10 merkkiä diabeteksesta, jotka saatat jättää huomiotta

· joulukuu 20, 2016
Vaikka saatatkin yhdistää nämä oireet harmittomiin sairauksiin tai ilmiöihin, ne tulisi ottaa huomioon vakavammin, mikäli ne ilmenevät yhdellä kertaa. Ne saattavat nimittäin tällöin olla merkki diabeteksesta.

Diabetes on yksi niistä sairauksista, joita kutsutaan ”äänettömiksi tappajiksi”, sillä se voi kehittyä ilman mitään sellaisia oireita, jotka tekisivät diagnosoinnista helppoa.

Tämä sairaus kuuluu aineenvaihdunnan ongelmiin, ja se käsittää kohonneen glokoositason ihmisen verenkierrossa. Tämän seurauksena elämänlaatu vähenee, ja samalla kasvaa riski saada sydän- ja verisuoniongelmia ja neurologista vahinkoa.

Kaikkein huolestuttavinta on se, että moni ihminen joka on jo sairastunut diabetekseen, on aikoinaan jättänyt varoitusmerkit huomiotta, sillä hän on sekoittanut ne toisiin, tavallisiin vaivoihin.

Itse asiassa arvioidaan, että yksi kolmesta diabeteksen sairastajasta ei edes tiedä ongelmastaan, mikä lisää vakavien komplikaatioiden todennäköisyyyttä.

Tämän vuoksi on siis tärkeää tietää, mitkä diabeteksen varhaiset varoitusmerkit ovat ja milloin kannattaisi kääntyä lääkärin puoleen. Näin oikeanlaiset tutkimukset voidaan toteuttaa ajoissa.

Koska niin moni on tietämätön asiasta, tällä kertaa haluamme kertoa 10 tärkeimmästä oireesta, jotka kertovat diabeteksen kehittymisestä.

1. Jatkuva tarve virtsata

Pissahätä

Usein toistuva virtsaaminen voi olla virtsatietulehduksen tai liiallisen nesteiden juonnin seurausta.

Jos kumpikaan näistä ei kuitenkaan ole syynä, mutta tunnet lisääntynyttä tarvetta tyhjentää rakkosi, kyseessä voi olla merkki diabeteksesta. Tämä johtuu siitä, että munuaisten täytyy toimia tehokkaammin, jotta ne voivat päästä eroon liiallisesta sokerista virtsan avulla.

2. Janoisuus

Tämä oire liittyy äskeiseen ilmiöön. Kun keho menettää enemmän nestettä, se yrittää korvata puuttuvan määrän, mikä aiheuttaa jatkuvan janoisuuden.

3. Hillitön halu syödä

Napostelua

Kova nälkä voi johtua jommankumman tyyppisestä verensokeritason ääritilasta: hypoglykemiasta tai hyperglykemiasta.

Tämä johtuu siitä, että solut eivät saa oikeaa määrää sokeria, mikä lähettää sitten signaaleja ihmisen aivoihin.

4. Suun kuivuminen

Liiallinen suun kuivuminen on epämiellyttävää, ja se voi myös kätkeä taakseen vakavia terveysongelmia. Tämä ei ole ainoastaan oire kehon nestehukasta, vaan se voi olla myös merkki 2-tyypin diabeteksesta.

Ihossa tapahtuvat muutokset voivat luoda sellaisen ympäristön, jossa bakteerit lisääntyvät helposti, ja tämä voi sitten lisätä riskiä saada ienten ja hampaiden ongelmia.

5. Uupumus

Diabetes ja uupumus

Liiallinen tai krooninen väsymys on oire, jota ei koskaan tulisi jättää huomiotta – minkäänlaisissa olosuhteissa.

Vaikka onkin normaalia tuntea olonsa väsyneeksi voimakkaan fyysisen rasituksen jälkeen, uupumusta voi esiintyä myös silloin, kun keho yrittää kompensoida glukoosin puutetta soluissa.

Tämä tehostuu vieläkin enemmän, jos tarve virtsata yöllä sekoittaa unirytmin ja estää siten riittävän unensaannin.

6. Näköongelmat

Ihmisen silmät ovat yhdet niistä elimistä, jotka kärsivät kaikkein eniten diabetekseen sairastumisen seurauksena. Korkea verensokeri muuttaa silmän mykiön ja itse silmän muotoa, ja tämä johtaa näön sumenemiseen.

Joskus tuloksena voi olla epämiellyttäviä valovälähdyksiä, jotka vääristävät näköä.

Pahin asia on kuitenkin se, että jos tämä ongelma jätetään hoitamatta, diabetes voi johtaa täydelliseen näkökyvyn menetykseen tai peruuttamattomien sairauksien kehittymiseen.

7. Tulehdukset

Koska bakteerit, virukset ja sienet pystyvät paremmin kasvamaan sellaisissa olosuhteissa, jotka käsittävät paljon glukoosia, tulehdukset muuttuvat diabeteksen yhteydessä tavallisemmiksi.

Emättimen hiivatulehdukset, sienet, ihon tulehtuminen, virtsatietulehdukset ja virukset ovat tavallisia oireita diabeteksesta kärsivillä ihmisillä.

8. Tunnottomuus ja pistely raajoissa

Kihelmöintiä jaloissa

Tämä oire johtuu siitä, että hermot vahingoittuvat, mikä on yhteydessä diabetekseen erittäin selkeästi. Molempia voi ilmetä toistuvasti, ja lisäksi voi olla kipua ja tulehtuneisuuden tunnetta.

Jos ongelmaa ei hallita ajoissa, hermoille aiheutuva vahinko voi olla pysyvää, ja se voi johtaa vakaviinkin ongelmiin.

9. Selittämätön painon nousu tai lasku

Kummallinen painon lisääntyminen tai lasku voi aiheutua kehon kyvyttömyydestä käyttää insuliinia, mikä on asia, joka ilmenee diabeteksen yhteydessä. Koska tällä tavalla soluihin ei pääse oikeaa määrää glukoosia, keho alkaa käyttää lihasproteiinia sadakseen energiaa.

Toisessa ääripäässä se saa aikaan päinvastaisen reaktion, eli halu syödä paljon sokeria sisältäviä ruokia lisääntyy, ja sen seurauksena on painonnousu.

10. Haavojen paraneminen ottaa aikaa

Haavat paranevat hitaasti

Verisuonille aiheutuva vahinko estää kehon luonnollisia parantavia prosesseja pienten haavojen ja naarmujen parantumiseksi.

Liiallinen määrä sokeria vahingoittaa suonia ja valtimoita, ja niiden kyky kuljettaa verta soluille kyseisten vammojen korjaamiseksi vähenee.

Näiden oireiden huomaamisen lisäksi olisi kuitenkin tärkeää muistaa, että 2-tyypin diabetes voidaan estää viettämällä terveellistä elämää. Tässä mielessä tulisi siis välttää liiallista painonnousua, tupakointia, istuma-asentoon keskittyvää elämäntyyliä ja sellaista ruokavaliota, jossa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sokereita ja teollisesti käsiteltyjä tuotteita.