tällöin tuntea kipua, tulehtuneisuutta sekä ruoansulatuksen ongelmia yleisesti ottaen, kuten myös ilmavaivoja. Jos taas vietät tunteiden suhteen tasapainoista elämää, autat sillä ruoansulatuksesikin toimintaa.

Syö oikein välttääksesi ruoansulatuksen ongelmia

Some figure

Jotta voisit estää ruoansulatuksesi ongelmat sekä ilmavaivat, olisi todella tärkeää opetella syömään oikealla tavalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos et pureskele syömääsi ruokaa kunnolla, aiheutat ruoansulatuksesi hidastumisen, koska elimistösi täytyy tehdä enemmän töitä prosessoidakseen ruoan. Lisäksi seurauksena on se, että kun syöt kiireessä, nielet liikaa ilmaa, ja tämä aiheuttaa ilmavaivojen syntymistä.

On siis erittäin tärkeää syödä tarpeeksi hitaasti. Pureskele ruokasi kunnolla, jotta sylkesi voi helpottaa ravinnon prosessointia, ja tunnet olosi myös kylläisemmäksi tällä tavalla. On myös tärkeää, ettet juo liikaa vettä syödessäsi, sillä vesi neutralisoi happoja, mikä taas tekee ruoansulatuksesta usein vaikeampaa.

Lepää hiukan syömisen jälkeen

Syönnin jälkeen on hyvä rentoutua ja antaa vatsan käyttää sen tarvitsema energia hyvään ruoansulatukseen. Vältä siis energistä liikuntaa syömisen jälkeen, ja lepää sen sijaan hiukan. On hyvä mennä esimerkiksi sohvalle tai lepotuoliin makuulle. Sen sijaan ei kuitenkaan ole hyväksi ottaa pitkiä päiväunia sängyssä syömisen jälkeen.

Ota lääkkeet aina täyteen vatsaan

Some figure

Monet lääkkeet saattavat aiheuttaa ruoansulatuksen ongelmia, joten sinun tulisi välttää lääkkeitä niin paljon kuin mahdollista. Jos sinun kuitenkin tarvitsee ottaa lääkkeitä päivittäin, on parasta tehdä tämä täydellä vatsalla, jotta voit välttää mahdollisen epämukavan olon vatsassasi.

Pysyttäydy terveellisessä ruokavaliossa

Ruokavaliosi on äärimmäisen tärkeä tekijä hyvän ruoansulatuksen sekä ilmavaivojen estämisen kannalta.  On olemassa muutamia sellaisia ruokia, jotka saattavat olla hyvinkin vaikeita vatsasi käsiteltäväksi. Niitä onkin parasta välttää täysin. Jos kärsit jatkuvista ilmavaivoista ja ruoansulatuksen ongelmista, on parasta jättää kokonaan pois ruokavaliosta sellaiset ruoat, jotka ovat mausteisia, hapokkaita, rasvaisia tai erittäin paljon kuitua sisältäviä. Lisäksi vältettäviä ovat mitkä tahansa sellaiset ruoat, joiden huomaat aiheuttavan itsellesi epämukavuutta. Sinun tulisi myös välttää alkoholia, tupakkaa, hiilihapollisia juomia sekä roskaruokaa.

Älä syö ennen nukkumaanmenoa

Some figure

Monilla ihmisillä on sellainen ruoansulatuksen kannalta huono tapa, että he syövät juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä tapa voi olla erittäin haitallinen vatsan toimivuuden kannalta, ja siksi suositellaankin, että syöminen tapahtuisi ainakin 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Muista myös nämä neuvot!

  • Jos käytät kaikkia antamiamme neuvoja päivittäisessä elämässäsi, pystyt edesauttamaan ruoansulatuksesi kontrollointia hyvinkin paljon, ja voit sanoa hyvästit ilmavaivoille sekä huonolle ruoansulatukselle. Olisi myös hyvä idea kokeilla joitakin luonnollisia hoitokeinoja näiden kahden ongelman taltuttamiseksi. Inkivääri ja sitruuna voivat olla suurena apuna ilmavaivojen kuten myös huonon ruoansulatuksen kukistamisessa.
  • Jos sinulla on ongelmia vatsasi tai ruoansulatuksesi kanssa, tulisi tämä aina ottaa vakavasti jos huomaat oireiden ilmenevän usein. Jos sinulla on siis vatsakipua, ruoansulatuksen toimimattomuutta tai ilmavaivoja useammin kuin kaksi kertaa viikossa, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotolla. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että sinulla on jokin suurempi ongelma, kuten esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, maksatulehdus tai allergia jollekin ruoka-aineelle. Kaikkein pahimmassa tapauksessa ruoansulatuksen ongelmat voivat myös kertoa tietyn tyyppisistä syövistä, mutta tämä on vain äärimmäinen uhkakuva.

Aloita siis taistelu ruoansulatuksen ongelmia vastaan seuraamalla näitä hyvin yksinkertaisia ohjeita, ja tarvittaessa hanki apua asiantuntijoilta. Toivottavasti lopputuloksena on se, että voit sanoa hyvästit kaikille niille tilanteille, joissa vatsan huono toimivuus haittaa elämääsi!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.