5 aivoja ravitsevaa aamiaista

Jos lisäät aamiaiseesi kananmunan, annat elimistöllesi proteiineja, jotka auttavat aivojen ravitsemisessa sekä pitävät olosi kylläisenä pidempään.
5 aivoja ravitsevaa aamiaista

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Olet varmasti kuullut tämän lukemattomia kertoja: aamiainen on päivän tärkein ateria. Asia on todella näin, sillä aamiainen parantaa aineenvaihduntaasi. Ihmisillä, jotka ovat tottuneet syömään aamiaista, onkin yleensä terveempi keho kuin ilman aamiaista elävillä. Täysin uutta tietoa sinulle saattaa olla se, että aamiaisen avulla pystyt ravitsemaan myös aivojasi.

Tähän tarvitaan tietysti tasapainoinen ja terveellinen aamiainen, eikä siis esimerkiksi kulhollinen sokerisia muroja ole paras vaihtoehto. Jos syöt oikeanlaisen aamiaisen, tunnet itsesi pirteämmäksi, energisemmäksi ja mieleltäsi terävämmäksi koko päivän ajan. Avainasemassa tässä on terveellisistä tuotteista koostuva ateria, joka sisältää proteiineja ja täysjyväviljaa.

5 parasta aivoja ravitsevaa aamiaista

Tässä artikkelissa katsomme siis tarkemmin eräitä sellaisia ruokatuotteita, joilla sinun olisi hyvä aloittaa päiväsi. Esittelemme viisi täysipainoista aamiaista, jotka ravitsevat aivojasi.

1. Kaura

Kun nukumme, on elimistömme käytännössä katsoen paastotilassa. Itse asiassa tästä juontaa juurensa englanninkielinen nimitys aamiaiselle, “breakfast”, joka viittaa paaston katkaisemiseen. Kun heräät, tarvitsevat aivosi tietyn määrän tuoretta sokeria tai glukoosia verenkierrosta. Vaikka sokeria paljon sisältävä aamiainen lisääkin nopeasti tätä aivojen saamaa sokerimäärää, johtaa se myös glukoosin dramaattiseen vähenemiseen muutaman tunnin kuluttua.

Täysjyväkaura (kuten muutkin täysjyväviljat) imeytyy elimistöön hitaasti. Sen sijaan että kokisit äkkinäisen verensokerin tason kohoamisen, se luo hitaan ja tasaisen sokeritason nousun.

Tutkimusten mukaan lapset, jotka syövät kauraa aamiaisella, saavat 20 % parempia tuloksia kokeissa kuin sellaiset lapset, jotka syövät sokerisia muroja. Tämä tukee teoriaa, jonka mukaan verensokerilla on vaikutus muistiin ja keskittymiskykyyn.

2. Kananmunat

Kananmuna ja salsa tortillalla

Kananmunat ovat hyvin perinteinen osa aamiaista, ja ne ovatkin hyvä valinta, sillä ne sisältävät paljon proteiineja, joita elimistösi tarvitsee pitääkseen yllä ruoansulatusta. Lisäksi proteiinit edesauttavat sitä, että olosi tuntuisi täydeltä pidempään. Ne eivät ainoastaan auta painonhallinnassa, vaan ne ovat myös hyödyksi verensokerin tasapainottamisessa sekä mielen terävyyden ylläpitämisessä.

Kananmunan valkuainen sisältää proteiinia puhtaimmassa muodossaan, ja tämä korkealaatuinen proteiini on keholle helppo imeytettävä. Lisäksi kananmunissa on suuri määrä vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat tarpeellisia kehon ja mielen yhteistyön kannalta.

3. Kokojyväleipä maapähkinävoilla

Tämä aamiainen on todella herkullinen, ja lisäksi se tarjoaa sinulle roimasti energiaa. Maapähkinävoista saa paljon proteiinia, ja siten se auttaa sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi kuin esimerkiksi kakkupalan syötyäsi. Kokojyväleivästä saat parhaan tyyppistä viljaa, jotta voisit pitää verensokeritasosi hyvänä loppuaamun ajan.

Jos viipaloit hiukan banaania tämän paahtoleivän päälle, lisäät siihen myös hyödyllisiä vitamiineja, jotka edistävät aivojen hapensaantia sekä pitävät stressin loitolla.

Huomaa, että markkinoilla on saatavana myös sokeritonta maapähkinävoita!

4. Kreikkalainen jogurtti

maista herkullista aamiaista jogurtista ja marjoista

 

Jogurtin syönti aamiaisella ei ole uusi keksintö, mutta kreikkalainen jogurtti on saanut viime aikoina lisää suosiota. Tämä tuote sisältää kaksi kertaa niin paljon proteiinia kuin tavallinen jogurtti, ja se on myös koostumukseltaan täyteläisempi ja ylellisempi kuin “tavallinen” jogurtti. Saat siitä täyteläisen ja tyytyväisen olon pitkäksi aikaa.

Lisäksi kreikkalainen jogurtti sisältää vain vähän hiilihydraatteja. Esimerkiksi donitseissa tai missä tahansa makeissa leivissä olevat hiilihydraatit saavat aikaan sokeritason laskun päivän loppupuolella, ja tämä romahdus aiheuttaa ikään kuin mielen hämärtymistä. Voit laittaa kreikkalaiseen jogurttiin lisäksi hiukan hedelmää tai manteleita, ja saat elimistöllesi runsaasti energiaa, terveellisiä rasvoja sekä monia muita hyötyjä.

5. Illallinen aamiaiseksi

Tässä on yksi mielenkiintoinen ja yllättävä idea: illallisen muuttaminen aamiaiseksi. Jos olet kyllästynyt syömään samoja tuotteita joka ikinen aamu, voit poistaa tylsyyden ottamalla illallistuotteet käyttöön jo aamulla.

Emme tässä tietenkään tarkoita pakastepizzoja tai kananugetteja. Voit syödä esimerkiksi keitettyjä perunoita kreikkalaisen jogurtin ja ruohosipulin kanssa, tai vaikka tukevan kasviskeiton, jonka kera nautit täysjyväleipää ja krutonkeja.

Ruoan suhteen onkin niin, että luovuutta kannattaa ehdottomasti käyttää, ja voit valmistaa lukemattomia ravinnepitoisia aterioita, joiden avulla tunnet olosi paremmaksi koko loppupäivän ajan.

Kokeile siis näitä viittä vinkkiä aamiaisella, ja tunne olosi paranevan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.02.007

  • Deshmukh-Taskar, P. R., Nicklas, T. A., O’Neil, C. E., Keast, D. R., Radcliffe, J. D., & Cho, S. (2010). The Relationship of Breakfast Skipping and Type of Breakfast Consumption with Nutrient Intake and Weight Status in Children and Adolescents: The National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2010.03.023

  • Levitsky, D. A., & Pacanowski, C. R. (2013). Effect of skipping breakfast on subsequent energy intake. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2013.05.006


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.