Logo image
Logo image

Mitä ovat goji-marjat ja ovatko ne terveellisiä?

3 minuuttia
Mitä ovat goji-marjat ja ovatko ne terveellisiä?
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan kokeillut goji-marjoja? Tutkimusten mukaan terveelliset goji-marjat sisältävät syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia, sekä ne auttavat parantamaan muistin toimintaa ja ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista.

Terveelliset goji-marjat – mitä ne ovat?

Some figure

Olet varmasti kuullut goji-marjoista (Lycium barbarum), vaikket niitä olisi syönytkään. Goji-marja on pieni oranssinpunainen marja, jota esiintyy lämpimillä subtrooppisilla vyöhykkeillä pääasiassa Mongoliassa, Kiinassa ja Tiibetissä. Myös susimarja –nimellä tunnetun marjan historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Länsimaissa suuren suosion vasta 2000-luvulla saavuttanutta marjaa on käytetty useiden terveysvaikutustensa vuoksi kiinalaisessa lääketieteessä jo tuhansia vuosia.

Terveelliset goji-marjat soveltuvat ihanteellisesti ehkäisemään ihon ennanaikaista vanhenemista.

Goji-marjan sisältämät ravintoaineet

Goji-marjojen menestys johtuu niiden sisältämistä ravintoaineista. Näihin kuuluvat:

  • Vitamiinit (B1, B2, B6, C, ja E)
  • Beetakaroteeni
  • Lykopeeni
  • Mineraalit (kalsium, kalium, seleeni, rauta, sinkki, germanium)
  • Luteiini
  • Aminohapot

Gojin ominaisuudet ja hyödyt terveydelle

Some figure

Goji-marjan suosio jatkaa kasvuaan ympäri maailman, sillä sen tiedetään sisältävän runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita ja vaikuttavan terveyteen positiivisesti. Kaikki voivat hyötyä goji-marjojen syömisestä, mutta erityisen hyödyllinen tämä marja on naisten terveydelle. Tutustutaan lähemmin gojin terveysvaikutuksiin:

1. Goji kohentaa terveyttä kokonaisvaltaisesti

Monet tämän marjan sisältämistä yhdisteistä ovat vahvoja antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien vaikutusta elimistöön ja pitävät solut nuorina ja terveinä.

Terveelliset goji-marjat sisältävät porkkanoita enemmän beetakaroteenia, jolla on soluja uudistava ja suojaava vaikutus. Goji-marjoja syömällä voit auttaa ehkäisemään ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä.

Lisäksi goji stimuloi kasvuhormonin tuotantoa elimistössä. Tämä hormoni on vastuussa rasvakudoksen vähentämisestä, ja lisäksi se parantaa muistin toimintaa, unenlaatua ja kudosten uudistumista.

2. Goji-marja auttaa vähentämään riskiä sairastua syöpään

Vuonna 2009 suoritetun kokeen mukaan goji-marjojen syöminen hidastaa solujen haitallisia mutaatioita ja muutoksia, jotka voivat johtaa syöpään. Tämä johtuu gojin sisältämien antioksidanttien ja germaniumin positiivisesta vaikutuksesta. Lisäksi goji auttaa suojaamaan ja tukemaan maksan toimintaa, ja ehkäisemään mm. maksakirroosia.

3. Goji-marja säätelee kolesterolia

Kolesterolia on olemassa kahta erilaista: HDL-kolesteroli on elimistölle hyödyllistä, kun taas LDL-kolesteroli voi johtaa erilaisiin terveysvaivoihin, kuten verisuonten kovettumiseen ja kohonneeseen verenpaineeseen. Kolesterolin määrään veressä voi vaikuttaa pitkälti ruokailutottumuksillaan ja välttämällä haitallista kolesterolia sisältäviä ruokia, kuten kovia rasvoja. Tämän lisäksi on tärkeää harrastaa liikuntaa ja nauttia luonnollisia aineksia, jotka auttavat säätelemään ruuansulatusta.

Kolesterolia voi säädellä goji-marjojen avulla, sillä ne sisältävät beeta-sitosterolia. Tämä kemiallinen yhdiste tasapainottaa kolesterolin määrää elimistössä ja ehkäisee haitallisen kolesterolin kertymistä suoniin.

Lisäksi goji-marjan sisältämät flavonoidit pitävät huolta siitä, että verisuonet toimivat normaalisti, eikä kolesteroli pääse tarrautumaan verisuonten seinämiin.

4. Goji-marja auttaa laihtumaan

Kun kolesterolin määrä elimistössä alenee, kehoon varastoitunut rasva muuttuu energiaksi. On syytä yhdistää gojin nauttiminen säännölliseen liikuntaan, sillä näin tehostat laihtumista huomattavasti ja varmistat, että laihdut turvallisesti ja terveellisesti.

Suositeltua lukemista: Torju korkeaa verenpainetta ja kolesterolia inkiväärillä ja valkosipulilla

5. Goji-marja pitää huolta sydämestä

Some figure

Sydän on yksi ihmiskehon tärkeimmistä elimistä, mutta se altistuu herkästi myös erilaisille verenkiertoelimistöön vaikuttaville sairauksille. Sydämestä tulee pitää hyvää huolta, sillä se on vastuussa verenkierrosta kaikkialla elimistössä.

Nauttimalla goji-marjoja säännöllisesti voit parantaa sydämen terveyttä. Gojin sisältämä antosyaniini vahvistaa verisuonia, kun taas marjoista saatava syperoni auttaa säätelemään verenpainetta sydämessä.

6. Goji parantaa silmien terveyttä

Kun pysähdyt miettimään asiaa, tajuat varmasti, että silmät ovat yksi eniten käyttämistäsi elimistä, joita tarvitset kaikkien toimien suorittamiseen. Silmät altistuvat monille eri tekijöille, kuten auringolle, tuulelle, hiukkasille ja kemikaaleille, ja niiden terveys voi ajan myötä heikentyä.

Goji-marjoja nauttimalla voit parantaa silmien terveyttä, sillä niiden sisältämät ainesosat auttavat ehkäisemään silmien rappeutumista ja kaihia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Almajano, M. “Determinación de la actividad antioxidante de las bayas de goji.” Consorci Escola Industrial de Barcelona (2009): 1-12.
  • Araneda Gallardo, María José, Francisca Carolina Henríquez Díaz, and Marcela Daniela Romo Poblete. Incidencias de diferentes métodos, tratados con bayas de Goji, auriculoterapia y régimen hipocalórico, en personas adultas diabética, durante el período de octubre a diciembre del año 2015. Diss. UCINF, 2016.
  • Gálvez, Jhon Chalco. “Comparación de la capacidad antioxidante de las bayas de Goji, frente a otras bayas rojas, mediante el método ORAC.” REDUCA 4.10 (2012).
  • Salgado, Fernando. “La realidad sobre el “Gou Qi Zi” o bayas Goji (Fructus Lycii).” Revista Internacional de Acupuntura 5.2 (2011): 82-86.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.