Logo image
Logo image

Neitsytoliiviöljyn 10 yllättävää hyötyä

3 minuuttia
Neitsytoliiviöljyn 10 yllättävää hyötyä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Neitsytoliiviöljyä käytetään yleisesti ruuanlaitossa, sillä sen maku on miellyttävän mieto ja sillä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Oliiviöljyn hyötyjä on tutkittu pitkälti vuosikausien ajan ja sen tiedetään pitävän sisällään monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Neitsytoliiviöljy soveltuu sekä kauneudenhoitoon että terveyden ylläpitoon.

Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja oleiinihappoa, joilla on todettu olevan yhteys verisuoniston sairauksien ehkäisyyn. Tämän lisäksi oliiviöljy sisältää antioksidantteja ja muita tulehdusta lievittäviä ravintoaineita, jotka auttavat alentamaan pahalaatuista kolesterolia ja ehkäisevät vapaiden radikaalien vaikutuksia sekä ennenaikaista vanhenemista.

Lisää siis oliiviöljyä ruokavalioosi mahdollisimman pian. Alta löydät oliiviöljyn kymmenen parasta vaikutusta, jotka motivoivat sinua käyttämään sitä monilla eri tavoilla.

Neitsytoliiviöljy voi auttaa laihtumaan

Neitsytoliiviöljy voi olla erityisen hyödyllinen aines etenkin sellaisille ihmisille, jotka haluavat laihtua. Oliiviöljy pitää vatsan kylläisenä ja se sisältää terveellisiä rasvoja, jotka voivat stimuloida laihtumista. Öljyä tulisi kuitenkin nauttia kohtuudella, sillä suurissa määrissä nautittuna sillä voi olla laksatiivinen vaikutus.

Se lievittää kipua ja särkyä

Some figure

Öljyn sisältämä oleiini toimii tulehdusta lievittäen ja rauhoittaen, ja se sopii etenkin lihas- ja nivelkipujen lievittämiseen. Monet tutkimukset ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että oliiviöljyä säännöllisesti syövät ihmiset kärsivät vähemmän kivuista kuin sellaiset ihmiset, jotka eivät käytä oliiviöljyä.

Se ehkäisee psyykkisten toimintojen hidastumista

Tyydyttymättömät rasvahapot ovat aivoruokaa, jotka pitävät huolta aivojen toiminnasta. Oliiviöljy voi auttaa ehkäisemään psyykkisiä toimintahäiriöitä ja sairauksia kuten Alzheimeria.

Sillä on syöpää vastustava vaikutus

Hiljattainen tutkimus paljasti, että ihmiset jotka nauttivat oliiviöljyä säännöllisesti sairastuvat muita vähemmän syöpään. Tutkijat uskovat, että oliiviöljyn syöpää ehkäisevä vaikutus liittyy sen sisältämään oleiinihappoon. Lisäksi oliiviöljy sisältää antioksidantteja, flavonoideja, polyfenoleita ja skvaleenia – näistä kaikki toimivat syöpää ehkäisten.

Se ehkäisee diabetesta

Some figure

Diabetes Care –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalio, joka sisältää runsaasti oliiviöljyä, vähentää kakkostyypin diabeteksen esiintymistä jopa 50 %. Tämä johtuu siitä, että oliiviöljy sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, jotka voivat kontrolloida verensokerin tasoa ja insuliinin tuotantoa.

Se vahvistaa puolustusjärjestelmää

Vastustuskyvyn kunnollinen toiminta on tärkeää terveyden kannalta, sillä se estää virusten, bakteerien ja muiden pieneliöiden tunkeutumisen elimistöön. Oliiviöljy on täynnä antioksidantteja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat auttaa vahvistamaan puolustusjärjestelmää taudinaiheuttajia vastaan. Sairastelet vähemmän ja pysyt virkeänä.

Se alentaa verenpainetta

Jo kolme ruokalusikallista neitsytoliiviöljyä päivässä voi alentaa verenpainetta. Useiden tutkimusten mukaan oliiviöljyn sisältämät terveelliset rasvat voivat alentaa diastolista ja systolista verenpainetta.

Se kontrolloi kolesterolia

Some figure

Neitsytoliiviöljy sopii kolesterolin kontrollointiin ja liiallisen kolesterolin poistamiseen verisuonista. Pahalaatuinen kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin ja voi aiheuttaa verihyytymiä, verenpaineen kohoamista ja valtimoiden kovettumista. Oliiviöljyn tyydyttymättömät rasvahapot lisäävät hyvän kolesterolin määrää, poistavat pahalaatuista kolesterolia ja ehkäisevät sydäntauteja.

Heitä hyvästit takkutukalle

Voit myös käyttää oliiviöljyä hiustenhoidossa. Öljy siloittaa hapsottavan tukan nopeasti, tekee hiuksista pehmeät ja kiiltävät. Oliiviöljyä tarvitaan vain muutama tippa ja sen voi jättää hiuksiin shampoopesun jälkeen. Öljy tasoittaa hiusten pintaa ja poistaa pörröisyyden.

Unohda geelit ja muut kemikaaleja sisältävät muotoilutuotteet, jotka kertyvät hiuksiin ja aiheuttavat vahinkoja. Neitsytoliiviöljy on luonnollinen vaihtoehto pörrön taltuttamiseen ja kiillon palauttamiseen.

Kosteuta ihoa luonnollisesti

Oliiviöljy sopii herkällekin iholle, ja se poistaa esimerkiksi vedenkestävän silmämeikin. Öljy kosteuttaa ja suojaa ihoa, ja se on täysin luonnollinen tuote, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Jos ihosi kaipaa esimerkiksi talvella lisäkosteutusta, voit levittää muutaman tipan öljyä suoraan iholle. Öljy ehkäisee ihon ryppyyntymistä ja ravitsee sitä tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guasch-Ferré, M., Hu, F. B., Martínez-González, M. A., Fitó, M., Bulló, M., Estruch, R., … Salas-Salvadó, J. (2014). Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-78
  • Foscolou, A., Critselis, E., & Panagiotakos, D. (2018, December 1). Olive oil consumption and human health: A narrative review. Maturitas. Elsevier Ireland Ltd. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2018.10.013
  • Bogani, P., Galli, C., Villa, M., & Visioli, F. (2007). Postprandial anti-inflammatory and antioxidant effects of extra virgin olive oil. Atherosclerosis190(1), 181–186. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2006.01.011
  • Tuck, K. L., & Hayball, P. J. (2002). Major phenolic compounds in olive oil: Metabolism and health effects. Journal of Nutritional Biochemistry. https://doi.org/10.1016/S0955-2863(02)00229-2
  • Vossen, P. (2007). Olive oil: History, production, and characteristics of the world’s classic oils. In HortScience.
  • Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. (2013). Zeitschrift Fur Gefassmedizin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.