Yleisimmät syyt aamuiseen päänsärkyyn

kesäkuu 4, 2017
On ensiarvoisen tärkeää tietää mikä aiheuttaa päänsärkyjä, mikäli haluat estää niitä. Jos päänsärkysi ovat toistuvia, eivätkä ne johdu mistään tässä artikkelissa luettelemistamme syistä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Päänsäryt tai migreenit ovat epämukavia mihin tahansa aikaan sattuessaan. Niiden syy voi olla yhteydessä siihen, milloin epämukavuus tai voimakas särky alkaa ilmetä.

Jos tuntuu siltä, että ohimoillasi hakkaavat rummut heti herätessäsi, tai jos sinua pyörryttää tai et pysty aukaisemaan silmiäsi, kannattaa käydä lääkärissä.

Tässä artikkelissa käymme lävitse eräitä syitä siihen, miksi päänsärkyä esiintyy aamuisin.

Mitä syitä voi olla aamulla ilmenevään päänsärkyyn?

Moni menee lääkäriin asian vuoksi, kun ei enää siedä aamuisten päänsärkyjen aiheuttamaa vaivaa.

Huolimatta siitä että tähän ongelmaan on olemassa kipulääkkeitä, särky ei välttämättä väisty, ja usein päänsärky voikin kestää koko päivän.

Kaikkein yleisimmät syyt aamuiseen päänsärkyyn ovat seuraavaksi kuvaamamme asiat. Oletko itse kärsinyt päänsäryistä aamulla?

Lue aiheesta lisää: Milloin päänsäryt ovat vakavia?

Tulehdus hengitysteissä

Kun hengitystiet nenän, silmien ja poskipäiden takana tulehtuvat, tuloksena voi olla kivuliasta päänsärkyä.

Tämän tyypin tapauksissa taustalla voi olla esimerkiksi allergia, ja vaiva tulee hoitaa, mikäli oireita halutaan lievittää.

Uniapnea

naisen päänsärky

Tämä ilmiö määritellään hetkellisinä keskeytyksinä hengityksessä ihmisen nukkuessa.

Koska aivot eivät saa näinä hetkinä ollenkaan happea, uniapnea saattaa saada ihmisen heräämään päänsäryn kera. Klassisia oireita uniapneasta ovat tummat silmäpussit sekä liiallinen väsymys (siitä huolimatta, että henkilö saa tarpeeksi unitunteja).

Jos nukut toisen ihmisen kanssa, kysy häneltä kuorsaatko, sillä tämä voi olla toinen oire kyseisestä ongelmasta.

Unen häiriintyminen

Uniapnean lisäksi (joka on kliininen sairaus) tunne-elämän tekijät ja psykologiset tekijät voivat myöskin estää ihmistä saamasta kunnollista unta.

Stressi, jokapäiväiset huolenaiheet ja ahdistus voivat muuttaa ihmisen unenlaatua. Moni meistä menee nukkumaan hyvin myöhään, mutta herää kuitenkin aikaisin seuraavana päivänä, eikä ihminen tällä tavalla saa tarpeellista kahdeksaa tuntia unta yössä. Tämäkin voi olla tekijä.

Negatiiviset tunteet ja toistuvat painajaiset voivat myös aiheuttaa migreenejä.

Ulkoa näkyvät valot ja sieltä kuuluvat äänet (kuten valuva hana, katuvalot, televisiot, kuorsaus jne.) häiritsevät ihmisen unta, ja siten ne voivat aiheuttaa päänsärkyä aamulla.

Jännittyneet lihakset

Jos et saa tarpeeksi unta, tai jos olet jännittynyt ja nukut huonossa asennossa, sinulla voi olla painajaisia tai unettomuutta. Niskan ja hartioiden lihakset muuttuvat jännittyneiksi, ja ne asettavat painetta kalloa kohden, mikä sitten aiheuttaa päänsärkyä.

Varmista, että nukut hyvällä patjalla, ja että tyynysi on kunnollinen. Tämä ei ainoastaan auta sinua nukkumaan paremmin, vaan se tukee koko selkärankaasi, ja ennen kaikkea selän nikamia.

Liiallinen lääkkeiden käyttö

Tarkoitamme tässä itse asiassa niitä lääkkeitä, jotka on tarkoitettu päänsärkyjen lievittämiseksi. Jos kipua tuntuu kahdesti tai useammin viikoittain, ei ole epätavallista ottaa avuksi lääkkeitä (reseptillä tai vapaasti saatavia).

