5 tehokasta tapaa lisätä energiaa arjessa

11 helmikuun, 2019
Usko tai älä, mutta tarvitset vain eräät helpot lisät arjen rutiineihisi, jotta voisit saada koko päivällesi lisää energiaa.

Haluaisitko lisätä energiaa jokapäiväiseen elämääsi?

Energianpuute kehossa ei ainoastaan saa aikaan sitä että olet väsynyt. Useimmiten se nimittäin myös vähentää tuottavuuttasi merkittävästi. Tämä saa sinut fyysisesti ja psyykkisesti heikoksi. Samalla se tekee todennäköisemmäksi sen, että muutut ahdistuneeksi, stressaantuneeksi ja uupuneeksi.

Eräs huolestuttava seikka on se, että koska tämä on kovin tavallinen ilmiö, usein energianpuutetta ei pidetä kovin merkittävänä ongelmana. Siten ei siis tehdä tarpeellisia korjauksia, jotta energian liian alhaista tasoa voitaisiin estää muuttumasta krooniseksi ilmiöksi.

Kun energia on vähissä, voit tietysti hallita ongelmaa energiajuomalla. Totuus asiasta on kuitenkin se, että on myös tarpeen tehdä eräitä muutoksia elämäntyylissä, mikäli haluat ilmiöstä täysin eroon.

Siksi haluammekin tällä kertaa kertoa viidestä helposta asiasta, joita jokainen voi päivittäisessä arjessaan tehdä, jotta keho voitaisiin pitää aktiivisena ja ladattuna täyteen virtaa.

Jatka siis lukemista ja paina nämä vinkit mieleesi – näin saat lisää energiaa päiviisi täysin luonnollisin ja vaivattomin keinoin!

Parhaat keinot lisätä energiaa jokapäiväiseen elämään

1. Venyttelyharjoitukset

sängyssä venyttely

Venyttely, ja etenkin ylöspäin venytteleminen, auttaa parantamaan verenkiertoa. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että happea kulkeutuu veren lävitse ilman, että tässä ilmenee ongelmia.

Yleensä seuraava fakta jää vähälle huomiolle, mutta aamulla tuntemamme väsymys voi johtua verenkiertoa vaivaavista ongelmista. Tilanne voi olla syytä huonoista nukkuma-asennoista.

Tämän vuoksi onkin niin, että venyttely on heräämisen jälkeen se ensimmäinen asia joka kannattaa tehdä, jotta voisit viettää päiväsi täydellä energialla ja elinvoimalla.

Muutamia ohjeita venyttelyyn

 • Venytä käsiäsi ja jalkojasi 15 sekunnin ajan ennen kuin nouset ylös sängystä.
 • Kohota käsiäsi ja varmista, että venytät sormiasi niin paljon kuin mahdollista.
 • Tee sitten sama jaloillesi ja jalkaterillesi.
 • Lopuksi venytä vielä niskaasi ja selkääsi.

2. Juo lasillinen vettä

Näinkin yksinkertainen menetelmä, eli vesilasillisen juonti ennen aamiaista, voi olla suuri apu kehon lataamiseksi täyteen energiaa. Tämä saa elimistön toimimaan optimaalisissa olosuhteissa koko päivän ajan.

Vesi nesteyttää kehoasi uudelleen sen jälkeen, kun se on levännyt yön yli. Se myös edistää verenkierron toimintaa.

Muutamia vinkkejä

 • Juo lasillinen lämmintä vettä heti sen jälkeen, kun nouset ylös.
 • Jos haluat, voit laittaa sekaan hiukan sitruunamehua, jotta saisit vielä suuremmat hyödyt kehollesi tästä lasillisesta.

3. Käy kylmässä suihkussa

nainen suihkussa

Kuuma vesi rentouttaa. Tällainen suihku voi olla avuksi stressin hallitsemiseksi, kun olet viettänyt pitkän päivän töissä.

Jos ajatuksena on kuitenkin saada lisää tuotteliaisuutta ja energiaa, paras tapa on aloittaa päivä kylmällä suihkulla.

Tämä lämpötila tulee stimuloimaan kehosi verenkiertoa yleisesti ottaen. Samalla se parantaa hapettumisen prosessia, jotta voisit hyötyä maksimaalisesti sekä fyysisellä että henkisellä tasolla.

