3 hoitokeinoa kaurasta kolesterolin alentamiseen

Oletko juuri saanut verikokeiden tulokset, joiden mukaan kolesteroliarvosi ovat koholla? Tästä artikkelista saat vinkit kolesterolin alentamiseen.
3 hoitokeinoa kaurasta kolesterolin alentamiseen
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Aloitetaan perusasioista: LDL on pahanlaatuista kolesterolia, jota kertyy verisuoniin epäterveellisestä ravinnosta sekä geneettisistä syistä. LDL on terveydelle haitallista, sillä se voi aiheuttaa tukoksia ja tehdä verisuonten toiminnasta hankalaa. Tämä voi johtaa kohonneeseen verenpaineeseen ja sydäntauteihin. Tässä artikkelissa annamme neuvoja kolesterolin alentamiseen.

Lääkärisi on saattanut määrätä kolesterolia alentavia lääkkeitä. T oinen tärkeä tekijä kolesterolin alentamiseen on terveellinen ravinto ja liikunta. Liikkumalla säännöllisesti ja syömällä oikein palautat kolesterolin terveelliselle tasolle ja ehkäiset muiden terveysongelmien muodostumisen.

Alta löydät ohjeet kolmeen kauraa hyödyntävään reseptiin, jotka alentavat kolesterolia luonnollisesti.

Miten kauran syöminen voi auttaa alentamaan kolesterolia?

Kaura on tunnetusti terveellinen ruoka-aine, joka tekee hyvää niin vatsalle kuin sydämellekin. Kauraa pidetään superfoodina ja sitä voi nauttia vaikka joka päivä. Kauran syöminen tekee ruuansulatuksen toiminnasta helpompaa, auttaa ehkäisemään ummetusta, säätelee painoa ja pitää huolta sydämen terveydestä. Kauraa on käytetty vuosisatojen ajan, ja nykylääketieteen tutkimusten mukaan sillä todella on hyödyllinen vaikutus elimistöön.

Yhdysvaltalaisen lääketieteen tutkimuskeskus Mayo Clinicin mukaan kauralla on runsaasti kolesterolia alentavia vaikutuksia. Tutustutaan niihin lähemmin:

 • Kaura sisältää helposti sulavaa kuitua, joka on täynnä lipoproteiineja. Tämä vähentää LDL:n kertymiä verisuonissa.
 • Kauran sisältämää kuitua on myös esimerkiksi omenoissa, joiden tiedetään kauran lisäksi alentavan kolesterolia.
 • Pidä mielessä myös tämä: kaikki kauraa sisältävät ruuat eivät ole automaattisesti terveellisiä tai alenna kolesterolia. Esimerkiksi kaurakeksit, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja sokeria, kannattaa jättää väliin, vaikka ne sisältävätkin kauraa. Suosi kaurahiutaleita ja kauraleipää.

Näin nautit kauraa kolesterolin alentamiseen

1. Kauraa, vihreää omenaa ja kanelia

Kaura ja omena sisältävät samaa kuituja, joka on hyväksi vatsalle.

 

Ainekset

 • 100 grammaa pikakaurahiutaleita
 • 1 vihreä omena
 • Lasillinen vettä, noin 200 ml
 • Hyppysellinen jauhettua kanelia

Valmistus

 • Pese omena ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Suosi luomuomenaa, sillä niitä ei tarvitse kuoria. Omenan kuori on täynnä tehokkaita ravintoaineita, joten aina kun mahdollista, ne tulisi syödä kuorineen.
 • Keitä lasillinen vettä kaurahiutaleiden kera, muutama minuutti riittää. Helppoa.
 • Lisää omenanpalat kiehuvaan veteen ja anna niiden kypsyä noin 20 minuuttia. Kun omena on muuttunut pehmeäksi, voit poistaa kattilan liedeltä.
 • Kaada sekoitus tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada lasiin, ripottele päälle kanelia ja nauti. Tämä on loistava juoma aamupalalle.

2. Kauraa ja päärynää

Nauti kauraa kolesterolin alentamiseen kaurajuoman ja päärynän muodossa.

Ainekset

 • 1 päärynä
 • 100 grammaa pikakaurahiutaleita
 • Lasillinen vettä
 • 20 grammaa hunajaa

Valmistus

Tämä resepti sopii loistavasti aamiaiseksi tai kevyeksi illalliseksi. Valmistaaksesi annoksen, aloita keittämällä lasi vettä kattilassa, lisää kaura ja anna kiehua niin kauan, että kaura muuttuu pehmeäksi ja tahmeaksi. Lisää ruokalusikallinen hunajaa makeutukseksi.

Pese päärynä – älä kuori – ja leikkaa viipaleiksi. Päärynät sopivat kolesterolin alentamiseen ja yhdessä kauran kanssa niiden teho on lyömätön. Kaada kaura lempikulhoosi ja lisää päärynä. Tämä herkullinen ateria pitää sinut energisenä lounaaseen saakka tai siivittää sinut rentouttavaan yöuneen päivän päätteeksi. Kokeile sitä heti!

3. Kauraa ja luumuja

Vaihtele kaurajuomien lisukkeita makusi ja mieltymyksesi mukaan!

Ainekset

Valmistus

 • Kuten tästä artikkelista käy ilmi, parhaat hedelmät kolesterolin säätelyyn ovat omena, päärynä ja luumu. Näiden lisäksi suosittelemme myös mansikoita, mustikoita, kiiviä ja viinirypäleitä. Yhdistele näitä aineksia mieltymystesi mukaan ja kokeile erilaisia reseptejä. Voit lisätä helposti annoksen hedelmiä päivittäiseen kaurapuuroosi, näin vältät tylsistymistä ja takaat monipuolisen ravintoaineiden saannin.
 • Keitä vesi ja lisää kaura. Sillä aikaa kun kaurahiutaleet pehmenevät, voit valmistella luumut. Kuori luumut ja poista kivet. Leikkaa siivuiksi. Murskaa saksanpähkinät ja aseta sivuun myöhempää käyttöä varten.
 • Kun kaurahiutaleet ovat valmiit, kaada ne kulhoon ja lisää päälle luumut ja saksanpähkinät. Tämä aamiainen on todellinen tehokeino kolesterolin alentamiseen. Lisäksi se pitää sinut hoikkana ja antaa sinulle annoksen hyviä ravintoaineita – täydellinen aloitus aamuun!

Muista, että sinun tulee noudattaa terveellistä ruokavaliota kaikkina vuorokaudenaikoina ja viikonpäivinä, ei pelkästään aamuisin. Syö paljon kasviksia ja hedelmiä, hyvää proteiinia ja kuitua, ja vältä rasvaisia, suolaisia ja sokerisia ruokia. Kokkaa ateriasi itse alusta alkaen ja löydä terveellisen syömisen ilo – terveellinen ruoka ei tarkoita tylsää ja mautonta ruokaa, kunhan löydät käsiisi oikeat reseptit. Muista myös liikkua joka päivä, jo puoli tuntia päivässä riittää. Ota kumppani tai kaveri mukaan ja nautit liikkumisesta entistä enemmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.