Logo image
Logo image

9 loistavaa syytä syödä enemmän selleriä

4 minuuttia
Vaikka sellerin maku onkin hiukan omalaatuinen, tämän kasviksen lisääminen ruokavaliooon edistää sekä terveyden kohentumista että estää lukuisten ongelmien syntyä.
9 loistavaa syytä syödä enemmän selleriä
Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Kaikkien kannattaisi syödä hiukan enemmän selleriä. Tällä luonnontuotteella on virkistävä maku, ja lisäksi sillä on lukuisia hyötyjä, jotka ovat mahtava lisäys päivittäiseen ruokavalioon.

Selleriä voidaan syödä monella eri tavalla. Sitä voidaan lisätä salaatteihin, keittoihin, mehuihin ja sosekeittoihin, ja tuloksena on aina herkullinen maku ja erittäin tukeva kylläisyyden tunne.

Mielenkiintoista on se, että menneinä aikoina tätä kasvista käytettiin usein lääkinnällisenä aineksena erilaisten sairauksien hoidossa – se oli apuna niin maksaan, sydämeen kuin ruoansulatukseenkin liittyvissä ongelmissa.

On tietysti selvää, että selleri yksinään ei voi tuoda ratkaisua ihmisten erilaisiin kipuihin ja vaivoihin, mutta se voi kuitenkin olla mahtava apu yleistä terveyttä ajatellen. Se onkin yksinkertaisesti eräs parhaista ruoista, joita aterioihin voi lisätä!

Seuraavaksi kerromme siis 9 syystä, joiden vuoksi selleriä kannattaisi syödä enemmän. Tulet huomaamaan tämän kasviksen vaikutukset hyvinvoinnissasi, joten kokeile ihmeessä!

1. Sellerissä on hyvin vähän kaloreita, mutta runsaasti ravinteita

Jos haluat pudottaa painoasi, sellerin tulisi ehdottomasti olla osa ruokavaliotasi. Tämä on nimittäin tuote, joka kuuluu kaikkein vähiten kaloreita sisältävien kasvisten joukkoon.

  • Siinä on hyvin runsaasti vettä ja mineraaleja, kuten kalsiumia, natriumia ja magnesiumia.
  • Siinä on myös runsaasti vitamiineja, joihin kuuluvat A-, C-, E-, D- B6- , B12- ja K-vitamiinit.
  • Lisäksi siinä on eteerisiä öljyjä, kuitua ja antioksidantteja.

Kaikkien näiden tekijöiden vuoksi selleri onkin mahtava sydämen suojelija, antibakteerinen ja nestettä poistava tuote sekä lisäksi yskänlääke ja kiinteyttäjä.

 

Some figure

2. Selleriä kannattaa syödä tulehdusten vähentämiseksi

Jos sinulla on kipuja nivelissäsi, kyseessä voi olla niveltulehdus tai pelkkä lihasten liiallinen rasittuminen, ja tuloksena tästä on tulehtuneisuus, joka aiheuttaa suurta epämukavuutta.

Selleri on yksi parhaista tulehtuneisuutta vähentävistä ruoista, joita kaupoista voi löytää.

Syy siihen, miksi selleri auttaa vähentämään kehon tulehtuneisuutta sekä rentouttaa kudoksia on se, että siinä on polyasetyleeniä. Tämä tekijä auttaa nimittäin poistamaan myrkyllisiä aineita sekä lievittää erilaisia sairauksia ja tiloja, kuten nivelreumaa, nivelrikkoa, osteoporoosia, kihtiä, astmaa ja keuhkoputkentulehdusta.

3. Selleri auttaa rauhoittamaan elimistöä

Sellerin sisältämien tärkeiden mineraalien joukossa on myös magnesium. Tämä mineraali ja sen eteeriset öljyt auttavat rentouttamaan hermostoa sekä edistävät sitä, että saat tehokkaammin hoitavaa lepoa.

Entäpä siis, jos valmistaisit seuraavaksi illalliseksi herkullisen sellerikeiton?