Muutamia vinkkejä

 • Jos et ole tottunut kylmään veteen, voit aloittaa alentamalla lämpötilaa hiukan kerrallaan, kunnes kehosi sopeutuu tähän.

4. Syö terveellinen aamiainen

Olemme kertoneet jo moneen otteeseen aamiaisen lukuisista hyödyistä terveydelle ja hyvinvoinnille. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on yksi niistä aterioista, joiden ansioista keho saa täyden määrän energiaa ja sellaisia ravinteita, joita se tarvitsee toimiakseen optimaalisissa olosuhteissa jokainen päivä.

Se tosiasia, että kyseessä on päivän ensimmäinen ateria, tekee aamiaisesta hyvin tärkeän. Päivän ensimmäisen aterian tulee olla sellainen, että se ravitsee solujasi sekä pitää energiaa korkealla.

Kun aamiainen on huono tai et nauti sitä lainkaan, tämä saa kehosi epätasapainoon, ja pikkuhiljaa tämä tapa saa aikaan muutoksia siinä kuinka kehosi tärkeimmät toiminnot toteutuvat. Kun et nauti aamupalaa, kehosi käyttää tällöin sen varastoimaa energiaa, ja solusi ja neuronisi voivat kärsiä huonon aamiaisen vuoksi.

Muutamia vinkkejä

 • Syö hyvä aamiainen joka päivä. Syö tämä ateria tunnin sisällä siitä, kun nouset ylös.
 • Varmista, että sisällytät aamiaiseesi sellaisia ruokia, joissa on runsaasti proteiineja, antioksidantteja ja kuitua.
 • Vältä aamiaisen korvaamista teollisilla tai jalostetuilla ruoilla tai esimerkiksi pelkillä kekseillä.

5. Kuuntele musiikkia

Tämä on erittäin hyvä ehdotus! Mikä olisikaan parempi tapa lisätä energiaa kuin sellaisen musiikin kuuntelu, josta pidät kaikkein eniten?

Moni ei tätä usko, mutta musiikki parantaa ihmisen mielialaa. Lisäksi se myös auttaa pääsemään eroon stressistä, ja tämä edistää sitä, että olet tuotteliaampi.

On tärkeää, että kuuntelemallasi musiikilla on pirteä tyyli ja että kappaleiden sanat ovat täynnä positiivisia viestejä. Emme voi teeskennellä tuntevamme oloamme energisemmäksi silloin, kun olemme kuunnelleet masentavaa musiikkia ja sanoja.

Muutamia vinkkejä musiikin kuunteluun

 • Kun olet suihkussa aamulla, laita päälle jotakin sellaista musiikkia, joka auttaa sinua heräämään.
 • Jos työsi sallii tämän, kuuntele musikkia, jossa on lempeitä rytmejä ja joka auttaa sinua keskittymään.
 • Milloin vain voitkin, käytä tilaisuus hyödyksesi ja ota muutama tanssiaskel musiikin tahtiin!

Kuten voit näistä viidestä ehdotuksesta huomata, kyseessä ovat yksinkertaiset muutokset, jotka kuitenkin ovat melkoisen tärkeitä sen kannalta, että voit lisätä energiaa jokapäiväiseen arkeen.

Miksi et ole jo aikaisemmin tarttunut näihin helppoihin mahdollisuuksiin energian lisäämiseksi koko päivän ajaksi? Tee näistä tavoista osa päivittäisiä rutiinejasi, ja voit huomata niiden suuret vaikutukset omallakin kohdallasi!

 • Levitsky, D. A., & Pacanowski, C. R. (2013). Effect of skipping breakfast on subsequent energy intake. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2013.05.006

 • Yamasaki, A., Booker, A., Kapur, V., Tilt, A., Niess, H., Lillemoe, K. D., … Conrad, C. (2012). The impact of music on metabolism. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.020

 • Sahlin, K., Tonkonogi, M., & Söderlund, K. (1998). Energy supply and muscle fatigue in humans. In Acta Physiologica Scandinavica. https://doi.org/10.1046/j.1365-201X.1998.0298f.x