Logo image
Logo image

Puhdista keho kurkumalla, inkiväärillä ja cayennepippurilla

3 minuuttia
Jos et siedä tulisia makuja, voit muuntaa tämän reseptin sisältöä niin, ettei se ole makuusi liian mausteinen. Lisää cayennepippurin määrää pikkuhiljaa, kun alat tottua sen makuun.
Puhdista keho kurkumalla, inkiväärillä ja cayennepippurilla
Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2019

Detox-kuuri poistaa ylimääräiset kuona-aineet ja nesteet elimistöstä, ja sen teho keskittyy etenkin verenkiertoon, maksaan ja muihin tärkeisiin sisäelimiin. Kehosi puhdistuu itsestään jatkuvasti ja käsittelee haitallisia aineita, mutta joskus puhdistusprosessi hidastuu kovan kuormituksen seurauksena.

Onneksi on olemassa monia tehokkaita luonnontuotteita, joiden ominaisuudet stimuloivat kuona-aineiden poistumista ja tehostavat tärkeitä elintoimintoja. Näihin aineksiin kuuluvat mm. inkivääri, cayennepippuri ja kurkuma, joita käytetään yleisesti terveydenhoidossa ja ruuanlaitossa.

Kun yhdistät nämä kolme ainetta saat tehokkaan detox-juoman, jolla on tulehdusta poistava vaikutus ja jonka sisältämät antioksidantit tehostavat elimistön puhdistumista ja suojaavat sitä taudinaiheuttajilta.

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi detox-reseptin, jonka voit valmistaa helposti ja edullisesti kotona. Kokeile jo tänään!

Mitä hyötyjä inkivääristä, kurkumasta ja cayennepippurista valmistetulla juomalla on?

Tämä juoma maistuu herkulliselta ja sisältää tärkeitä yhdisteitä, joilla on mahtava vaikutus terveyteen. Juoma sopii detox-kuurille, sillä se parantaa immuniteettia, puhdistaa imusuonistoa ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Alta löydät tarkemman selityksen juoman eri ainesosista ja niiden terveysvaikutuksista.

Suositeltua lukemista: 6 vinkkiä aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen ja laihdutukseen

Inkiväärin ominaisuudet

 

Some figure

Inkivääri on aromaattinen juuri, jonka vahva maku soveltuu ruuanlaittoon. Sitä käytetään etenkin itämaisessa keittiössä, ja se soveltuu myös terveydenhoitoon.

Kiinalaisessa lääketieteessä inkivääri on yksi suosituimmista aineksista, ja Kiinasta se on levinnyt muualle maailmaan. Inkivääri sisältää runsaasti hoitavia öljyjä, vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, jotka ehkäisevät sairauksia ja vahvistavat immuniteettia.

Inkiväärin sisältämä aktiivinen gingerol-yhdiste antaa juurelle sen vahvan ja polttelevan maun. Gingerol on myös syy siihen, miksi inkiväärillä on tulehdusta heikentävä ja viruksia tappava vaikutus. Inkivääri helpottaa todistetusti esimerkiksi nivelvaivoja, ruuansulatusongelmia ja hengitysteiden sairauksia.

Inkivääristä saat:

 • B- ja C-vitamiinia
 • Mineraaleja, kuten kalsiumia, fosforia, alumiinia ja kromia
 • Asparagiinihappoa
 • Triptofaania
 • Flavonoideja
 • Karoteeneja

Kurkuman ominaisuudet

Kurkuma (Curcuma longa) muistuttaa ulkonäöltään inkivääriä ja se kuuluukin inkiväärikasveihin. Kurkumaa on käytetty jo vuosisatojen ajan sekä ruuanlaitossa että terveydenhoidossa. Kurkumaa on hyödynnetty sen vahvan keltaisen värin vuoksi myös väriaineena.

Kurkumalla on antioksidanttinen, tulehdusta lievittävä ja puhdistava vaikutus, jota voidaan hyödyntää verenkierron, maksan ja muiden tärkeiden elinten hoitamisessa.

Kurkuman sisältävä aktiivinen yhdiste kurkumiini suojaa elimistöä tulehduksia vastaan ja ehkäisee verenkiertoelimistön sairauksia, jotka heikentävät elämänlaatua. Kurkumaa suositellaan myös aivojen terveyden edistämiseen, sillä se ehkäisee Alzheimerin tautia ja dementiaa aiheuttavan amyloidiplakin muodostumista.

Kurkuman nauttimista suositellaan etenkin aineenvaihdunnan tehostamiseen, niveltulehduksen hoitoon ja ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisyyn.

Cayennepippurin ominaisuudet

 

Some figure

Cayennepippuri on mauste, jota käytetään yleisesti ruuanlaitossa tulista makua tuomaan sekä terveydenhoidossa. Cayenne sopii erityisen hyvin juomiin, sillä sen maku laimenee, mutta sen tehokkuus pysyy.

Cayennepippuri sisältää runsaasti kapsaisiinia, joka antaa sille pippurin tyypillisen maun sekä antioksidanttisen, tulehdusta lievittävän ja antibioottisen vaikutuksen. Cayennepippurista saat B-, C-, E- ja K-vitamiinia, sekä kalsiumia, kaliumia ja kuitua.

Cayennepippuria käytetään yleisesti erilaisissa voiteissa, sillä se lievittää kipua ja vähentää turvotusta. Cayennepippurin puhdistava vaikutus johtuu sen verenkiertoa, imusuoniston toimintaa ja ruuansulatusta tehostavasta vaikutuksesta.

Suositeltua lukemista: 10 rasvaa polttavaa ruoka-ainetta

Näin valmistat oman detox-juomasi

 

Some figure

Tämän detox-juoman valmistus on helppoa, eikä se vaadi kalliita aineita tai erityisiä laitteita. Noudata puhdistuskuuria 5-7 päivää kerrallaan kahden tai kolmen kuukauden välein.

Ainekset

 • 2 palaa tuoretta inkivääriä
 • 2 teelusikallista kurkumajauhetta
 • 2 hyppysellistä cayennepippuria
 • 2 sitruunaa
 • 2 litraa vettä
 • Hunajaa makeutukseen tarvittaessa

Valmistus

 • Purista inkiväärin juuren sisältämä mehu, voit käyttää tähän esimerkiksi valkosipulipuristinta. Sekoita inkiväärimehu kahden sitruunan mehuun.
 • Lisää veteen ja sekoita joukkoon kurkuma ja cayennepippuri.
 • Sekoita ainekset keskenään puulusikalla ja makeuta hunajalla. Voit myös jättää hunajan kokonaan pois, mikäli et kaipaa makeutusta.
 • Anna juoman seistä koskemattomana 10 minuuttia ennen nauttimista.
 • Juo lasillinen joka aamu tyhjään mahaan.

Tämä hoito soveltuu perusterveille ihmisille, mutta jos kärsit kroonisista sairauksista ja otat niihin säännöllisesti lääkkeitä, on syytä varmistaa lääkäriltä detox-kuurin soveltuvuus. Puhdistuskuuri ei välttämättä sovi pitkäaikaissairaille.

Älä nauti tätä juomaa liikaa, yksi lasillinen päivässä riittää terveyshyötyjen saamiseksi. Liiallinen määrä juomaa voi aiheuttaa ruuansulatusvaivoja ja närästystä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.