12-vuotias tyttö kehitti puhelinsovelluksen, joka tehostaa Alzheimeria sairastavan isoäidin muistia

Kuvan 12-vuotias tyttö kehitti älypuhelinsovelluksen, jonka avulla Alzheimeria sairastavat potilaat voivat käyttää teknologiaa esimerkiksi perhesuhteiden muistamiseen.
12-vuotias tyttö kehitti puhelinsovelluksen, joka tehostaa Alzheimeria sairastavan isoäidin muistia

Viimeisin päivitys: 14 maaliskuuta, 2019

Emma Yang on ainutlaatuinen tyttö. 12-vuotias tyttö asuu Hong Kongissa ja hänen perheeseensä kuuluu Alzheimeria viisi vuotta sairastanut isoäiti. Emma tarkkailee isoäitinsä vointia ja toimintaa, ja huomaa miten isoäiti unohtaa tärkeätkin asiat pikkuhiljaa. Siksi hän kehittikin puhelinsovelluksen isoäidilleen!

Miksi Emma kehitti puhelinsovelluksen?

Isoäiti alkoi unohtaa oman ikänsä ja tärkeät päivämäärät, eikä aina ymmärtänyt miksi hän ei voinut tulla kylään tai miksi hän oli niin kaukana omasta perheestään. Tilanne paheni vuosien myötä, eikä isoäiti enää pian tunnistanut omaa lapsenlastaan, vaan sekoitti hänet muihin sukulaisiin – tilanne suretti Emmaa.

Alzheimeria sairastavien läheiset ovat vaikeassa tilanteessa, sillä vaikka omat muistot ja oma side läheiseen on vahva, voi tämä kadota kokonaan taudin edetessä ja muuttua aivan erilaiseksi.

alzheimerin tauti ja muisti

Kekseliäs ja älykäs Emma Yang päätti tehdä asian eteen jotain. Hän halusi isoäitinsä pystyvän tunnistamaan hänet ja muut perheenjäsenet, sekä muistamaan asioita paremmin. Emman keksintö ei auttanut pelkästään hänen isoäitiään, vaan se toi helpotusta monen Alzheimeria sairastavan ihmisen arkeen.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava parantumaton sairaus. Arvioiden mukaan sitä sairastaa Suomessa yli 70 000 potilasta.

Alzheimerin tautia pidetään ikääntyvän väestön sairautena, sillä yleensä se alkaa yli 65-vuotiaana. Vaikka sairastumisen todennäköisyys kasvaa iän myötä, voidaan Alzheimerin tautia todeta jo alle 50-vuotiailla.

“Timeless:” mobiilisovellus, joka on kehitetty Alzheimeria sairastaville

Emma Yangin pahin pelko oli se, ettei isoäiti enää jonakin päivänä tunnistaisi häntä ollenkaan. Hän halusi auttaa isoäitiään muistamaan rakkaiden perheenjäsentensä kasvot.

 • Alzheimer etenee hitaasti, mutta varmasti. Ennemmin tai myöhemmin myös kaikkein läheisimpien ihmisten kasvot voivat unohtua. Usein potilaalla on jaksoja ja hetkiä, joiden aikana ajatukset toimivat normaalisti ja muisti pelaa, mutta nämä hetket muuttuvat harvinaisiksi taudin edetessä.
 • On tärkeää muistaa, että Alzheimerpotilaat reagoivat kuitenkin hyvin positiivisesti lempeisiin tunteisiin, kuten rakkauteen ja huolenpitoon.
 • 12-vuotiaalle tytölle isoäidin hidas menettäminen on vaikeaa ja ajatuksena mahdoton. Hän ei suostu päästämään irti tuntemastaan isoäidistä noin vain, vaan hän haluaa vahvistaa tämän muistin toimintaa.

Ehkäistäkseen isoäitinsä muistin heikkenemistä, Emma loi puhelinsovelluksen nimeltään “Timeless“.

emma yang loi puhelinsovelluksen 12-vuotiaana

Sovellus Alzheimeria sairastaville potilaille

Emma Yang teki sovellusta kehittäessään yhteistyötä Alzheimerin tautiin erikoistuneen lääkäri Melissa Krampsin kanssa.

Emma Yangin puhelinsovelluksen kaksi päätoimintoa

 • Sovelluksen ensimmäinen toiminto helpottaa potilaan kommunikointia sukulaisten kanssa. Potilaan lapset, puoliso, sukulaiset ja ystävät voivat kommunikoida heidän kanssan kuvien ja viestien välityksellä. Sovellus kertoo aina, keneltä viesti tulee ja muistuttaa heitä siitä, kenestä on kyse (esim. tytär, puoliso, ystävä jne).
 • Toinen toiminto auttaa potilasta muistamaan perhesiteet, tietyt faktat tai yksityiskohdat, valokuvat tai tietyt tapahtumat. Potilas voi tarkastaa oman sukupuunsa tai osoittaa kameran kohti henkilöä, jonka nimeä tämä ei muista. Kamera tunnistaa henkilön ja kertoo potilaalle, kuka on kyseessä.

Sovellus muistuttaa potilasta tietyistä asioista ja tärkeistä päivämääristä, kuten perheenjäsenten syntymäpäivistä tai joulusta kalenterin avulla.

Sovellus ehkäisee myös moninkertaista soittamista perheenjäsenelle lyhyen aikajakson sisällä. Sovellus muistuttaa, että potilas on soittanut esimerkiksi siskolleen kaksi minuuttia sitten, eikä uudelle puhelulle ole tarvetta.

tyttö loi puhelinsovelluksen

Nuori nero, jolla on selkeä unelma

Emma Yang sai apua sovelluksensa kehittämiseen alan ammattilaisilta. Krampsin avun lisäksi hän sai apurahan sovelluksen kehittämiseen.

 • Emman vanhemmat ovat käteviä tietokoneen käyttäjiä ja työskentelevät yrityksessä, joka erikoistuu kasvojen tunnistamiseen keskittyvään teknologiaan.
 • Emman intohimo teknologiaa kohtaan tuleekin hänen vanhemmiltaan. Emma oli kyvykäs koodaaja jo kahdeksanvuotiaana.
 • Emman ura on vasta aluillaan, mutta hänellä on selkeä päämäärä ja unelma, jota kohti hän haluaa työskennellä. Hän haluaa hyödyntää teknologiaa ja virtuaalitodellisuutta Alzheimer-potilaiden hyväksi, jotta nämä eivät menetä tärkeitä muistojaan.
 • Tulevaisuus näyttää, miten Emman pyrkimykset yhdistyvät teknologisiin saavutuksiin ja miten paljon vielä voidaan tehdä Alzheimeria sairastavien eteen. Timeless -sovellus sopii tätä nykyä pelkästään sellaisille potilaille, jotka pystyvät yhä käyttämään puhelinta.

Emman kehittämä puhelinsovelluksen avulla voidaan hidastaa kognitiivisten kykyjen heikentymistä tiettyyn pisteeseen asti, mutta kun potilaan sairaus on edennyt pidemmälle, kaipaa tämä jatkuvaa tukea perheeltään ja ammattilaisilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
 • Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
 • Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
 • Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
 • Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.