Onko hedelmien syönti ennen aamiaista terveellistä?

· huhtikuu 26, 2015

On olemassa paljon erilaisia uskomuksia liittyen hedelmien syöntiin ennen aamiaista. Toiset pitävät sitä haitallisena, kun taas toisten mukaan päivittäinen hedelmien syönti tyhjään vatsaan on erittäin terveellistä.

 

Mikä on totuus?

Hedelmät tarjoavat erityyppisiä hyötyjä kehon päivittäistä toimintaa varten, ja niitä pidetään ainoana ruokana, joka pystyy nopeuttamaan aivojen toimintaa, tasapainottaen tätä muiden ruumiinosien toiminnan kanssa.

Hedelmistä saat tärkeimmät elementit elimistön hyvään toimintaan. Fruktoosi on niiden suurin ainesosa lukuun ottamatta vettä, joka yleisesti ottaen muodostaa 95% hedelmien sisällöstä.

Miten hedelmiä tulisi syödä?

Monet ihmiset eivät tiedä kuinka hedelmiä tulisi syödä, jotta niistä saisi irti maksimaalisen hyödyn. Paras aika hedelmien syöntiin on ennen aamiaista tai tyhjään vatsaan.

Miksi ennen aamiaista tai tyhjään vatsaan?

Tämä on todella tehokas tapa hyötyä hedelmistä, sillä ruoansulatuksen alkuvaiheessa ne eivät päädy käsittelyyn mahalaukussa vaan ohutsuolessa. Hedelmät kulkeutuvat nopeasti mahalaukun läpi ja sieltä suolistoon, missä niiden sokerisisältö vapautuu.

Jos yhdistät hedelmät tärkkelykseen, perunaan tai lihaan, ne eivät siirry suolistoon, missä ne parhaiten tuottavat hyötyä. Tällöin alkaa sen sijaan ruoan käymisprosessi.

Miksi hedelmistä tulee minulle huono olo?

Jos hedelmien syönti jättää epämiellyttävän maun suuhusi, tai jos vatsassasi tuntuu epämukavalta tai raskaalta, on tämä todennäköisesti seurausta siitä, ettet ole syönyt hedelmiä oikealla tavalla eikä vatsasi ole ollut tyhjä. Jos näin ei kuitenkaan ole ollut, tulisi sinun kysyä neuvoa lääkäriltä.

Huomioitavaa

Suosittelemme valmismehujen (käsiteltyjen tai kaupasta ostettujen mehujen) välttämistä ennen aamiaista. Jos mehua on kuumennettu tuotantoprosessissa, alkuperäinen mehurakenne on muuttunut happopitoiseksi. Useat mehut sisältävät myös säilöntäaineita.

Hedelmien syönnin hyödyistä

Hedelmien syönti aamulla ei ainoastaan kevennä ruokavaliotasi, vaan lisäksi sillä on tunnettuja luonnollisia terveyttä edistäviä vaikutuksia:

  • Auttaa estämään sydäntauteja.
  • Voimistaa hiussuonia, erityisesti heikkoja verisuonia, jotka jatkuvasti edesauttavat sydänkohtauksen ja sisäisen verenvuodon mahdollisuutta.
  • Hedelmien flavonoidipitoisuus on hyödyksi veren sakeutumisen sekä valtimoiden tukkeutumisen estämisen kannalta.

Kuinka luon tehokkaan, hedelmiä sisältävän ruokavalion?

Jos olet tottunut aamuisin herättyäsi syömään ison aamiaisen, luopumatta leivästä, voista ja kahvista, olet ehdottomasti aloittanut päivän kehnolla tavalla. Täytät tällöin vatsasi aineksilla, joiden osalta ruoansulatus kestää koko päivän. Siksi sinun olisikin hyvä siirtyä ruokaan, joka imeytyy helposti ja joka puhdistaa elimistösi, kuten hedelmät.

Mikäli mahdollista, yritä syödä ainoastaan tuoreita hedelmiä ja mehuja herättyäsi, aina keskipäivään asti.  Mitä kauemmin jatkat tätä, sitä paremman mahdollisuuden annat elimistöllesi puhdistaa itsensä nopeammin.

Muita suosituksia

Mikäli aiot syödä hedelmiä tai juoda mehuja, yritä aina varmistaa etteivät ne ole kovin kylmiä tai jäisiä, sillä tämä tiivistää niiden ainesosat ja siten hidastaa ruoansulatusta.

Halutessasi voit alkaa nauttimaan aterioiden jälkeen lämmintä teetä tai vettä. Lämpötilansa ansiosta nämä nesteet toimivat rasvojen pehmentäjänä, jotta elimistö pääsee niistä nopeammin eroon, ja samalla ne edesauttavat ruoansulatusta.

*HUOM: Muista, että hedelmien tulisi olla erittäin tuoreita. Älä myöskään unohda pitää muutenkin huolta itsestäsi ja nauttia olostasi!