Logo image
Logo image

8 ruoka-ainetta muistin ja suorituskyvyn parantamiseen

4 minuuttia
Luonnollisista lähteistä saadut ravintoaineet ovat paras keino parantaa muistin toimintaa ja lisätä energiaa. Ala nauttia näitä aivojen toimintaa tehostavia ruokia ja huomaat muutoksen nopeasti.
8 ruoka-ainetta muistin ja suorituskyvyn parantamiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hyvä muisti ja psyykkinen suorituskyky ovat tärkeä osa tervettä ja hyvälaatuista elämää. Kun mieli toimii kirkkaasti ja terävästi, on päivittäisistä askareista suoriutuminen ja elämästä nauttiminen helpompaa. Muistin ja suorituskyvyn parantamiseen voi vaikuttaa elintavoilla.

Suurin osa ihmisistä kuvittelee, että mielestä on vaikea pitää huolta, että mielen vahvuus ja toimivuus on jotakin sellaista, mihin meillä ei ole valtaa. Todellisuudessa myös mielen suoriutumiskykyä ja voimaa voi kehittää ja parantaa, niin ravinnon kuin aivojen haastamisenkin kautta. Tietyillä ruoka-aineilla on muistin toimintaa tehostava vaikutus, joka pitää mielen vireänä ja valppaana.

Myös aivot kaipaavat kunnon ravintoa pystyäkseen toimimaan tehokkaasti, aivan kuten kaikki muutkin kehonosat. Aivoja voi ruokkia ja niiden terveydestä pitää huolta lisäämällä tiettyjä aineksia päivittäiseen ruokavalioon – näin pidät aivot vireinä vanhuuteen saakka.

Ikääntyminen tuo mukanaan omat haasteensa, ja iän karttuminen näkyy ulkoisesti ja sisäisesti. Aivojen prosessit hidastuvat, aivan kuten kävelytahtikin. Onneksi on olemassa muutamia ruoka-aineita, joita nauttimalla voi pitää huolta aivojen terveydestä, vahvistaa ja tukea niiden toimintaa. Näin vältät aivoperäisten ongelmien kehittymisen aikaisessa vaiheessa.

Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 8 sellaista ruoka-ainetta muistin, keskittymiskyvyn ja psyykkisen suorituskyvyn parantamiseen. 

1. Täysjyvät suorituskyvyn parantamiseen

Some figure

Koko kehosi, aivot mukaan lukien, tarvitsee energiaa suoriutuakseen päivän tärkeistä tehtävistä.

Yksi parhaista keinoista tukea aivojen toimintaa on valikoida sellaisia ruokia, jotka vapauttavat energiaa hitaasti ja pitävät verensokerin tasaisena – tämä ehkäisee verensokeripiikit ja niistä aiheutuvan väsymyksen, keskittymiskyvyn herpaantumisen ja psyykkisten prosessien hidastumisen.

Täysjyvistä saat hyvälaatuista energiaa, joka pitää verensokerin tasaisena ja mielen toiminnan kirkkaana. Täysjyvät kohentavat muistin toimintaa, ja ne pitävät sisällään monia aivoille hyödyllisiä ravintoaineita.

Aivojen kannalta tärkeitä täysjyviä ovat mm:

 • Kvinoa
 • Täysjyväpasta
 • Täysjyväleipä
 • Tumma riisi

Lue lisää: 5 ruokaa muistin parantamiseen

2. Tärkeät aminohapot huolehtivat kehosta

Keho ei itse pysty tuottamaan terveellisiä aminohappoja, vaan ne tulee saada ravinnosta. Aminohapot suojaavat aivoja ja pitävät ne hyvässä kunnossa. Terveelliset rasvat vähentävät tulehdusriskiä, pitävät huolta sydämen terveydestä, ja saavat ihon ja hiukset hehkumaan.

Omega-3 -rasvahapot ovat tärkeimpiä aminohappoja, ja niitä saa seuraavista ruuista:

 • Lohi
 • Taimen
 • Makrilli
 • Sardiini
 • Silli
 • Chia-siemenet
 • Pellavansiemen
 • Soijatuotteet
 • Pähkinät

Nauttimalla näitä ruokia oikeissa määrissä parannat kokonaisvaltaista terveyttäsi ja kohennat myös aivojen toimintaa. Näiden ruokien nauttiminen voi lisäksi ehkäistä aivoja rappeuttavia sairauksia, kuten Alzheimeria.

