Huonon ruoansulatuksen takana voi olla moni sairaus

· huhtikuu 2, 2017
Koska ruoansulatuksen häiriintyminen voi kätkeä taakseen monia terveysongelmia, on hyvin tärkeää ottaa oireiden ilmetessä yhteyttä lääkäriin. Näin voidaan tehdä sopivat testit sekä siten sulkea pois mahdolliset muut ongelmat.

Huono ruoansulatus, tai vatsassa tuntuva epämukava olo, on häiriö, joka ilmestyy yleisesti ottaen silloin, kun ihminen syö liian paljon tai mikäli syödään sopimattomia ruokia.

Ongelma ilmenee siten, että ylävatsassa alkaa tuntua epämukavalta, ja tähän kuuluu polttava tunne, raskas olo ja kipua.

Useimmissa tapauksissa ongelma tulee esille äkillisesti, ja se lievittyy yleensä helpoilla hoidoilla ja terveellisellä ruokavaliolla. Joillakin taas ilmenee kroonista huonoa ruoansulatusta sekä oireiden tulemista säännöllisemmin ja voimakkaampina.

Kun näin käy, on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota varoitusmerkkeihin sekä ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta syy ongelmaan voitaisiin määrittää.

Joskus sitten syynä voi taas olla se, että ihmisellä on jokin toinen ongelma, joka ilmenee ruoansulatuksen häiriöinä ja jolla on paljon tekemistä vatsan terveyden kanssa.

Tämän vuoksi onkin hyvin tärkeää kiinnittää huomiota toistuviin oireisiin sekä saada tietoa sen tyyppisistä häiriöistä, jotka saattavat olla epämukavan olon takana. Seuraavassa kerromme siis olennaisimmista vakavista ongelmista, jotka saattavat aiheuttaa huonoa ruoansulatusta – jatka lukemista, jotta voisit varjella terveyttäsi!

Vatsahaavat

Nämä ovat haavaumia, jotka muodostuvat suolistoa ja vatsaa peittävään limakalvoon.

On olemassa useita asioita, jotka saattavat saada aikaiseksi kyseisen häiriön, ja niihin kuuluvat seuraavat asiat:

 • liiallinen tulehdusta hillitsevien lääkkeiden käyttö
 • liiallinen alkoholin juonti tai tupakkatuotteiden käyttö
 • liiallinen happoisuus vatsassa
 • tulehdus, jonka aiheuttaa Helicobacter Pylori -bakteeri

Kun tällainen haava on pieni, se jää usein huomaamattomaksi. Se vaatii kuitenkin hoitoa, sillä vatsahaava saattaa edetä niin pahaksi, että tuloksena on merkittävää verenvuotoa.

Lue aiheesta lisää: Mistä tiedän kärsiväni vatsahaavasta?

Mahakatarri

gastritis

Tässä on kyseessä yksi sellaisista ruoansulatuksen ongelmista, jotka eniten liittyvät jatkuvaan huonoon vatsan toimintaan, ja tämä johtuu mahakatarrin aiheuttamista oireista.

Kyseinen sairaus syntyy siitä, että vatsan peite ärtyy tai tulehtuu, ja kyseessä voi olla joko akuutti tai krooninen vaiva.

Mahakatarrin oireita ovat seuraavat:

 • vatsakipu
 • tulehdukset
 • pahoinvointi ja oksentelu
 • närästys

Sen mahdollisiin syihin kuuluvat muun muassa seuraavat asiat:

 • hyvin kylmän, kuuman tai mausteisen ruoan syönti
 • runsaasti rasvaa sisältävän ruoan syönti
 • ruoka-aineallergiat
 • liiallinen lääkkeiden käyttö
 • kova stressi
 • runsas alkoholin juonti

Vatsasyöpä

cancer

Vaikka yleisesti ottaen ruoansulatuksen ongelmat eivät kerrokaan siitä, että kyseessä olisi vatsasyöpä, eräissä tapauksissa kyseiset oireet saattavat olla ensimmäinen merkki siitä, että asia todella on näin.

Kasvain alkaa lähes aina kehittyä suoliston limakalvoissa. Kun se etenee, seurauksena on muita oireita, kuten veren oksentaminen, merkillinen painonlasku sekä uupumus.

European Oncological Society -järjestö varoittaa, että miehillä on suurempi todennäköisyys saada tämä tauti, ja sen riski lisääntyy, kun ihminen on yli 60-vuotias.

Mahdollisia syitä vatsasyöpään ovat seuraavat:

 • geneettiset epänormaaliudet
 • Helicobacter Pylori -tulehdus
 • liikalihavuus
 • tupakointi
 • liiallinen suolan syönti

Kilpirauhasen liikatoiminta

Tämä on häiriö, joka koskee kilpirauhasta, ja sitä ilmenee pääasiassa yli 50-vuotiailla naisilla. Siihen kuuluu vähentyminen kilpirauhasen hormoneissa, jotka ovat elintärkeitä tekijöitä verenkierron, ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan hyvän toiminnan kannalta.

Tämä selittää sen että ruoansulatukseen liittyvät ongelmat lakkaavat, kun selviää että niiden syynä on ollut muutos kilpirauhasen toiminnassa.

Vatsan oireet ilmenevät usein äkillisen painonnousun, uupumuksen, ahdistuneisuuden ja äärimmäisissä tapauksissa myös muistinmenetyksen ja sydämen toimintakyvyn heikkenemisen ohella.

Parkinsonin tauti

Parkinsons

Tämä kehoa rappeuttava häiriö aiheuttaa haittaa hermostolle, ja se muuttaa aivojen lähettämiä signaaleja.

Kun sairaus vaikuttaa perifeerisiin hermoihin, ruoansulatus ei pysty vastaanottamaan signaaleja aivoista, eikä se siten saa niitä kunnolla. Tämän seurauksena on sitten ruoansulatuksen huononeminen.

Diabetes

Verensokerin lisääntymisellä on paljon tekemistä useiden ruoansulatuksen häiriöiden kanssa, sillä se lisää vatsan aineille tulevan työn määrää. Tämä saattaa muuttaa niitä liikkeitä, joita ruoansulatuksessa tapahtuu. Siten suoliston sisältö ei pysty kulkeutumaan normaalilla tavalla eteenpäin.

Itse asiassa 50 % niistä ihmisistä, joilla on diabetes, kokee toistuvasti ongelmia ruoansulatuksensa kanssa.

Lue aiheesta lisää: Omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta

Sappirakon tulehtuminen

Kolekystiitti tai tulehdus sappirakossa käsittää kovaa vatsakipua, joka voi säteillä selkään tai oikean lapaluun alle.

Tämä häiriö ilmenee silloin, kun sappi jää loukkuun sappirakkoon, ja ongelma johtuu lähes aina tukosesta, jonka aiheuttaa sappikivi ja joka estää nestettä pääsemästä ohutsuoleen.

Kun sappinestettä sitten kertyy tukoksen taakse, tuloksena on ärtyneisyyttä ja painetta sappirakossa, mikä voi johtaa jopa tulehdukseen.

Jos vatsakipu ja muut oireet huonosta ruoansulatuksesta ovat omalla kohdallasi hyvin voimakkaita, on tärkeää mennä välittömästi lääkärin vastaanotolle, sillä jos jätät ongelmasi ilman diagnoosia, se saattaa muuttua kroooniseksi.