Logo image
Logo image

Manteliöljy ja sen käyttötavat - näistä et tiennyt!

3 minuuttia
Tiesitkö, että manteliöljy saa hiuksesi kiiltämään? Lisäksi se parantaa päänahan hyvinvointia ja auttaa pääsemään eroon hilseilystä.
Manteliöljy ja sen käyttötavat - näistä et tiennyt!
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Manteliöljy uutetaan mantelipuun pähkinästä. Kylmäpuristuksen seurauksena tämä pähkinä tuottaa eliksiiriä eli manteliöljyä, jolla on useita positiivisesti niin kauneuteen kuin terveyteenkin liittyviä parantavia vaikutuksia. Lue tämä artikkeli saadaksesi selville manteliöljyn eri käyttötapoja, äläkä emmi sen käytön aloittamista. Jo tänään on hyvä päivä aloittaa!

Manteliöljy koostuu kertatyydyttymättömistä rasvoista, öljyhaposta ja linolihaposta (kuten Omega-3 ja -6 -rasvahapoista). Se on lähes läpinäkyvää keltaiseen tai kullansävyyn vivahtavaa, eikä sen tuoksu ole voimakas vaan ennemminkin hieman makea. Sitä voidaan käyttää hierontaöljynä tai yksinkertaisesti iholle levitettynä. Emme suosittele sen nauttimista sisäisesti, vaikka jotkut väittävätkin sen auttavan ummetukseen.

Mihin manteliöljyä käytetään?

Kuten aiemmin mainittiin, manteliöljyä voidaan käyttää ulkoisesti, muttei sisäisesti nautittuna (se ei ole syötävää), jollei toisin mainita. Siksi onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, minkä tyyppistä manteliöljyä on hankkimassa.

Manteliöljyä käytetään enimmäkseen kosmetiikassa, kauneudenhoidossa ja muiden esteettisten syiden takia, mutta sitä voidaan myös käyttää tiettyjen iho-ongelmien hoitamiseen kuten ihottumiin ja akneen. Manteliöljyä löytyy monien kauneudenhoitotuotteiden kuten hiustenhoitotuotteiden ja voiteiden ainesosien joukosta.

Some figure

Mikäli käytät manteliöljyä hierontatarkoitukseen, on se omiaan rauhoittamaan jännittyneisyyttä, hermostuneisuutta ja stressiä. Mikäli käytät sitä sen kosteuttavan vaikutuksen vuoksi, tulet huomaamaan, että se sopii loistavasti lievistä iho-ongelmista kuten kuivasta ihosta kärsiville.

Se lieventää kutisevaa ihoa suojaamalla ihoa ja tekemällä siitä sileämmän. Sitä voidaan myös käyttää psoriasiksen ja erilaisten ihotulehdusten hoitoon, sillä se rauhoittaa kutitusta allergiaiholla, pehmentää turvonneita alueita ja lievittää ärsytystä.

Manteliöljyn lisähyödyt

Hemmottelua hiuksille

Manteliöljy on loistava apu heille, jotka kärsivät kuivista hiuksista, sillä se tekee hiuksista välittömästi kirkkaammat ja kiiltävämmät. Lisäksi se auttaa kaljuuntumiseen korkean öljyhappopitoisuutensa ansiosta. Se sisältää myös runsaasti E-vitamiinia, minkä vuoksi se parantaa päänahan hyvinvointia ja soveltuu siksi erityisen hyvin hilseilyyn tai taliongelmiin.

Manteliöljyn terveysvaikutuksista nauttiakseen tarvitsee vain tipauttaa pari pisaraa manteliöljyä kämmenelle suihkun jälkeen ja levittää se hiusten latvoista aina päänahkaan saakka. Toinen vaihtoehto on käyttää sitä hoitoaineen sijaan ja antaa sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen huuhtelua kädenlämpöisellä vedellä.

Lempeä iholle

Kuten aikaisemmin mainittiin, manteliöljy on kerrassaan loistava apu erilaisten iho-ongelmien hoitoon kuten kuivaan ihoon, ihottumiin ja akneen. Tämä johtuu sen suuresta rasvahappoisuudesta, joka on omiaan kosteuttamaan ihoasi.

Lisäksi se auttaa parantamaan verenkiertoa ihon verisuonissa (mikäli se levitetään pyörivin liikkein), se auttaa ihoa pysymään täydellisessä kunnossa sileänä, nuorekkaana ja hehkuvana. Eikä tässä vielä kaikki, sillä manteliöljy sisältää E-vitamiinia ollen siten loistava antioksidantti ja vaikuttaen myönteisesti ihon yleisilmeeseen.

Täydellinen kasvonaamio ihosi hyvinvoinnille sisältää kaksi ruokalusikallista manteliöljyä, kaksi ruokalusikallista soijapapuöljyä, yhden ruokalusikallisen oluthiivaa, kolme ruokalusikallista kaurahiutaleita sekä kuumaa vettä. Sekoita ensimmäiset kolme ainesosaa yhteen ja lisää sitten hiukan kaurahiutaleita ja sekoita, kunnes seos on hyvin sekoittunut. Lisää lopuksi kuuma vesi ja aseta naamio kasvoillesi vaikuttamaan 30 minuutin ajaksi. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Some figure

Auttaa pääsemään eroon raskausarvista

Yksi yleisimmistä iho-ongelmista naisten keskuudessa ovat raskausarvet, jotka saattavat ilmestyä esimerkiksi raskauden aikana tai merkittävän painonpudotuksen tai -nousun seurauksena. Manteliöljy on loistava kotiapu raskausarpiin, sillä se auttaa ihoa uudistumaan ja jättää sen sileämmäksi ja kostutetummaksi. Tästä kiitos kuuluu sen sisältämille rasvahapoille ja E-vitamiinille. Lisäksi tämän öljyn sanotaan tepsivän kasvojen ja kaulan alueiden ryppyihin ja aikaisessa vaiheessa myös ilmeryppyihin.

Tämän öljyn tehokkuuden maksimoimiseksi voit sekoittaa yhden ruokalusikallisen E-vitamiinia (myydään luontaistuotekaupassa ja apteekeissa) ja levittää sitä kuivalle, puhtaalle iholle vähintään kerran päivässä. Yksi erinomainen vaihtoehto ryppyjen vähentämiseksi on tipauttaa pisara manteliöljyä esimerkiksi silmien ympärille tai otsalle ja hieroa se hellävaraisesti iholle kahdesti päivässä.

Manteliöljy hoitaa aknea

Aknesta, mustapäistä tai öljyisestä ihosta kärsivät voivat hyödyntää manteliöljyn terveysvaikutuksia tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä öljy sisältää runsaasti rasvahappoja, mutta se on täynnä myös muita ainesosia ja ravinteita, joilla on hoitava vaikutus kasvojen, hartioiden, selän ja rintojen alueen iholle. Naamion voi valmistaa käyttämällä 30 millilitraa manteliöljyä, yhden munankeltuaisen sekä omenan.

Tämä on helppo tehdä. Kuori omena, irrota siemenkota ja muussaa hedelmäliha. Lisää munankeltuainen sekä manteliöljy. Soseuta tehosekoittimessa hyvin kunnes seos muuttuu sileäksi tahnaksi. Laita naamio kasvoillesi tai muulle akneongelmaiselle alueelle ja anna vaikuttaa 30 minuuttia. Tämän ajan kuluttua naamion voi huuhdella kylmällä vedellä ja lisäksi lopputuloksen voi viimeistellä öljyttömällä kosteusvoiteella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.