Liiallinen kipulääkkeiden käyttö aiheuttaa kuitenkin pyrkimyksiä vastaan taistelevan sivuvaikutuksen, sillä se sama lääke jota käytät lievittääksesi päänsärkyäsi, saattaa olla itse asiassa syy kokemiisi kivuliaisiin tuntemuksiin.

Tämän tyyppiset lääkkeet tulisi siis jättää vähemmälle, tai niitä tulisi välttää kokonaan, jos haluat päästä eroon aamulla ilmenevistä päänsäryistä. Näihin lääkkeisiin voidaan laskea kuuluviksi muun muassa seuraavat:

  • Aspiriini
  • parasetamoli
  • tukkoisuuden vähentäjät
  • kipulääkkeet
  • huumausaineet

Kehon puutteellinen nesteytys

päänsärky sängyssä

On hyvä idea varmistaa, että elimistösi on kunnollisesti nesteytetty aina iltaisin. Vaikka kehosi ei olekaan yhtä aktiivinen näinä aikoina kuin se on päivän aikana, sitä täytyisi silti nesteyttää kunnolla.

Kun et juo tarpeeksi vettä, verisuonet päässäsi supistuvat, jotta ne voisivat tasapainottaa nesteen määriä kehossasi. Tämä tekee veren kunnollisesta hapettumisesta vaikeaa, ja asia aiheuttaa siten päänsärkyjä.

Hampaiden pureminen yhteen

Bruksismi, eli hampaiden yhteen pureminen, on hyvin tavallista lapsilla (vaikka sitä ilmenee myös aikuisilla), ja siitä puhutaan yleisesti hampaiden narskutteluna ihmisen nukkuessa.

Tämä alitajuntainen tapa jännittää leuan lihaksia, ja se aiheuttaa kipua ja epämukavuutta aamuisin.

Huono nukkuma-asento

Yksi kaikkein tavallisimmista virheistä unensaantiin liittyen on epäluonnollisessa asennossa nukkuminen.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos nukut ”kerällä” tai kummallisessa asennossa, et ainoastaan aiheuta päänsärkyä seuraavalle aamulle, vaan myös selkäsi, niskasi ja hartiasi tulevat olemaan kipeät.

Pidä siis niskasi suorassa ja yritä nukkua selälläsi tai sivullasi. Vältä vatsalla nukkumista. Älä myöskään unohda, että kunnollinen nukkuma-asento auttaa verta kiertämään kunnolla, mikä myöskin auttaa estämään aamuisia päänsärkyjä.

Korkea verenpaine ja diabetes

Molemmat näistä sairauksista voivat aiheuttaa migreeniä aamuisin. Tämä johtuu siitä, että molemmissa tapauksissa verisuonet joutuvat rajoitetuiksi, verenpaine lisääntyy sekä lihakset jännittyvät etenkin päätä koskien.

Lue aiheesta lisää: 6 hoitoa alhaisen verenpaineen lievittämiseksi

Sängyn sijainti huoneessasi

aamuinen päänsärky

Tällä viittaamme niihin opetuksiin, joita feng shui tarjoaa. Tämän muinaisen filosofian mukaan sängyn päädyn tulisi olla aina asetettuna pohjoista kohden, jotta näin mahdollistettaisiin kunnollinen lepo ja rentoutuminen yön aikana.

Tällä neuvolla saattaa itse asiassa olla perustansa tieteessä, sillä maapallon magneettisen kentän ajatellaan toimivan magneettina nukkuessamme.

Levottomat jalat

Tämä syndrooma kuvataan hallitsemattomaksi impulssiksi liikuttaa alaraajoja.

Kyseessä on yksi syy unen häiriintymiseen, sillä lihaskouristukset pitävät aivot jatkuvassa valmiustilassa. Tämäkin ilmiö saattaa siten aiheuttaa päänsärkyä aamuisin.

Jos sinulla on pahoinvointia, oksentelua tai sumeaa näköä päänsäryn lisäksi, suosittelemme lääkärillä käyntiä.

Jos kärsit päänsäryistä aamuisin, kannattaa pohtia, voisiko jokin tässä artikkelissa kuvaamamme asia olla syynä vaivaasi.

UUTISIA VERKOSSA