Logo image
Logo image

Mistä vatsakipu yleensä johtuu?

4 minuuttia
Mistä vatsakipu yleensä johtuu?
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Olet varmasti jossain vaiheessa elämääsi kärsinyt vatsakivusta. Se on yleistä, ja saattaa aiheutua syystä tai toisesta. On silti joskus vaikea sanoa mistä vatsan alueen kipu tarkemmin ottaen johtuu. Ovatko siihen syinä hermot vai esimerkiksi huono ruoansulatus? Mahdollisuuksia on monia, ja vatsakivun syntyyn voi vaikuttaa moni asia. Tällä kertaa haluamme siis kertoa sinulle, mistä vatsakipu johtuu. Annamme myös muutaman hyödyllisen ja yksinkertaisen hoitovinkin. Jatka siis lukemista, jos vatsakivut ovat sinuakin joskus vaivaava ilmiö!

Vatsakipu ja sen mahdolliset syyt

Kipu tai särky vatsan alueella on yleistä, ja ehkäpä jopa yleisempää kuin luulet. Itse asiassa tutkijoiden mukaan vähintään 30 % ihmisistä kärsii tämän tyyppisestä kivusta. Vaikka sitä ei teknisessä mielessä määritelläkään varsinaiseksi sairaudeksi, on vatsakipu hienoinen vika ruoansulatuksen toiminnassa. Tuntemasi kivun intensiivisyys määrittelee sen, kuinka vakava kyseinen tilanne on. On myös oltava tietoinen siitä, että jos kärsit tällaisesta kivusta kovin usein, ja jos sinulla on joitakin seuraavaksi listaamiamme oireita, tulisi sinun ottaa yhteyttä lääkäriin. Tutustutaanpa siis tähän aiheeseen tarkemmin.

Mitkä tekijät voivat olla yhteydessä vatsan alueen kivun syntyyn?

1. Hermot

Some figure

Joskus ahdistus tai stressi saattavat kuormittaa vatsaasi, jota voidaankin kutsua nimellä “toiset aivot”. Hermojen toiminta keskittyy lähes aina tälle elimistön alueelle, ja niillä saattaa olla negatiivinen vaikutus ruoansulatukselle. Tämä saattaa aiheuttaa sinulle närästystä tai jopa ripulia. Älä siis huolestu, jos sinulla on aina ajoittain tällainen ongelma, sillä stressi todellakin saattaa aiheuttaa vatsan ärtymistä, ja se on itse asiassa varsin todennäköinen syy.

Tämä ei kuitenkaan ole syy hyväksyä tilanne. Nyt kun tiedät stressin suoran vaikutuksen mahaasi sekä sen mahdolliset oireet, voit yrittää hallita stressin ilmenemistä. Näin voit myös yrittää estää ahdistuksen aiheuttamat vielä suuremmat ongelmat.

2. Ilmavaivat

Ilmavaivat ovat toinen erittäin yleinen vatsaan liittyvä ongelma, kuten varmasti jo tiedätkin. Huono ruoansulatus tai tietyn tyyppiset ruoat voivat aiheuttaa näiden epämukavien mahan kaasujen syntymistä. Ilma keskittyy yleensä sille vatsan alueelle, joka sijaitsee juuri kylkiluittesi alapuolella. Ilmavaivat saattavat aiheuttaa erittäin teräviäkin kipuja, ja ne ovat pahimmillaan silloin, kun vedät syvään henkeä.

3. Närästys

Some figure

Mahan refluksi ja närästys ovat tunnettuja ja yleisiä vaivoja, jotka alkavat kivulla vatsan yläosassa. Hapot liikkuvat luonnostaan ylöspäin, mikä tarkoittaa sitä, että tämä kipu keskittyy ruokatorveesi, joka löytyy ruoansulatuselimistösi yläpuolelta.

4. Ärtyneen suolen oireyhtymä

Suoliston tulehtuneisuudella on taipumus aiheuttaa tällaista epämukavaa vaivaa. IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä luokitellaan kategoriaan orgaaninen ruoansulatushäiriö. Tämä tarkoittaa sitä, että ruoansulatuselimistössäsi on jonkinlainen sairaus. Jos sinulla on ripulia tai jos kärsit ummetuksesta, oksentelusta tai pahoista kivuista säännöllisen usein, tulisi sinun käydä välittömästi lääkärissä.

