Sellerin 8 loistavaa ominaisuutta

lokakuu 18, 2016
Tiesitkö, että selleri on tulehtuneisuutta vähentävä, ylimääräistä nestettä poistava ja ruoansulatusta parantava kasvis? Ja nämä ovat vasta muutamia tämän tuotteen loistavista ominaisuuksista. Siten selleri onkin oiva lisä säännölliseen ruokavalioon, sillä se parantaa terveyttä monipuolisesti.

Selleri on hyvin suosittu tuote ympäri maailmaa, ja se tunnetaan monista hyödyistä niin ruoanlaitossa kuin vaihtoehtoisessa lääketieteessäkin. Sen miellyttävä tuoksu ja maku tekevät siitä loistavan lisän moniin salaatteihin, keittoihin ja muihin resepteihin.

Tämän lisäksi selleriä arvostetaan sen vähäisen kalorimäärän ja runsaan ravintopitoisuuden vuoksi, ja se on avuksi sekä terveyden ylläpitämisessä että painonpudotuksessa.

Siten selleri onkin täydellinen vihannes säännölliseksi lisäksi ruokavalioon etenkin silloin, kun tavoitteena on painon vähentäminen terveellisellä tavalla.

Moni ei kuitenkaan vielä ole kuullut kyseisen kasviksen monista hyödyistä, joten tällä kertaa haluamme kertoa sellerin 8 loistavasta hyödystä – jatka lukemista ja ota tämä terveystuote osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!

1. Sellerissä ei ole ollenkaan rasvaa eikä kolesterolia

2-celery

Yksi syistä siihen, että selleriä suositellaan niin usein osaksi säännöllistä ruokavaliota, on sen sisältämä suuri vesimäärä. Tämän lisäksi suurena hyötynä on se, että sellerissä ei ole rasvaa eikä kolesterolia.

Jos syöt selleriä säännöllisesti, voit vähentää riskiäsi saada sydämen tai verisuonten sairauksia.

2. Siinä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja

Yksi mahtava asia sellerissä on se, että se sisältää lähes kaikkia niitä vitamiineja ja mineraaleja, joita kehosi tarvitsee. On kuitenkin hyödyksi muistaa, että nämä määrät ovat hyvin pieniä verrattuna moniin muihin tuotteisiin.

Selleri sisältää seuraavia vitamiineja:

 • A-vitamiini
 • B-monivitamiinit
 • C-vitamiini
 • E-vitamiini
 • folaatti

Lisäksi sellerissä on seuraavia mineraaleja:

 • kalium
 • natrium
 • kalsium
 • sinkki
 • magnesium
 • rauta
 • rikki
 • fosfori
 • kupari
 • piidioksidi

3. Selleristä saa eteerisiä öljyjä

3-celery

Siitä huolimatta, että sellerissä on runsaasti vettä, se sisältää suuren määrän eteerisiä öljyjä, joilla on bakteereja torjuvia ja nestettä poistavia ominaisuuksia.

Näihin aineisiin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • apiol
 • limonene
 • psoraleenit
 • apiin

Selleriä käytetäänkin usein munuaishäiriöiden hoidossa sekä bakteerien aiheuttamien tulehdusten lievittämiseksi.

4. Se sisältää runsaasti antioksidantteja

Sellerin runsas fytoravinteiden määrä (nämä ovat tehokkaita antioksidantteja) tekevät tästä kasviksesta mahtavan liittolaisen sellaisia sairauksia vastaan, jotka johtuvat vapaiden radikaalien aiheuttamista haitoista.

Nämä fytoravinteet toimivat suojaavana muurina ympäristöstä peräisin olevia saastuttajia vastaan, ja lisäksi ne vähentävät valtimoihin kertynyttä kolesterolia.

Tämän lisäksi niistä saa runsaasti flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, ja ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairausten estämiseen ja hoitamiseen. Lisäksi flavonoidit ovat hyödyksi syövän torjunnassa.

5. Se on luonnollinen nesteenpoistaja

4-fluid-retention

Sellerin sisältämä suuri vesimäärä ja eteeriset öljyt tekevät siitä mahtavan ylimääräistä nestettä poistavan tuotteen.

Tämä tarkoittaa sitä, että selleri on hyvä vaihtoehto niille, joilla on ongelmia munuaisten kanssa tai joilla on ylimääräistä nestettä kertyneenä kehon kudoksiin.

Sellerin säännöllinen nauttiminen lisää virtsan muodostumista, jotta ylimääräistä virtsahappoa ja virtsaa poistuisi kehosta enemmän. Siten selleriä suositellaan päivittäiseksi lisäksi myös munuaiskivien rikkomiseksi sekä myrkyllisten aineiden poistamiseksi elimistöstä tehokkaammin.

6. Sillä on tulehtuneisuutta lievittävä vaikutus

Sellerin sisältämien eteeristen öljyjen flavonoideilla on tulehtuneisuutta poistava vaikutus, mikä tukee kroonisten sairauksien kuten kihdin ja niveltulehduksen hoitoa.

Nämä aineet (yhdistettyinä sellerin sisältämiin vitamiineihin ja mineraaleihin) stimuloivat solujen ja sidekudosten uusiutumista.

7. Se parantaa ruoansulatusta

5-improves-digestion

Selleriteetä on käytetty jo vuosisatojen ajan päätuotteena monien ruoansulatusongelmien hoidossa, sillä se torjuu tulehtuneisuutta, vähentää kaasua sekä lievittää kipua.

Sen ominaisuudet edistävät syljen ja mahan nesteiden tuotantoa, joten se sopii täydellisesti niille, joilla on huono ruokahalu tai hidas ruoansulatus.

8. Se sisältää kuitua

Vaikka selleri ei sisälläkään paljoa kuitua, on tärkeää muistaa, että jo pieni määrä kuitua on hyvä lisä kehosi tarvitsemaan päivittäiseen annokseen.

Kuidulla on suuri rooli terveyden ja painonhallinnan kannalta, sillä ilman sitä ihmisellä on suuria vaikeuksia saada jätettä ulos kehostaan, ja ylimääräisen rasvan vähentäminen on hankalampaa.

Päivittäinen runsas kuidun saanti parantaa ruoansulatuksen toimintaa sekä edistää liiallisen kolesterolin poistumista kehosta.

Milloin selleriä kannattaa välttää?

 • Koska tämä tuote sisältää glukosidia, selleriä ei suositella jos olet raskaana, sillä se lisää riskiä saada keskenmeno.
 • Sellerin nestettä poistavat ominaisuudet tekevät siitä sopimattoman potilaille, joilla on tulehtuneisuutta rakossaan tai vakavia vammoja munuaisissaan.
 • Selleriä ei myöskään tulisi syödä kovin runsaasti, sillä se voi muuttaa mahan toimintaa.

Jotta voisit nauttia kaikista sellerin loistavista hyödyistä, voit nauttia sitä raakana salaateissa tai smoothieissa. Jos kuitenkin käytät selleriä vatsakipujen lievittämiseksi, sitä kannattaa nauttia osana teetä tai keitettynä.

Kokeile selleriä, ja löydät herkullisen tavan parantaa kehosi toimintaa, ja samalla pudotat painoa terveellisesti!

UUTISIA VERKOSSA