5 keinoa nopeuttaa aineenvaihduntaa

· kesäkuu 29, 2018
Aineenvaihdunnan tulee toimia normaalisti jotta pysyt terveenä ja jos haluat pudottaa painoa. Painoa on vaikea, lähes mahdoton pudottaa, kun aineenvaihdunta on hidasta. Kerromme muutaman vinkin joiden avulla saat aineenvaihduntasi kulkemaan nopeammin.

Voit nostaa aineenvaihduntaasi solutasolla seuraamalla näitä keinoja. Nopea aineenvaihdunta auttaa painonpudotuksessa ja polttaa enemmän kaloreita, vaikka et juuri sillä hetkellä harrastakaan liikkumista.

Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan elimistön energiankäyttöä peruselintoimintoihin päivittäisessä elämässä. Elimistö käyttää enemmän energiaa lihasten ylläpitoon kuin kertyneen rasvan ylläpitoon. Aineenvaihdunta nousee kun kehon lihasmassa kasvaa ja rasvan määrä vähenee. Kun harrastat säännöllisesti liikuntaa ja syöt terveellisesti, toimii aineenvaihdunta tehokkaasti.

1. Kasvata lihasmassaa

voit nopeuttaa aineenvaihduntaa kasvattamalla lihaksia

Voimaharjoittelun avulla voi kasvattaa lihaksia ja se on yhtä tärkeää kuin aerobinen liikunta. Voit harrastaa voimaharjoittelua kuntosalilla painojen avulla tai tekemällä punnerruksia ja muita lihasliikkeitä vartalosi oman painon avulla. Harrasta lihaskuntoilua juoksun, pyöräily ja uinnin ohella.

Lihakset polttavat kaloreita vaikka et liikkuisikaan, sillä ne tarvitsevat paljon energiaa. Lisäämällä lihasmassaa nopeutat perusaineenvaihduntaa, minkä johdosta elimistö polttaa enemmän kaloreita päivittäin.

Kiinnostaako lukea lisää? 5 selkäharjoitusta ilman painoja

2. HIIT-harjoittelun tärkeys

nainen juoksee portaita ylös

HIIT eli high intensity interval training on harjoittelua, jossa vuorotellaan noin neljän eri harjoitusliikkeen välillä ja harjoitus tehdään maksimitehoilla. 

  • Esim. polkupyöräilyä tai juoksua niin kovaa kuin pääset, sitten tauko ja taas menoksi.

HIIT-treeni on erinomainen keino polttaa kaloreita. Aerobinen harjoittelu ei riitä polttamaan energiaa koska keho tottuu ja rutinoituu siihen ja siten polttaa vähemmän kaloreita kuin aloittaessa.

3. Säännöllinen ruokailu

Kun aterioiden välinen aika on lyhyt, toimii aineenvaihdunta tehokkaasti. Kun odotat liian kauan seuraavaa ateriaa, alkaa verensokeri putoamaan ja tulee väsymys ja aineenvaihdunta hidastuu.

  • Kannattaa syödä usein, jotta ruoansulatusjärjestelmä pysyy aktiivisena pidemmän ajan ja näin aineenvaihdunta pysyy tehokkaana.
  • Aterioiden välissä kannattaa nauttia vaikkapa kourallinen pähkinöitä tai hedelmä.

Aterioiden annoskoot pysyvät hallussa kun syöt säännöllisesti ja usein. Tällä tavoin pystyt vähentämään liiallista kalorien määrää ja pidät aineenvaihdunnan nopeana.

Tiesitkö tämän? Nopeuta aineenvaihduntaa terveellisesti

4. Lisää mausteita ruokaasi

mausteita

Mausteiset ruoat sisältävät ainetta nimeltään kapsaisiini, jonka takia hikipisarat ilmestyvät otsalle mausteista ruokaa syödessä, eli sellaisia joissa on esim. chiliä, cayennea tai pippuria.

  • Kapsaisiini auttaa vähentämään rasvaa auttamalla elimistöä tappamaan kehittymättömät rasvasolut.
  • Voit pudottaa painoa ja polttaa rasvaa syömällä useammin mausteista ruokaa.

5. Valitse proteiini

Ruoansulatusjärjestelmällä menee enemmän aikaa ja energiaa sulattaa proteiineja kuin ruokaa, jossa on paljon rasvaa tai sokereita. Elimistön täytyy polttaa 20-30 % proteiineista saaduista kaloreista, jotta proteiinit sulavat.

Toisaalta hiilihydraateista täytyy polttaa vain 5-15 % kaloreista, jotta hiilihydraatit voivat sulaa. Kun syöt paljon hiilihydraatteja, kehosi täytyy varastoida ylimääräiset hiilihydraatit, mutta ne muuttuvat rasvaksi. Proteiini muuttuu lihasmassaksi. Ruoan korkea proteiinipitoisuus auttaa kasvattamaan lihasmassaa, kuten jo alussa mainitsimmekin.