Logo image
Logo image

8 syytä vältellä prosessoitua ruokaa

3 minuuttia
Prosessoidun ruoan liiallinen syönti voi aiheuttaa tulehdusta ja kerätä myrkkyjä kehoon. Sen vältteleminen on tärkeää estääksesi kroonisia tauteja kehittymästä.
8 syytä vältellä prosessoitua ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Prosessoidun ruoan vaarat eivät tule yllätyksenä. Kuluttajia on vasta viime aikoina alettu varoittaa sen vaaroista, vaikka ongelma alkoi jo vuosikymmeniä sitten.

Vaikka terveellisten ruokien löytäminen onkin mahdollista, ovat yhä useammat supermarkettien tarjoamat ruoat täynnä haitallisia aineita. Miksi niiden välttely on niin tärkeää?

Ne ehkä näyttävät todella maukkailta ja monipuolisilta ruoilta, mutta niiden tuotantoprosessiin kuuluu säilöntäaineita ja haitallisia kemiallisia lisäaineita. Lisäksi monista niistä puuttuvat välttämättömät ravintoaineet ja ne sisältävät liikaa kaloreita.

Mitä vaaroja prosessoidulla ruoalla on?

Prosessoidut ruoat ovat käyneet läpi teollisuusprosessin. Kemiallisen prosessin avulla näiden ruokien maut ja rakenteet saadaan houkutteleviksi.

Some figure

Näitä tuotteita valmistavat yritykset ovat myyneet niitä “parhaana vaihtoehtona” nopean ja tyydyttävän ruokavalion saamiseksi. Kaiken tämän takana he kuitenkin piilottelevat sitä tosiasiaa, että keinotekoisilla ainesosilla ja jalostetuilla prosesseilla voi olla negatiivisia vaikutuksia kehoon. Mitä nämä vaikutukset oikein ovat?

Lue myös: 6 ruokaa, joita kannattaa aina välttää

1. Ne aiheuttavat riippuvuutta

Ei ole epäilystäkään siitä, missä elintarviketeollisuuden etu piilee: rahanteossa. He eivät välitä siitä, että he käyttävät paljon kemiallisia lisäaineita, jotka tuovat riippuvuutta aiheuttavan vaikutuksen saaden kuluttajat valitsemaan heidän tuotteensa säännöllisesti.

Luonnollisen ruoan ainesosat tyydyttävät nälän. Toisaalta prosessoitu ruoka stimuloi kehoa vapauttamaan dopamiinia, joka saa ihmisen tuntemaan olonsa kylläiseksi vaikka hän ei saisikaan kunnon ravintoaineita.

2. Prosessoitu ruoka johtaa liikalihavuuteen

Liikalihavuus on yksi suurimmista nykyajan terveysongelmista. Monet tapaukset johtuvat geneettisistä syistä. Suurin osa tapauksista liittyy kuitenkin ruokailutottumuksiin sekä prosessoidun ruoan käyttämiseen.

Prosessoitu ruoka on täynnä sokereita, tyydyttyneitä rasvoja ja pelkkiä hiilihydraatteja, jotka saavat rasvan kertymään paljon todennäköisemmin kehoon. Lisäksi ne sisältävät kemiallisia aineita, kuten natriumglutamaattia ja maissisiirappia, jotka molemmat yhdistetään ylipainoon ja liikalihavuuteen.

3. Ne vaikuttavat kehon pH-arvoon

Yksi prosessoidun ruoan suurimmista vaaroista on se, että se ei noudata ruokayhdistelmien pääperiaatteita. Sen tuloksena keho ei pysty käyttämään saamiaan ravintoaineita, mikä johtaa veren happamoitumiseen ja terveysriskiin.

Some figure

Kehon pH-arvon epätasapainoa aiheuttaen nämä ruoat lisäävät myrkkyjä veressä, mikä johtaa useisiin tulehdukseen yhdistettyihin tauteihin. Lisäksi ne vaikuttavat myös aineenvaihduntaan ja nostavat painoa.

