Logo image
Logo image

Onko hedelmien syönti ennen aamiaista terveellistä?

2 minuuttia
Onko hedelmien syönti ennen aamiaista terveellistä?
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Onko hedelmien syönti hyödyllisempää ennen aamiaista vai aamiaisen jälkeen? Entä miksi hedelmien syönnille on ihanteellinen aika? On olemassa paljon erilaisia uskomuksia hedelmien syöntiin liittyen. 

Mikä on totuus hedelmien syömisestä ja siitä, milloin niitä olisi ihanteellista syödä?

Milloin hedelmien syöminen on ihanteellista?

Hedelmät tarjoavat erityyppisiä hyötyjä kehon päivittäistä toimintaa varten. Niitä pidetään ainoana ruokana, joka pystyy nopeuttamaan aivojen toimintaa, tasapainottaen tätä muiden ruumiinosien toiminnan kanssa.

Hedelmistä saat tärkeimmät elementit elimistön hyvään toimintaan. Fruktoosi on niiden suurin ainesosa lukuun ottamatta vettä, joka yleisesti ottaen muodostaa 95% hedelmien sisällöstä.

Monet ihmiset eivät tiedä kuinka hedelmiä tulisi syödä, jotta niistä saisi irti maksimaalisen hyödyn. Paras aika hedelmien syöntiin on ennen aamiaista tai tyhjään vatsaan.

Miksi hedelmien syönti on hyödyllisintä ennen aamiaista?

Some figure

Tämä on todella tehokas tapa hyötyä hedelmistä, sillä ruoansulatuksen alkuvaiheessa ne eivät päädy käsittelyyn mahalaukussa vaan ohutsuolessa. Hedelmät kulkeutuvat nopeasti mahalaukun läpi ja sieltä suolistoon, missä niiden sokerisisältö vapautuu.

Jos yhdistät hedelmät tärkkelykseen, perunaan tai lihaan, ne eivät siirry suolistoon, missä ne parhaiten tuottavat hyötyä. Tällöin alkaa sen sijaan ruoan käymisprosessi.

Miksi hedelmistä tulee minulle huono olo?

Jos hedelmien syönti jättää epämiellyttävän maun suuhusi, tai jos vatsassasi tuntuu epämukavalta tai raskaalta, on tämä todennäköisesti seurausta siitä, ettet ole syönyt hedelmiä oikealla tavalla eikä vatsasi ole ollut tyhjä. Jos näin ei kuitenkaan ole ollut, tulisi sinun kysyä neuvoa lääkäriltä.

Huomioitavaa

Suosittelemme valmismehujen (käsiteltyjen tai kaupasta ostettujen mehujen) välttämistä ennen aamiaista. Jos mehua on kuumennettu tuotantoprosessissa, alkuperäinen mehurakenne on muuttunut happopitoiseksi. Useat mehut sisältävät myös säilöntäaineita.

Some figure

Hedelmien syönnin hyödyistä

Hedelmien syönti aamulla ei ainoastaan kevennä ruokavaliotasi, vaan lisäksi sillä on tunnettuja luonnollisia terveyttä edistäviä vaikutuksia:

  • Auttaa estämään sydäntauteja.
  • Voimistaa hiussuonia, erityisesti heikkoja verisuonia, jotka jatkuvasti edesauttavat sydänkohtauksen ja sisäisen verenvuodon mahdollisuutta.
  • Hedelmien flavonoidipitoisuus on hyödyksi veren sakeutumisen sekä valtimoiden tukkeutumisen estämisen kannalta.

Kuinka luon tehokkaan, hedelmiä sisältävän ruokavalion?

Jos olet tottunut aamuisin herättyäsi syömään ison aamiaisen, luopumatta leivästä, voista ja kahvista, olet ehdottomasti aloittanut päivän kehnolla tavalla. Täytät tällöin vatsasi aineksilla, joiden osalta ruoansulatus kestää koko päivän.

Siksi sinun olisikin hyvä siirtyä ruokaan, joka imeytyy helposti ja joka puhdistaa elimistösi, kuten hedelmät.

Mikäli mahdollista, yritä syödä ainoastaan tuoreita hedelmiä ja mehuja herättyäsi, aina keskipäivään asti.  Mitä kauemmin jatkat tätä, sitä paremman mahdollisuuden annat elimistöllesi puhdistaa itsensä nopeammin.

Muita suosituksia

Some figure

Mikäli aiot syödä hedelmiä tai juoda mehuja, yritä aina varmistaa etteivät ne ole kovin kylmiä tai jäisiä, sillä tämä tiivistää niiden ainesosat ja siten hidastaa ruoansulatusta.

Halutessasi voit alkaa nauttimaan aterioiden jälkeen lämmintä teetä tai vettä. Lämpötilansa ansiosta nämä nesteet toimivat rasvojen pehmentäjänä, jotta elimistö pääsee niistä nopeammin eroon, ja samalla ne edesauttavat ruoansulatusta.

*HUOM: Muista, että hedelmien tulisi olla erittäin tuoreita. Älä myöskään unohda pitää muutenkin huolta itsestäsi ja nauttia olostasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ScienceDaily. (2019). Fruit and vegetables may be important for mental as well as physical well-being. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190205144450.htm
  • Nutrients. 2018 Dec; 10(12): 1833. Published online 2018 Nov 28. Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. doi: 10.3390/nu10121833
  • Iran J Public Health. 2015 Oct; 44(10): 1309–1321. Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.