Helpotusta ummetukseen

On tärkeää harrastaa liikuntaa joka päivä, sillä liikunta stimuloi aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta.
Helpotusta ummetukseen
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ummetus voi osua kenen tahansa kohdalle missä tahansa vaiheessa elämää. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat kärsiä ummetuksesta. Ensiaskel ummetuksen hoitoon on selvittää, johtuvatko oireet todella ummetuksesta vai jostakin muusta vaivasta. Tässä artikkelissa tarjoamme helpotusta ummetukseen luonnollisin keinoin.

Yksi ummetuksen selkeimmistä oireista on harvoin ulostaminen. Jos suoli tyhjentyy harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, saatat kärsiä ummetuksesta. Toinen ummetukseen liittyvä oire on ulostamisen yhteydessä koettu kipuilu. Lisäksi saattaa esiintyä mahakipuja ja turvotusta.

 Ummetuksen syyt

Aloitetaan pikaisella katsauksella siihen, mistä ummetus johtuu ja mitkä seikat voivat sitä pahentaa.

  • Vähäinen liikunta. Jotta kehomme voisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää liikkua tarpeeksi. Puoli tuntia liikuntaa päivässä riittää aineenvaihdunnan tehostamiseen ja suolen toiminnan helpottamiseen.

  • Vähäkuituinen ruokavalio. Kuitu on tärkeää suoliston toiminnan kannalta. Vähäkuituinen ruokavalio muuttaa ulosteen koostumusta ja sen liikkumista suolessa. Keskity siis syömään paljon täysjyvää ja vihanneksia.
  • Muutokset elintavoissa. Joskus ummetus johtuu stressistä, kiireestä tai rytmin muutoksista, kuten uuteen asuntoon muuttamisesta tai lomailusta. Loman aikana tulee syötyä mitä sattuu epäsäännöllisiin aikoihin, joten suolen toiminta voi hidastua.

Helpotusta ummetukseen näillä keinoilla

Tässä muutamia helppoja vinkkejä ummetuksen hoitoon:

Liikunta

Saat helpotusta ummetukseen, kun liikut tarpeeksi.

 

Keho kaipaa liikuntaa lihasten ja tukielimien vahvistamiseen, mielialan säätelyyn ja elimistön normaalin toiminnan tehostamiseen. Kävele vähintään puoli tuntia päivässä ja harrasta lempilajejasi vähintään muutaman kerran viikossa. Suosittelemme etenkin sellaisia lajeja, jotka nostavat sykettä ja saavat hikoilemaan.

Älä pidättele

Joskus ummetus johtuu siitä, että pitkität vessassa käyntiä. Älä siis odota, vaan käy vessassa heti, kun siltä tuntuu. Liian pitkään jatkunut pidättely voi johtaa ummetukseen.

Vältä prosessoituja ruokia

Prosessoidut ruuat saattavat aiheuttaa ummetusta.

 

Vältä leikkeleitä, ranskalaisia, hamppareita, pizzaa ja muita rasvaisia ja raskaita pikaruokia. Nämä ruuat maistuvat hyvältä, mutta ikävä kyllä, ne ärsyttävät suolistoa suurella rasvamäärällään. Liiallinen mässäily voi johtaa inhottavaan pingottuneeseen ja turpeaan oloon, eikä vessassa käynti luonnistu.

Vältä juustoa

Maitotuotteet, kuten jäätelö, juusto ja maito sisältävät kaseiini -nimistä proteiinia, joka voi ärsyttää suolistoa ja pahentaa ummetusta.

Älä kokeile mitä tahansa laksatiiveja

Apteekeista löytyy jos jonkinmoista lääkettä ummetukseen ilman reseptiä, mutta suosittelemme vierailua lääkärin puheilla ennen ummetuslääkkeiden käyttöä. Lääkäri osaa määrätä juuri sinulle sopivan lääkkeen ja antaa lisätietoja sen oikeanlaisesta käyttämisestä. Kaikilla ummetus ei oireile samalla tavalla ja sen vakavuusaste vaihtelee – siksi on hyvä jutella asiasta ammattilaisen kanssa.

