Logo image
Logo image

Omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta

2 minuuttia
Sen lisäksi että tämä hoito tulisi suorittaa vain lääkärin valvonnan alla, varmista ettet ylitä päivittäistä 2 ruokalusikan omenaviinietikka-annosta. 
Omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta
Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2019

Omenaviinietikka on luonnollinen tuote, jota on käytetty useissa terapeuttisissa tarkoituksissa vuosisatojen ajan. Vaikka sen käyttö keittiössä on varmaan parhaiten tunnettu, useat kulttuurit arvostavat tätä tuotetta sen välttämättömien ravinteiden ja aktiivisten ainesosien korkeiden pitoisuuksien vuoksi. Kaikkien ihmeellisten ominaisuuksien ohella omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta.

Se on terveydelle erittäin hyödyllinen tuote, ja monet hyödyistä onkin todistettu tieteellisillä tutkimuksilla.

Useimmat näistä hyödyistä ovat sen suurten hivenainepitoisuuksien ja happojen ansiota, sillä ne säätelevät kehon normaalia pH:ta ja parantavat ruoansulatuksen terveyttä.

Yksi omenaviinietikan tutkituimmista piirteistä on sen kyky säädellä diabetespotilaiden verensokeria. Tämä on mielenkiintoinen tieto, ja tutkijat sanovat että se voisi olla avain tämän sairauden kontrolloimiseen.

Omenaviinietikka voi olla yhtä tehokas kuin diabeteslääkitys

Some figure

Diabetes kehittyy, kun keho menettää kykynsä säädellä verenkierron glukoosia, joko siksi että se tulee vastustuskykyiseksi insuliinille tai siksi että insuliinin tuotanto hidastuu.

On todettu, että omenaviinietikasta löytyvät ravinteet vähentävät ja hoitavat diabetesta optimoimalla insuliinin toimintaa ja kontrolloimalla verensokeritasoja. 

Katso myös: Diabetesta koskevat uskomukset, jotka on syytä korjata

Some figure

Vastikään kuitenkin tiedemiehet saivat selville, että omenaviinietikka sisältää aineita jotka saavat aikaan samanlaisen tuloksen, eli sillä on samankaltaisia vaikutuksia kuin markkinoilla olevilla lääkkeillä. Tämä johtuu omenaviinietikan suuresta etikkahappopitoisuudesta, joka on bioaktiivinen aines ja jota löytyy lähes kaikista etikkatyypeistä.

Etikkahappo estää hitaiden hiilihydraattien täyden sulatuksen, mikä saavutetaan nopeuttamalla prosessia jossa ruoka lähtee vatsasta tai kasvattamalla glukoosin imeytymistä kehon kudoksissa. 

Yksi teoria ehdottaa, että tällä tuotteella on kyky estää joidenkin hiilihydraateista sokereita muodostavien ruoansulatusentsyymien toimintaa, mikä hidastaa glukoosin muodostumista verenkierrossa. Tämä antaa kehollesi enemmän aikaa prosessoida sokeri verenkierrossa, estäen sitä nousemasta vaarallisille tasoille. 

Suosittelemme lukemaan: 10 merkkiä diabeteksesta, jotka saatat jättää huomiotta

Miten omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta?

Some figure

sitä ei tulisi koskaan nauttia liikaa, ja sinun tulisi aina valita 100 % luomutuote.

Tästä syystä on tärkeää tietää tuotteen alkuperä ja valita tuote tarkoin, tai voit jopa valmistaa omenaviinietikkaa itse käyttäen käynyttä omenamehua.

Säädelläksesi veren glukoositasoja suosittelemme käyttämään omenaviinietikkaa päivittäin, mutta ei koskaan yli kaksi ruokalusikallista päivässä. Se tulisi liuottaa veteen tai muuhun nesteeseen estääksesi ärsytystä suussa ja kurkussa.

Ihanteellisesti sinun tulisi nauttia sitä tyhjään vatsaan aamulla tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin huomioitava, että se voi aiheuttaa virtsaamisen tarvetta yön aikana.

Toinen tapa nauttia sitä on ruoassa: salaatinkastikkeissa, mehuissa tai smoothieissa. Kumpikin näistä nauttimistavoista auttaa ehkäisemään verensokeripiikkejä tiettyjen aterioiden jälkeen.

On tärkeää muistaa, että etikan hapot voivat pilata hampaan kiillettä ja jopa aiheuttaa polttoa herkissä kudoksissa. Älä koskaan ylitä suositeltua määrää.

On myös tärkeää muistaa, että pitkittynyt käyttö voi vähentää luidesi tiheyttä ja kaliumtasoja. Estääksesi tämän suosittelemme noudattamaan tätä hoitoa kaksi viikkoa ja sitten ottamaan kahden viikon tauon. 

Mikäli sinulla on matalat kaliumtasot tai kärsit osteoporoosista, puhu lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat tämäntyyppisen hoidon.

Omenaviinietikka auttaa kontrolloimaan diabetesta, koita sinäkin sen tehoa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: A pilot study. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-7-46

  • Morgan, J., & Mosawy, S. (2016). The Potential of Apple Cider Vinegar in the Management of Type 2 Diabetes. International Journal of Diabetes Research. https://doi.org/10.5923/j.diabetes.20160506.02

  • Nosrati, H. R., Mousavi, S. E., Sajjadi, P., Firoozjahi, A. R., & Moazezi, Z. (2013). Effect of apple cider vinegar on postprandial blood glucose in type 2 diabetic patients treated with hypoglycemic agents. Journal of Babol University of Medical Sciences.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.