4. Se on mahtava alkalisoiva tuote

Sellerissä on emäksisyyttä lisääviä ravinteita, jotka pääsevät valloilleen silloin kun sitä puristetaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että moni näistä ominaisuuksista menetetään, jos selleriä kuumennetaan.

Jos siis haluat saada kaiken mahdollisen irti sellerin alkalisoivasta vaikutuksesta, nauti sitä raakana tai valmista siitä vaikkapa herkullinen mehu.

 

Some figure

5. Selleri parantaa ruoansulatusta

Yksi hyvä tapa helpottaa ruoansulatusta sekä estää ummetusta on valmistaa maittava mehu selleristä ja kaalista.

Näiden tuotteiden mineraalit ja lukuisat fytoravinteet ovat mahtavia ruoansulatusta edistäviä kiinteyttäjiä, jotka pystyvät myös vähentämään suolistossa olevaa ilmaa.

6. Se on hyväksi näkökyvyn kannalta

Tässä on yksi hyvä syy syödä enemmän selleriä, sillä se todella erottuu mahtavana tuotteena ihmisen näön kannalta.

Tämä johtuu siitä, että sellerin syvyyksissä piilee taianomainen vitamiini, nimittäin A-vitamiini. Jo yksi sellerinvarsi päivässä tuo 5 % päivittäisestä suositellusta määrästä tätä vitamiinia.

7. Se auttaa vähentämään huonoa kolesterolia

Selleri auttaa vähentämään huonoa eli LDL-kolesterolia elimistössä. Tämä tapahtuu sellerin sisältämän erityisen osatekijän avulla, joka on fytokemikaali nimeltään 3-n-butylphthalide.

Tämä kemikaali on helposti tunnistettavissa, sillä se on itse asiassa se taho, joka antaa sellerille sen erityisen tuoksun. Syö siis selleriä aina kun voit, sillä vaikutukset ovat loistavat!

8. Se alentaa verenpainetta

Jos sinulla on todettu korkea verenpaine, etkä tiedä kuinka tilanteen saisi korjattua, kiinnitä huomiota ruokavalioosi. Selleri on tehokas verenpainetta alentava tuote, mikä johtuu siitä samasta tekijästä joka auttaa alentamaan kolesterolia, eli fytokemikaali 3-n-butylphthalide.

Ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevatkin kahden sellerinvarren syöntiä päivittäin, jotta siitä voitaisiin saada hyvät tulokset.

 

Some figure

9. Selleri on hyvä karsinogeenien torjuja

Tiedämme kaikki, että ei ole olemassa mitään, mikä voisi estää syövän kehittymisen elimistössä 100-prosenttisella varmuudella. Riskiä saada tämä vakava sairaus voidaan kuitenkin vähentää noudattamalla terveellistä ruokavaliota.

Sellerissä on kahden tyyppistä hyvin erityistä flavonoidia: apigeniiniä ja luteoliiniä.

Journal of Experimental and Clinical Cancer Research -julkaisun mukaan nämä kaksi antioksidanttia toimivat sillä tavalla, että ne ovat hyödyksi syöpäsolujen torjunnassa keuhkoissa.

 

Some figure

Kuten voit huomata, sellerin syöminen on ehdottomasti suositeltava asia!

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun kannattaisi pidättäytyä tiukassa ja niukassa dieetissä, johon sisältyy vain muutamaa kasvista, hedelmää ja kuitua, jotta voisit pudottaa painoa tai vähentää kolesterolia.

Avainasia on syödä älykkäästi. Älä siis hylkää proteiineja, hiilihydraatteja tai terveellisiä rasvoja, kuten sellaisia, joita on oliiviöljyssä ja pähkinöissä.

Tartu neuvoihimme ja ala syödä enemmän selleriä – et tule katumaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614
  • Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pan X, Yang Z, Yang Z, Zhou S, Zhang H, Zang L. [Effect of apigenin on proliferation and apoptosis of human lung cancer NCI-H460 cells]. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2013 Aug;33(8):1137-40.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.