Syö paljon hedelmiä

Hedelmien sisältämät kuidut helpottavat ulosteen liikkumista suolistossa.

 

Suurin osa hedelmistä tuo helpotusta ummetukseen. Hedelmät sisältävät paljon vettä ja kuitua, jotka kostuttavat suolta ja auttavat ulostetta liikkumaan suolessa. Syö hedelmät kuorineen (silloin kun mahdollista), sillä juuri hedelmän kuoressa piilevät hyödylliset kuidut.

  • Esimerkiksi papaija sisältää paljon ruuansulatukselle hyödyllisiä entsyymejä. Nauti kokonainen papaija päivässä ja huomaat, miten positiivinen vaikutus sillä on suoliston toimintaan.
  • Appelsiinimehu sopii myös ummetuksen pikahoitoon. Nauti lasi appelsiinimehua joka päivä tyhjään mahaan.

Omenaviinietikka

Tämä seos toimii luonnollisen laksatiivin tavoin. Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa pieneen tilkkaan hunajaa ja vettä. Nauti juoma kerran viikossa, ei sen useammin.

Pähkinät ja kuivatut hedelmät

Pähkinät sisältävät suolistolle hyvää tekevää kuitua.

 

Aivan kuten tuoreissa hedelmissä, myös kuivatuissa hedelmissä on paljon suolistoa hellivää kuitua. Kokeile etenkin kuivattuja luumuja, aprikooseja, marjoja ja rusinoita ummetuksen hoitoon. Syö myös pähkinöitä, kuten mantelia, maapähkinää, pekaania tai saksanpähkinää.

Oliiviöljy

Saat helpotusta ummetukseen lisäämällä oliiviöljyn ruokavalioosi. Oliiviöljy sopii päivittäiseen käyttöön ja se on yksi terveellisimmistä ruokaöljyistä. Sekoita kupilliseen kuumaa vettä tujaus sitruunan mehua ja ruokalusikallinen oliiviöljyä, nauti tyhjään vatsaan. Oliiviöljy kohentaa suoliston toimintaa ja auttaa jopa pudottamaan painoa.

Pavut

Pavut sisältävät tärkeitä mineraaleja.

 

Keho tarvitsee riittävästi kuitua suoliston toiminnan ylläpitämiseen. Pavut sisältävät paljon kuitua ja lisäksi niistä löytyy paljon proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, fosforia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Lisää siis pavut ruokavalioosi pikimmiten ja nauti niitä lisukkeena, pataruuissa tai salaattiin ripoteltuna.

Omena

Syömällä omenan päivässä pidät huolta suoliston säännöllisestä toiminnasta. Omenan kuoret sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja kuitua, joka puhdistaa elimistöä. Suosittelemme syömään omenaa mahdollisimman usein joko välipalana tai vaikka jogurtin seassa aamupalalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • (2014). Diets for constipation. Pediatric gastroenterology, hepatology & nutrition, 17(4), 203-8.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/
  • Wald A. ConstipationAdvances in Diagnosis and Treatment. JAMA. 2016;315(2):185–191. doi:10.1001/jama.2015.16994

  • Estreñimiento (2016). Dr. Fermín Mearin. Servicio de Aparato Digestivo. Centro Médico Teknon. Barcelona.
    https://www.gemd.org/index.php/2016/06/22/estrenimiento-2/
  • “Lo que usted debe saber sobre el estreñimiento”. NIH, National Institute of Diabetes and  Digestive and Kidney Diseases.
    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&ved=2ahUKEwjRx7P5jeXeAhUKyxoKHcBMCe8QFjALegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.niddk.nih.gov%2F-%2Fmedia%2FFiles%2FEnfermedades-Digestivas%2Fconstipation_sp_508.pdf&usg=AOvVaw1UEvPs0TZHn7Zwpd7FAMuh

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.