Hyvästit kuiville kutreille

Hyvästit kuiville kutreille
Abel Verdejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Abel Verdejo.

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Onko sinulla kuivat, helposti katkeilevat hiukset? Heitä hyvästit sotkuisille, kuiville kutreille tässä artikkelissa esittelemillämme luonnollisilla hoitokeinoilla.

Helposti rasvoittuvat hiukset eivät ole toivottava ilmiö, mutta eivätpä ole rutikuivat kutritkaan. On parasta löytää hyvä välimaasto kuivan ja rasvoittuvan tukan välillä ja varmistaa, että hiukset saavat tarvitsemansa ravintoaineet ja kosteutuksen ilman liikaa rasvaisuutta. Kuivat hiukset kuivuvat etenkin shampoopesun yhteydessä ja voivat haroittaa joka suuntaan pesun jälkeen. Hiusten kuivuus voi johtua ympäristön vaikutuksista, kuten auringolle altistumisesta tai kemikaalien käytöstä, tai sisäisistä seikoista kuten sairauksista. Onneksi kuivien hiusten elvyttämiseen on monta tehokasta keinoa. Seuravaaksi annamme neuvoja, joiden avulla voit heittää hyvästit kuiville kutreille.

Heitä hyvästit kuiville kutreille seuraavien vinkkien avulla

Ole varovainen shampoon kanssa

Shampoo on yksi suurimmista syistä kuiviin hiuksiin. Monet meistä ajattelevat, että vastikään pestyt, puhtaat hiukset ovat terveimmillään. Shampoot sisältävät kuitenkin paljon erilaisia vahvoja kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia hiuksille ja kuivattaa niitä samalla kun ne puhdistavat hiuksen muotoilutuotejäämistä ja liasta.

Shampoo pesee mennessään myös hiuksen luonnollisen, terveellisen öljyn, joka pitää hiuksen kosteutettuna ja sileänä. Shampoopesu stimuloi päänahan talirauhasia ja jos hiuksia pesee liikaa, kiihtyy pään rasvoittuminen, mikä puolestaan johtaa hiusten pesun tihentyneeseen tarpeeseen. Hiukset tulisi pestä muutaman kerran viikossa, noin kolmen päivän välein, sillä näin ne eivät pääse kuivahtamaan. Ideaalinen shampoon pH-taso on 4.5 ja 6.7 välimaastossa.

Sano kuiville kutreille hyvästit, pesemällä hiukset oikeaoppisesti.

 

Hoida hiuksia oikein

Kuivat hiukset katkeilevat helposti ja näyttävät sähköisiltä. Kuivia hiuksia tulee hoitaa hellävaraisesti. Shampoopesun aikana hiero shampoo hiuksiin hellästi sormenpäillä ja kampaa hiukset harvaharjaisella kammalla pesun jälkeen. Älä kampaa hiuksia sormin, sillä hiukset katkeilevat helposti.

Käytä hoitoainetta

Kuivat hiukset tarvitset hoitoainetta. Etsi käyttöösi sellaisia tuotteita, jotka eivät sisällä alkoholia, sillä alkoholi voi kuivattaa hiusta lisää. Etenkin sellaiset hoitoaineet, joissa on vain vähän tai ei ollenkaan hajusteita, sisältävät vähäisen määrän alkoholia. Vältä silikonia sisältäviä hoitoaineita. Jos hiuksesi ovat todella kuivat, kokeile hoitoaineen levittämistä hiuksiin yön ajaksi.

Eräs parhaimmista luonnollisista hoitoaineista on simppeli oliiviöljy, jota voi sipaista kuiviin latvoihin yön ajaksi tai päiväksi – varo käyttämästä öljyä liikaa, sillä suuri määrä öljyä saa hiukset näyttämään rasvaisilta.

Hoida hiuksiasi luonnonöljyillä.

 

Öljyhoidot

Hiusalan ammattilaiset suosittelevat kuumien öljyhoitojen suorittamista kuiviin, vahingoittuneisiin hiuksiin. Öljyhoidon voi toteuttaa helposti kotona joko kookosöljyllä, oliiviöljyllä tai manteliöljyllä. Lämmitä muutama ruokalusikallinen öljyä hetki mikrossa ja hiero päänahkaan ja hiuksiin. Peitä hiukset suihkulakilla tai pyyhkeellä ja anna vaikuttaa 5-20 minuuttia. Pese öljy pois lämpimällä vedellä ja shampoolla – saatat tarvita kaksi peräkkäistä shampoopesua öljyn poistamiseen.

Harjaa vähemmän

Vaikka vanhan perimätiedon mukaan hiukset tulisi harjata sadalla harjanvedolla päivässä, voi liiallinen harjaaminen itse asiassa vahingoittaa hiusta ja lisätä hiustenlähtöä. Kuivat ja herkät hiukset eivät kestä liiallista harjaamista. Harjaa hiukset aina hellästi ja hitaasti joko suoraan pesun jälkeen tai silloin, kun hiukset ovat vielä kosteat. Oikean harjan valitseminen on tärkeää – suosi etenkin luonnonharjaksia.

Hoida hiuksia etikalla

Palauta hiusten kiilto omenaviinietikan avulla.

Käytä omenaviinietikkaa hiusten hoitoon ja niiden kiillon palauttamiseen. Omenaviinietikka on loistava luonnollinen hoitoaine, joka puhdistaa hiuksen ja lisää kiiltoa. Tarvitset vain ruokalusikallisen etikkaa hiusten huuhtelun yhteydessä. Pese hiukset normaalisti ja hiero etikka kaikkialle hiuksiin, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele pois. Voit säilyttää etikkaa suihkepullossa ja suihkuttaa sen hiuksiin pesun yhteydessä. Omenaviinietikka helpottaa myös hilseongelmia.

Voit käyttää etikkaa myös näin:

Lisää 60 millilitraa omenaviinietikkaa pieneen säilytysastiaan ja levitä hiuksiin sormenpäillä hieroen. Huuhtele huolellisesti.

Sekoita 120 millilitraa omenaviinietikkaa neljään desiin vettä ja levitä hiuksiin shampoopesun jälkeen. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele pois. Jos tarvitset vahvan hilsehoidon, anna omenaviinietikan imeytyä noin tunnin ajan suihkulakin alla ja huuhtele se sitten huolellisesti pois. Omenaviinietikka tasapainottaa ihon pH-tasoa ja karkoittaa hilseen, lian ja kuivuuden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alonso L. The hair cycle. J Cell Sci. 2006.
  • Blume-Peytavi U, Tosti A, Whiting DA, Trüeb RM. Hair growth and disorders. Hair, Hair Growth and Hair Disorders. 2008.
  • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. j, Cosmet Sci. 2003;
  • Draelos ZD. Essentials of hair care often neglected: Hair cleansing. International Journal of Trichology. 2010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.