3. Karpalo ja mustikka parantavat muistia

Some figure

Karpalot ja mustikat kiilaavat aina listan kärkeen, kun puhutaan antioksidanteista. Mikä parasta, näitä herkullisia marjoja on helppo lisätä jokaiseen ruokavalioon.

Etenkin mustikat soveltuvat ravitsemaan aivoja ja muistin ja suorituskyvyn parantamiseen, sillä niiden sisältämät ravintoaineet ehkäisevät vapaiden radikaalien heikentävää vaikutusta. Vapaat radikaalit ikäännyttävät soluja ja vaikuttavat suoraan kognitiivisiin kykyihin.

4. Ihmehedelmä avokado

Avokado on todellinen ihmehedelmä, sillä se pitää sisällään niin monia terveellisiä ravintoaineita. Avokadosta saat kuitua, tärkeitä rasvahappoja, kaliumia ja monia muita aineksia. Avokadot eivät sisällä yhtään haitallista kolesterolia ja niistä saa runsaasti antioksidantteja, jotka hidastavat vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja kehossa.

Nauttimalla kohtuullisen määrän avokadoa joka päivä annat aivoille terveellistä energiaa, ehkäiset aivorappeumasairauksia ja parannat kognitiivista suorituskykyä.

Avokadosta saatavat kertatyydyttymättömät rasvahapot kohentavat verenkiertoelimistön terveyttä ja vähentävät riskiä sairastua kroonisiin tauteihin.

5. Oliiviöljy on terveellinen rasva

Some figure

Oliiviöljy on yksi parhaista ruokaöljyistä ja se sopii ruuanlaittoon, leivän päälle ja kastikkeisiin. Oliiviöljyä voi nauttia sinällään ja käyttää myös kauneudenhoidossa. Oliiviöljy on terveellinen rasva, joka ei lisää veren kolesterolia.

Oliiviöljy sisältää rasvahappoja, jotka vahvistavat verisuonia ja vähentävät suonten seinämiin kertyvää plakkia. Oliiviöljy suojaa myös sisäelimiä.

Tämän lisäksi oliiviöljy sisältää antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja hiilihydraatteja, jotka vahvistavat kognitiivisia prosesseja ja vähentävät riskiä aivojen rappeutumiselle.

6. Tomaatit taistelevat dementiaa vastaan

Herkullinen tomaatti sisältää vahvoja antioksidantteja, jotka tunnetaan lykopiininä. Lykopiini antaa tomaatille sen vahvan punaisen värin ja sama aines suojaa soluja vapaiden radikaalien vaikutuksilta. Vapaat radikaalit voivat aiheuttaa kehossa vakavia sairauksia, kuten dementiaa. Tomaattia syömällä suojaat aivojasi muistisairauksia vastaan.

7. Parsakaali parantaa muistia

Parsakaali ei välttämättä ole kaikkien suosikkikasvis, mutta se on ehdottomasti yksi terveellisimmistä ruoka-aineista. Parsakaalilla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia ja kypsentämällä sen oikein voivat nirsoimmatkin ruokailijat nauttia sen eduista.

Parsakaali parantaa muistin toimintaa. Se sisältää mineraaleja ja antioksidantteja, jotka ehkäisevät solutasolla tapahtuvia muutoksia ja rappeutumista. Parsakaalista saatava K-vitamiini pitää aivot aktiivisena ja tehokkaana.

Lue lisää: Masennuksen hoitoon sopivat mineraalit ja vitamiinit

8. Selleri muistin ja suorituskyvyn parantamiseen

Some figure

Selleri sisältää luteoliinia, tärkeää flavonoidia, joka hidastaa aivosolujen rappeutumista ja aivokudoksen vanhenemista. Tämä vaikuttaa myönteisesti muistin toimintaan ja pitää aivot virkeinä ja terveinä.

Kun nautit tässä artikkelissa mainittuja ruoka-aineita, huomaat pian, miten positiivinen vaikutus niillä on sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Lisää näitä ruokia päivittäiseen ruokavalioon ja nauti niiden mukanaan tuomista terveysvaikutuksista.

Muista, että riittävä vedenjuonti on myös tärkeää aivojen terveydelle. Elimistön kuivuminen johtaa nopeasti väsymykseen ja aivojen toiminnan heikentymiseen. Juo vähintään 2 litraa vettä päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
 • Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligenciaArtículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
 • Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah1(3), 3–7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.