5. Tiettyjen lääkkeiden käyttö

Some figure

Jos syöt rautaa lisäravinteen muodossa, tai jos muun muassa olet hiljattain syönyt ibuprofeenia sisältävää särkylääkettä, on jopa todennäköistä, että vatsassasi tuntuu jonkin verran kipua. Tällaiset lääkkeet aiheuttavat hienoista polttavaa tunnetta vatsassasi, ja se kestää muutaman tunnin ajan. Tämä kipu ei ole mitään vakavaa, mutta se saattaa olla häiritsevää.

6. Liian nopeasti syöminen

Syödessä tulisi aina muistaa, että on tärkeää syödä hitaasti, jotta ruoka tulisi kunnolla prosessoiduksi ruoansulatuksessa. Tällä tavalla ruokasi joutuu riittävän paljon kosketukseen syljen kanssa. Tämä ruoansulatuksen vaihe on tärkeä, sillä sen avulla pystyt yhdistämään aikaisemmin syömäsi ruoan uuden kanssa. Vatsakipu saattaa johtua siitä, että syöt liian nopeasti.

7. Vatsahaava

Some figure

Sattuuko vatsaasi aina kun syöt tietynlaisia ruokia? Tapahtuuko näin erityisesti silloin kun syöt erittäin voimakkaasti maustettuja tai voimakkaan maun omaavia ruokia? Joudutko oksentamaan usein, ja onko oksennuksessasi koskaan ollut verta nähtävissä? Jos vastasit kaikkiin näihin kysymyksiin “kyllä”, tulisi sinun ehdottomasti käydä lääkärin vastaanotolla välittömästi. Vatsakipu saattaa nimittäin johtua vatsahaavasta.

Vatsakipua lieventäviä hoitoja

Some figure
  • Anis- tai minttuteen juominen ruokailun jälkeen: näillä kahdella juomalla on ruoansulatustasi tehokkaasti parantavia kykyjä, ja ne rentouttavat lihaksiasi sekä lieventävät vatsakipua. Voit juoda näitä juomia jopa kolme kupillista päivässä.
  • Inkivääritee: tällä teellä on vatsaasi rauhoittava vaikutus, ja se myös parantaa ruoansulatustasi. On hyvä siis juoda lasillinen tätä juomaa illallisen nauttimisen jälkeen. Älä epäröi kokeilla tätä konstia, sillä saat varmasti positiivisia tuloksia vatsasi kannalta.
  • Salvia ja kamomilla: olet varmasti kuullut näiden kahden lääkekasvin hyödyistä vatsalle ja suolistolle. Sen lisäksi, että ne toimivat rauhoittavina tuotteina, ne myös lieventävät kipua ja tulehtuneisuutta. Voit juoda näitä nesteitä jopa litran päivässä. Ne ovat varmasti tehokas apu vatsasi ongelmien kanssa.
  • Lämmin kylpy ja vatsan alueen hieronta: mikään ei ole parempaa vatsan hermojen rauhoittamiseksi sekä jännityksen poistamiseksi kuin lämmin kylpy. Kylvyn jälkeen on parasta hieroa vatsan seutua, ja tähän voit käyttää hieman laventeli- tai manteliöljyä. Hiero aluetta pyörivin liikkein, ja laita sitten vatsan päälle lämmin kangas. Tunnet varmasti olosi paremmaksi tällaisen käsittelyn jälkeen.
  • Muista aina pureskella ruokasi kunnolla ja syö hitaasti. Suosittelemme myös ettet söisi koskaan kovin suuria aterioita, sillä on parempi syödä noin viisi pientä ateriaa päivän mittaan. Suurimman roolin tulisi olla aamiaisella ja lounaalla, ja sitä vastoin kevyin ateria tulisi olla illallinen. Muista myös, että tämän lisäksi on aina tärkeää, että juot paljon nesteitä päivän aikana!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.