Vältä ilmavaivat ja ruoansulatusongelmat

syyskuu 13, 2015

On todella yleistä kokea silloin tällöin epämukavuutta ruoansulatuksessa, vatsakipuja sekä hyvinkin häiritseviä ilmavaivoja. Nämä voivat olla usein toistuvia ongelmia, ja niiden syynä on yleisesti ottaen se, että elimistö ei prosessoi ruokaa tarpeeksi hyvin. Sen seurauksena tämä ruoan prosessoiminen kestää kauemmin kuin sen kuuluisi, ja tähän saattaa liittyä muitakin oireita jo mainittujen lisäksi. Tässä artikkelissa valotamme siis mahan toimivuutta ilmavaivojen ja ruoansulatuksen ongelmien kannalta – jatka lukemista, ja saat helpotusta tähän hyvin arkiseen ilmiöön!

Olet ehkä kuullut puhuttavan huonosta ruoansulatuksesta, ja tämä tarkoittaakin yleisesti juuri sitä, kun ruoansulatuksen ongelmat toistuvat usein tai jopa joka päivä kuukausien ajan. Sitä vastoin hetkellinen ruoansulatuksen häiriintyminen tapahtuu useimmille aina silloin tällöin, ja se kestää yleensä vähemmän aikaa kuin varsinaisen huonon ruoansulatuksen kohdalla. Se on myös helpompi ongelma hoidon kannalta.

Toisaalta ilmavaivat voivat ilmetä hyvinkin usein, sillä ne liittyvät hyvin läheisesti huonoon ruoansulatukseen ja varsinaisiin ruoansulatuksen häiriöihin. Ilmavaivojen kokeminen on tietysti hyvin epämukavaa monessa tilanteessa, ja näin on varsinkin silloin, kun ongelma on krooninen. Tällaiset ruoansulatukseen liittyvät ongelmat saattavat olla seurausta jokapäiväisestä elämäntavastasi, ja siksi onkin ehkä tarpeen tehdä muutamia muutoksia, jotta voisit päästä eroon näistä epämukavista vaivoista.

Vältä tunne-elämän stressiä sekä levottomuutta

Olet varmasti kuullut tästä jo ennenkin, mutta vatsasi on elin, joka on äärimmäisen herkkä tunne-elämän ongelmien suhteen. Kun meillä on stressiä, tai kun meillä on vaikea ajanjakso tai esimerkiksi masennusta, alkaa myös vatsamme kärsiä tästä pahoinvoinnista. Ihminen saattaa tällöin tuntea kipua, tulehtuneisuutta sekä ruoansulatuksen ongelmia yleisesti ottaen, kuten myös ilmavaivoja. Jos taas vietät tunteiden suhteen tasapainoista elämää, autat sillä ruoansulatuksesikin toimintaa.

Syö oikein

salaatti

Jotta voisit estää ruoansulatuksesi ongelmat sekä ilmavaivat, olisi todella tärkeää opetella syömään oikealla tavalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos et pureskele syömääsi ruokaa kunnolla, aiheutat ruoansulatuksesi hidastumisen, koska elimistösi täytyy tehdä enemmän töitä prosessoidakseen ruoan. Lisäksi seurauksena on se, että kun syöt kiireessä, nielet liikaa ilmaa, ja tämä aiheuttaa ilmavaivojen syntymistä.

On siis erittäin tärkeää syödä tarpeeksi hitaasti. Pureskele ruokasi kunnolla, jotta sylkesi voi helpottaa ravinnon prosessointia, ja tunnet olosi myös kylläisemmäksi tällä tavalla. On myös tärkeää, ettet juo liikaa vettä syödessäsi, sillä vesi neutralisoi happoja, mikä taas tekee ruoansulatuksesta usein vaikeampaa.

Lepää hiukan syömisen jälkeen

Syönnin jälkeen on hyvä rentoutua ja antaa vatsan käyttää sen tarvitsema energia hyvään ruoansulatukseen. Vältä siis energistä liikuntaa syömisen jälkeen, ja lepää sen sijaan hiukan. On hyvä mennä esimerkiksi sohvalle tai lepotuoliin makuulle. Sen sijaan ei kuitenkaan ole hyväksi ottaa pitkiä päiväunia sängyssä syömisen jälkeen.

Ota lääkkeet aina täyteen vatsaan

lääkkeet

Monet lääkkeet saattavat aiheuttaa ruoansulatuksen ongelmia, joten sinun tulisi välttää lääkkeitä niin paljon kuin mahdollista. Jos sinun kuitenkin tarvitsee ottaa lääkkeitä päivittäin, on parasta tehdä tämä täydellä vatsalla, jotta voit välttää mahdollisen epämukavan olon vatsassasi.

Pysyttäydy terveellisessä ruokavaliossa

Ruokavaliosi on äärimmäisen tärkeä tekijä hyvän ruoansulatuksen sekä ilmavaivojen estämisen kannalta.  On olemassa muutamia sellaisia ruokia, jotka saattavat olla hyvinkin vaikeita vatsasi käsiteltäväksi. Niitä onkin parasta välttää täysin. Jos kärsit jatkuvista ilmavaivoista ja ruoansulatuksen ongelmista, on parasta jättää kokonaan pois ruokavaliosta sellaiset ruoat, jotka ovat mausteisia, hapokkaita, rasvaisia tai erittäin paljon kuitua sisältäviä. Lisäksi vältettäviä ovat mitkä tahansa sellaiset ruoat, joiden huomaat aiheuttavan itsellesi epämukavuutta. Sinun tulisi myös välttää alkoholia, tupakkaa, hiilihapollisia juomia sekä roskaruokaa.

Älä syö ennen nukkumaanmenoa

ruoka

Monilla ihmisillä on sellainen ruoansulatuksen kannalta huono tapa, että he syövät juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä tapa voi olla erittäin haitallinen vatsan toimivuuden kannalta, ja siksi suositellaankin, että syöminen tapahtuisi ainakin 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Muista myös nämä neuvot!

  • Jos käytät kaikkia antamiamme neuvoja päivittäisessä elämässäsi, pystyt edesauttamaan ruoansulatuksesi kontrollointia hyvinkin paljon, ja voit sanoa hyvästit ilmavaivoille sekä huonolle ruoansulatukselle. Olisi myös hyvä idea kokeilla joitakin luonnollisia hoitokeinoja näiden kahden ongelman taltuttamiseksi. Inkivääri ja sitruuna voivat olla suurena apuna ilmavaivojen kuten myös huonon ruoansulatuksen kukistamisessa.
  • Jos sinulla on ongelmia vatsasi tai ruoansulatuksesi kanssa, tulisi tämä aina ottaa vakavasti jos huomaat oireiden ilmenevän usein. Jos sinulla on siis vatsakipua, ruoansulatuksen toimimattomuutta tai ilmavaivoja useammin kuin kaksi kertaa viikossa, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotolla. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että sinulla on jokin suurempi ongelma, kuten esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, maksatulehdus tai allergia jollekin ruoka-aineelle. Kaikkein pahimmassa tapauksessa ruoansulatuksen ongelmat voivat myös kertoa tietyn tyyppisistä syövistä, mutta tämä on vain äärimmäinen uhkakuva.

Aloita siis taistelu ruoansulatuksen ongelmia vastaan seuraamalla näitä hyvin yksinkertaisia ohjeita, ja tarvittaessa hanki apua asiantuntijoilta. Toivottavasti lopputuloksena on se, että voit sanoa hyvästit kaikille niille tilanteille, joissa vatsan huono toimivuus haittaa elämääsi!

UUTISIA VERKOSSA