Logo image
Logo image

Luontaishoitoja hilsettä vastaan

2 minuuttia
Luontaishoitoja hilsettä vastaan
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Hilse on epäilemättä yksi tavallisimmista ja epämukavimmista päänahan ongelmista. Vaikka monet liittävät hilseen huonoon hygieniaan, todellisuudessa sen aiheuttajia on monia: liiallinen päänahan rasvoittuminen, stressi, allergiat ja jopa sieni. Siksi annamme muutaman luontaishoidon, jotka auttavat taistelussa hilsettä vastaan.

On tärkeä tiedostaa, että nämä hoidot eivät toimi kaikissa tapauksissa, vaan tulokset riippuvat hilseen tyypistä. Jos hilse johtuu päänahan liiallisesta rasvoittumisesta, nämä hoidot auttavat. Jos aiheuttaja on sieni, sinun on otettava yhteyttä lääkäriin. Hän todennäköisesti määrää sinulle apteekista saatavaa shampoota.

Mitä hilse on?

Hilse on ihosta irronneiden kuolleiden ihosolujen muodostamaa eloperäistä eritettä päänahassa. Tätä nimitetään yleisesti hilseilyksi. Hilseestä kärsivien ihmisten ihosta irtoaa epätavallisen paljon kuolleita ihosoluja. Kuten tiedämme, uudet ihosolut korvaavat kuolleet solut.

Hilseen oireita ovat hilseilyn lisäksi kutina ja punertava päänahka. Hilseen tavallisin aiheuttaja on Malassezia-sieni tai seborrea eli taliköhnä. Ihon kuivuus ei todellisuudessa aiheuta hilsettä, vaikka monet ihmiset niin uskovat.

Selleri

Some figure

Selleri on yksi tehokkaimmista luonnontuotteista hilsettä vastaan. Tässä tapauksessa sinun tulee kiehauttaa litra vettä, ja kun vesi alkaa kiehua, lisää kaksi tai kolme sellerinvartta lehtineen. Jatka keittämistä viiden minuutin ajan tai pidempään. Anna jäähtyä ja levitä sellerivettä päänahkaasi ennen shampoota.

Sitruuna

Sitruunaa voidaan myös käyttää taistelussa hilsettä vastaan. Tämä on yksinkertaista. Levitä ennen shampoota yhden sitruunan mehu päänahkaan, ja anna vaikuttaa kaksi minuuttia. Näin hedelmä auttaa ihohuokosia supistavalla tavalla. Tämä ehkäisee hilsettä ja tekee hiuksistasi kiiltävät.

Juurikkaat

Some figure

Juurikkaat, varsinkin valkojuurikkaat, ovat toinen mahtava keino taistella hilsettä vastaan luonnollisesti. Keitä juurikkaita vedessä niin, että käytät vettä kolme kertaa enemmän kuin juurikkaita. Levitä tätä juurikasvettä päänahkaasi joka ilta kevyesti sormenpäillä hieroen.

Omenaviinietikka

Voit myös käyttää omenaviinietikkaa hilseen ehkäisemiseen ja hillitsemiseen.  Sekoita puoli kupillista etikkaa samaan määrään vettä. Levitä seosta päänahkaan shampoon ja hoitoaineen jälkeen, ja anna vaikuttaa enintään kolme minuuttia. Lopuksi huuhtele hyvin.

Timjami

Some figure

Valmista seos lisäämällä kolme teelusikallista kuivattua timjamia kupilliseen vettä. Keitä kymmenen minuuttia. Jäähdytä ja levitä puhtaaseen päänahkaan. On kuitenkin tärkeää, ettet käytä tätä jokaisen hiustenpesun jälkeen.

Aurinko

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, myös aurinko auttaa taistelussa hilsettä vastaan ja hilseen ehkäisyssä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan päänahan altistaminen auringolle 30 – 40 minuutiksi päivässä vähentää tulehdusta, jos päänahkasi hilseilee tulehduksesta johtuen.

On kuitenkin tärkeää, että vältät kaikkein voimakkainta auringonpaistetta keskipäivällä, sillä se voi olla vaarallista. Paras aika auringonottoon on aamulla tai iltapäivällä kello neljän jälkeen. Auringon voimakkuus on paljon pienempi näinä ajankohtina. Suosittelemme kävelylenkkiä, jotta aurinko ei aiheuta sinulle mitään vakavia ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatology. 2016;
  • Jourdain R, Moga A, Vingler P, el Rawadi C, Pouradier F, Souverain L, et al. Exploration of scalp surface lipids reveals squalene peroxide as a potential actor in dandruff condition. Arch Dermatol Res. 2016;
  • Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian J Dermatol. 2010;
  • Mayo Clinic: Caspas. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.