Vinkkejä ummetuksen lievittämiseen

· elokuu 9, 2015

Joka päiväinen fyysinen aktiviteetti on erittäin tärkeä kehon erilaisten elintoimintojen stimuloimiseksi, mukaan lukien suoliston toiminta.

Ummetus voi iskeä missä elämäntilanteessa tai iässä tahansa, ja ensimmäinen askel on analysoida kärsitkö tästä tilasta. Jos ulostat vähemmän kuin kolme kertaa viikossa tai ulostus on aina vaikeaa ja kivuliasta, saatat kärsiä ummetuksesta. Tämä ongelman yhteydessä ilmenee yleensä vatsakipuja ja turvotusta.

Lähdetään lyhyellä katsauksella tähän häiriöön: se ilmaantuu, kun uloste jää paksusuoleen pitkäksi aikaa, ja näin tekee ulostamisen vaikeammaksi. Tämän ongelman suurimpia syitä ovat:

  • Epäaktiivinen elämäntapa: jotta kehosi ja kaikki elimesi toimisivat hyvin, sinun täytyy pitää yllä aktiivista elämäntyyliä ja liikkua tarpeeksi.
  • Vähäkuituinen ruokavalio: tämä on yleisin ummetuksen syy. Kuitujen nauttiminen on uskomattoman tärkeää, jotta suolisto toimii hyvin.
  • Tapojen muutos: on melko yleistä, että ihmiset kokevat ummetusta sellaisina hetkinä kun he muuttavat uuteen kotiin tai matkustavat, tai kun he syövät sellaista ruokaa jota heidän kehonsa ei ole tottunut ottamaan vastaan.

Tässä muutamia vinkkejä lievittämään ummetusta helposti ja turvallisesti:

Liikunta

Pyöräily

 

Kuten aiemmin mainittiin, kehosi vaatii jatkuvasti liikuntaa, jotta se voi stimuloida kaikkia erilaisia elintoimintoja, joten yritä kävellä, juosta tai uida vähintään 30 minuuttia päivässä.

Älä odota

Ummetus voi ilmetä myös silloin, kun tunnet että sinun pitäisi mennä wc:hen, mutta päätätkin mennä myöhemmin. Omaksi parhaaksesi älä odota pitkään wc:hen menoa silloin, kun tunnet että sinun pitää ulostaa. 

Vältä käsiteltyjä ruoka-aineita

Hampurilainen

Yritä välttää leikkeleitä, ranskalaisia perunoita ja muita roskaruokia. Nämä ehkä maistuvat todella hyviltä, mutta valitettavasti ne ärsyttävät paksusuoltasi, ja siten estävät sitä toimimasta niin kuin sen pitäisi.

Vältä juustoa

Meijerituotteissa, kuten jäätelössä, juustossa ja maidossa on proteiinia nimeltä kaseiini, joka ärsyttää paksusuolta ja tekee ummetuksen jopa pahemmaksi.

Älä ota laksatiivia

Vaikka laksatiiveja on yleisesti saatavilla apteekeissa, paras vaihtoehto on sopia tapaaminen lääkärisi kanssa, jotta hän voi suositella laksatiivia, joka täyttää juuri sinun kehosi erikoistarpeet, jotka voivat riippua siitä, kuinka vakava ummetuksesi on.

Syö paljon hedelmiä

Luonnolliset laksatiivit

 

Valtaosa hedelmistä ovat hyviä lievittämään ummetusta. Suosittelemme syömään kokonaisia hedelmiä, koska jos poistat kuoren, menetät samalla kuituja.

  • Esimerkiksi papaijassa on entsyymejä, jotka auttavat parantamaan ruoansulatusta, joten palan syöminen tätä hedelmää joka päivä (tyhjään vatsaan) voi tehdä todella hyvää sinulle.
  • Appelsiinimehu on myös hyvä nopeuttamaan ruoansulatustoimintoja; juo sitä joka päivä tyhjään vatsaan.

Omenaviinietikka

Tämä on erinomainen luonnollinen laksatiivi. Sekoita yksi ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja hiukan hunajaa ja vettä. Älä nauti tätä seosta liian usein, vain kerran viikossa.

Pähkinät ja kuivatut hedelmät

Pähkinät ja kuivatut hedelmät

Kuten tuoreetkin hedelmät, sekä pähkinät että kuivatut hedelmät antavat kehollesi hyvän määrän kuituja. Yritä syödä kuivattuja marjoja, kuivattuja luumuja ja kuivattuja rusinoita auttamaan ummetuksesi helpottamista.

Oliiviöljy

Ihmiset löytävät oliiviöljylle uusia käyttötapoja joka päivä, varsinkin kehon hyvinvointiin liittyen. Juo tyhjään vatsaan kupillinen lämmintä vettä, johon on sekoitettu hiukan sitruunaa ja ruokalusikallinen oliiviöljyä. Tämä juoma parantaa ruoansulatustasi ja jopa auttaa sinua pudottamaan painoa. 

Pavut

Pavut

 

Kuten tiedät nyt, kehosi tarvitsee kuituja, jotta ruoansulatuselimistösi toimisi toivotusti. Pavuissa on paljon kuituja ja lisäksi ne ovat hyvä proteiinien, vitamiinien, raudan, kuparin, sinkin, fosforin, kaliumin, magnesiumin ja kalsiumin lähde.

Omenat

Omenan syöminen päivässä todella auttaa sinua ulostamaan päivittäin. Lisäksi omenan kuorissa on paljon antioksidantteja, niissä on paljon kuituja ja ne siivoavat suolistoasi, joten suosittelemme syömään omenoita niin usein kuin mahdollista.