Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

15 huhtikuun, 2019
Yritätkö saada kaiken hyödyn irti kuitupitoisesta ruoasta? Muista juoda riittävästi vettä, jotta saat kuidut liikkeelle ja jotta ne kulkevat liukkaasti suoliston läpi.

Jos suunnittelet aloittavasi laihduttamisen, ankarat dieetit voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Dieetin noudattaminen voi tuntua vaikealta. Yksi toimivan laihduttamisen salaisuuksista on kuitupitoiset ruoat.

Sen sijaan että poistaisit ruokavaliostasi ruokia, lisää aterioita ja välipaloja tehostaaksesi aineenvaihduntaa. Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa, sillä tunnet olosi kylläiseksi. Kuidut imevät rasvoja, sokeria ja vähentävät huonoa kolesterolia (LDL).

Tarvitset kuituja vain pienen annoksen pudottaaksesi painoa. Aloita laihdutus pienin askelin, lisäämällä kuituja pikkuhiljaa päivittäiseen ruokavalioosi.

Jos aloitat lisäämällä kuituja suuren määrän kertaheitolla, kehosi hylkii niitä ja tunnet olosi turvonneeksi, ja saat ilmavaivoja ja kipua.

Kuidun hyödyt

kuitupitoiset ruoat: kaura

Kuidut auttavat ehkäisemään monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, korkeaa verenpainetta, syöpää ja aivoinfarktia. Kuidut auttavat myös ehkäisemään ja hillitsemään tyypin 2 diabetesta. Verensokeriarvot pysyvät tasaisina.

Monet luulevat, että kuitupitoiset ruoat ovat mauttomia. Tämä riippuu aivan ruokien valmistustavasta. On olemassa monia hyviä tapoja laittaa kuitupitoista ruokaa, jotka miellyttävät sekä silmääsi että elimistöäsi.

Nämä ruoat sisältävät paljon hyviä ravinteita, joita keho tarvitsee pysyäkseen pirteänä ja pitääkseen mielen aktiivisena. Niistä saa energiaa ja pystyt kohtaamaan päivittäiset rutiinisi hyvillä mielin.

Lue energiasta: 5 tehokasta tapaa lisätä energiaa arjessa

Kahdenlaisia kuituja

Kuituja on olemassa kahdenlaisia: liukenemattomia ja vesiliukoisia. Tämä on hyvä muistaa kun lisäät kuituja ruokavalioosi. Hyvä neuvo on nauttia molempia kuituja yhtä paljon.

Vesiliukoinen kuitu

 

sitrushedelmät

Vesiliukoisia kuituja löytyy sitruhedelmistä, kuten appelsiinista ja sitruunasta. Vesiliukoiset kuidut ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä, korkeaa kolesterolia ja auttavat ruoansulatuksessa.

Liukenemattomat kuidut

Liukenemattomia kuituja saa kasviksista ja kokojyväviljoista. Tämä kuitu antaa täyden ja tyytyväisen tunteen. Aivot ja mieli saavat viestin, että vatsa on täynnä.

Näin syntyy hyvä ruokavalio

Mikä tahansa muutos minkä teet kehollesi, tee siitä pysyvä ja säännöllinen. Muutosten ei tulisi tapahtua yhtäkkiä. Suunnittele ruokavaliosi etukäteen, jotta saat hyviä tuloksia ja pystyt ehkäisemään ei-toivotut vaikutukset.

Noudata alla olevia neuvoja, jotta et joudu katumaan:

 • Lisää kuitupitoisia ruokia asteittain. Vatsasi tottuu muutoksiin paremmin, kun lisäät kuituja vähitellen. Vältä ikävät seuraukset, kuten ilmavaivat, krampit ja turvotus, joita voi tulla jos lisäät kuituja suuren määrän heti alkuun.
 • Juo runsaasti nesteitäjotta elimistösi voi käsitellä kaiken sille annetun kuidun ja voit maksimoida kuiduista saadut hyödyt. Juo vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä.
 • Syö ruokapyramidin mukaisesti paljon hedelmiä, kasviksia ja viljoja.
 • Lisää päivittäiseen ruokavalioosi viidestä yhdeksään annosta hedelmiä ja kasviksia.
 • Hedelmiä ei voi korvata mehuilla. Syö oikeita hedelmiä ja kasviksia.
 • Pähkinöissä ja pavuissa on paljon proteiineja. Syö niitä kolmesta viiteen kertaan viikossa. Voit lisätä niitä salaatteihin ja korvata niillä lihan.

Kuitupitoisia ruokia

Kuitupitoisia ruoka-aineita on lukemattomia! Käymme tässä läpi viisi esimerkkiä, jotta voit tunnistaa niitä paremmin.

Kasvikset

Kasvikset pystyvät tarjoamaan runsaasti kuituja sekä muita kehon tarvitsemia ravinteita. Kasvisten ei tulisi puuttua ruokavaliostasi.

Kasvikset auttavat puhdistamaan kehoa myrkyistä, jotka saattavat joskus hidastaa laihduttamista.

Marjat

goji-marjat

Marjat ovat erinomaisia terveydelle. Niissä on runsaasti antioksidantteja ja ne auttavat pääsemään tavoitepainoosi. Marjoissa on runsaasti kuituja ja niitä voi nauttia välipalaksi ja lisäämällä salaatteihin.

Lisää marjoja ruokavalioosi:

 • mansikoita
 • vadelmia
 • mustikoita
 • puolukoita

Lue tämä: Mitä ovat goji-marjat ja ovatko ne terveellisiä?

Viljat

kuitupitoiset ruoat: täysjyvävilja

Viljatuotteet kannattaa ostaa kokojyväviljoina, sillä ne ovat täynnä kuituja. Ne säätelevät verensokeria ja vähentävät turvotuksen mahdollisuutta ja siitä aiheutuvaa epämiellyttävää oloa. Kokojyväviljatuotteet ovat tärkeitä painonpudotuksen aikana ja muutoinkin.

Pähkinät

Pähkinät ovat yksi niistä ruokaryhmistä, jossa on eniten kuituja. Lisäksi niissä on E-vitamiinia.

Pähkinöitä syötyä tulee täysi olo ja niistä saa energiaa.

Parhaat pähkinät ovat:

 • mantelit
 • hasselpähkinät
 • saksanpähkinät

Pavut

Pavut ovat loistava kuitujen lähde! Niissä on myös paljon proteiinia, jota elimistö tarvitsee voidakseen hyvin. Yhdistämällä pavut ja herneet riisin kanssa elimistö muodostaa siitä itse proteiinia.

Lisäämällä kuitupitoista ruokaa ruokavalioosi sinun ei tarvitse noudattaa tiukkaa dieettiä. Lisää kuituja vähitellen ja tunnet olosi kylläiseksi.

Kuituja on kättesi ulottuvilla monissa ruoissa, on vain sinusta kiinni järjestää päivittäinen ruokavaliosi. Syö kuituja ja vatsasi tuntuu täydeltä.

 • Dhingra, D., Michael, M., Rajput, H., & Patil, R. T. (2012). Dietary fibre in foods: A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0365-5
 • Lecumberri, E., Mateos, R., Izquierdo-Pulido, M., Rupérez, P., Goya, L., & Bravo, L. (2007). Dietary fibre composition, antioxidant capacity and physico-chemical properties of a fibre-rich product from cocoa (Theobroma cacao L.). Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.12.054