4. Muuttavat suolistokasvustoa

Näistä tuotteista tulevien happojen suuren määrän on tapana vaikuttaa kehon suoliston mikro-organismin aktiivisuuteen. Sen myötä ruoansulatusongelmien tai sairauksien kehittymisen todennäköisyys kasvaa.

5. Prosessoitu ruoka aiheuttaa masennusta ja ärtyneisyyttä

Orgaaniset ruoat auttavat meitä tuntemaan olomme hyväksi, mutta prosessoitu ruoka vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. Sen säännöllinen käyttö yhdistetään masennukseen, ahdistukseen ja ärtyneisyyteen.

6. Prosessoitu ruoka lisää kroonisten sairauksien riskiä

Kuoreen tehdyt lihat ja jalostetut ruoat vapauttavat tulehdusta aiheuttavia aineita veressä, jotka voivat johtaa kroonisiin sairauksiin. Koska ne nopeuttavat solujen heikkenemisprosessia, voivat prosessoidut ruoat johtaa ajan myötä sairauksiin kuten reumaattiseen niveltulehdukseen, osteoporoosiin tai syöpään.

7. Vaikutukset sydämen terveyteen

Sydän- ja verisuonijärjestelmä voi kärsiä vakavista seurauksista, joihin prosessoidun ruoan vaarat viittaavat. Monet ihmiset eivät ehkä välitä tarpeeksi ajatellakseen kahdesti, mutta nämä tuotteet ovat sekoitus aineita, jotka ovat haitallisia sydämelle ja verenkierrolle.

Some figure

Suurin osa jalostetuista tuotteista sisältää tyydyttyneitä rasvoja ja liikaa natriumia, jotka aiheuttavat korkeaa verenpainetta tai korkeaa kolesterolia. Niiden säännöllinen syöminen voi johtaa valtimonkovettumatautiin tai sydänkohtaukseen.

8. Ennenaikainen vanheneminen

Prosessoidusta ruoasta löytyvät kemikaalit ovat myrkyllisiä. Kehon elinten eritteiden ansiosta monet näistä myrkyistä pääsevät poistumaan hien ja virtsan välityksellä.

Nämä ruoat tuottavat kuitenkin myrkkyjä, jotka kerääntyvät kehoon, koska niitä syödään päivittäin. Sen seurauksena nämä hiukkaset heikentävät kehon soluja ja nopeuttavat ikääntymistä.

Sinun kannattaa lukea: 7 suositusta ikääntyvien käsien hoitamiseksi

Mitkä ovat yleisimpiä esimerkkejä prosessoidusta ruoasta?

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, kaupat ovat täynnä tällaisia tuotteita. Nyt kun tiedämme mitkä niiden vaarat ovat, on niiden tunnistamiskyky välttämätöntä voidaksesi rajoittaa niiden kulutusta niin paljon kuin mahdollista. Alla on lyhyt lista yleisimmistä ruoista:

 • Kuoreen tehdyt ja kovetetut lihat
 • Murot
 • Leipä ja leivonnaiset
 • Purkkiruoka
 • Kastikkeet ja salaatinkastikkeet
 • Juomat ja hiilihappopitoiset juomat
 • Suolaiset, uppopaistetut välipalat

Tiesitkö näistä prosessoitujen ruokien vaaroista? Kuten olet huomannut, ne ovat erittäin haitallisia keholle. Yritä rajoittaa niiden käyttöä niin paljon kuin voit ja pyri sen sijaan nauttimaan luonnollista, mieluiten orgaanista ruokaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cabrera, D. “Repercusiones de la comida rápida en la sociedad.” Trastornos de la conducta alimentaria 6 (2007): 635-659.
 • Doughman, R., et al. Soberanía alimentaria y vida digna. Base Investigaciones Sociales, 2010.
 • Duarte U., Yaritza, E., y Sobeyda, P. Seguridad Alimentaria y Nutricional. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2016.
 • Kim, E. “Millones de años de comida procesada.” Investigación y ciencia 446 (2013): 44-49.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.