Logo image
Logo image

Näin pudotat painoa aamiaisen avulla

3 minuuttia
Aamiainen on päivän tärkein ateria, eikä suotta. Hyvä aamiainen nostaa kehon energiavarastot yön jäljiltä ja laittaa kehon toiminnot käyntiin: ruuansulatus, aivot ja muut elintärkeät toiminnot saavat aamiaisesta energiaa.
Näin pudotat painoa aamiaisen avulla
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Lue vinkit tasapainoiseen aamupalaan ja pudota painoa aamiaisen avulla!

Painoa pudotettaessa monet tekevät sen virheen, että jättävät aamiaisen kokonaan väliin. Aamiaista ei tulisi koskaan jättää väliin, ei edes tiukkaa ruokavaliota noudattaessa. Jos aamiainen jää väliin aamulla, se kostautuu usein ylensyöntinä myöhemmin päivällä.

Jos laihduttaja jättää aamiaisen väliin, se johtaa usein kovaan nälkään ja naposteluvimmaan, pahimmillaan jopa ahdistukseen. Tämä voi jatkua läpi päivän, sillä aamulla väliin jätetty ateria kummittelee elimistössä koko päivän.

Kun keho ei saa aamulla tarvitsemaansa energiaa, aineenvaihdunta hidastuu, sillä elimistö yrittää säästää energiaa seuraavaan ateriaan asti.

Aamiainen tulisi siis syödä joka päivä, sillä terveellinen aamiainen itse asiassa tehostaa painonpudotusta ja pitää huolta siitä, että aineenvaihdunta toimii tehokkaasti koko päivän ja kaloreita palaa tasaisesti.

Tässä artikkelissa annamme sinulle esimerkkejä terveellisistä aamupalavaihtoehdoista, joita syömällä vyötärö pysyy hoikkana. Noudata näitä ohjeita ja pudota painoa aamiaisen avulla.

Näin terveellinen aamiainen tehostaa painonpudotusta

Some figure

Kyllä, voit ehdottomasti avittaa kehoasi pudottamaan painoa keskittymällä hyvän aamupalan nauttimiseen. Terveellinen ja täyttävä aamupala pitää mahan kylläisenä koko päivän, ehkäisee ahdistusta ja nälkää ja pitää aineenvaihdunnan toiminnasta huolta. Jotta saat päivän ensimmäisestä ateriasta kaiken hyödyn irti, pidä mielessä seuraavat asiat:

 • Nauti aamupala mahdollisimman nopeasti heräämisen jälkeen. Aamiainen kannattaa syödä pian sängystä nousemisen jälkeen,, sillä kehosi alkaa muuttamaan rasvaa energiaksi heti heräämisen jälkeen. Jos jätät aamiaisen väliin, kehosi ei ala polttamaan rasvaa, vaan pitää siitä sen sijaan entistä tiukemmin kiinni, sillä kehosi ei tiedä milloin saa seuraavaksi energiaa.
 • Mitä aamupalaksi kannattaa syödä? Valitsemalla oikeanlaisia ruokia aamiaiseksi vaikutat paljon siihen, kohoaako paino vai putoaako se. Aamiainen ei saa olla kovin suuri annos, joka sisältää paljon rasvaa ja hiilihydraatteja. Esimerkiksi perinteinen englantilainen aamiainen, paistettu pekoni ja munat papujen kera, ei ole sopiva vaihtoehto arkipäiviin. Jos rakastat rasvaista aamiaista, rajoita sen nauttiminen vain kertaan viikossa, tai kuukaudessa erikoisherkkuna. Kokeile aamiaiseksi joitakin seuraavista ruoka-aineista; hedelmät, maitotuotteet, kasvikset, tuoremehu, tee, täysjyvätuotteet, pähkinät. Helppo keino yhdistää monta eri ruokaryhmää on tehdä aamiaismoothie tai kupillinen jogurttia lisukkeilla.
 • Syö pieniä aterioita muutaman kerran päivässä. Jakamalla ateriat säännöllisiin aikoihin ja pienempiin annoksiin, tehostat aineenvaihduntasi toimintaa ja autat kehoasi polttamaan rasvaa nopeammin.
 • Juo runsaasti vettä. Vesi on tärkeä osa painonpudotusta, sillä se tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa ja pitää yllä rasvanpolttoa. Lisäksi vesi pitää kehon nestetasapainosta huolta ja eliminoi myrkyllisiä kuona-aineita kehosta, näin vältät myös inhottavan turvotuksen. Juo lasi vettä ennen aamiaista ja puolisentoista litraa loppupäivän aikana. Muista kantaa vesipulloa mukanasi etenkin kuumalla säällä.

Pudota painoa aamiaisen avulla, suosi näitä ruokia

Nyt kun ymmärrät aamiaisen tärkeyden painonpudotuksessa ja kehon terveellisessä aineenvaihdunnassa, osaat panostaa hyvään ja tasapainoiseen aamiaiseen, joka tarjoaa sinulle energiaa koko päiväksi. Alta löydät muutaman hyvän vinkin terveellisen aamiaiseen kokoamiseen:

Vadelmat

Some figure

Vadelmat antavat keholle paljon kuitua, joka pitää huolta vatsan toiminnasta ja auttaa pudottamaan painoa. Journal of Nutrition -julkaisun mukaan kuidulla on tärkeä osa liikalihavuuden ja ylipainon kehittymisen ehkäisyssä, sillä kuitua säännöllisesti nauttivat onnistuvat pudottamaan painoa nopeammin.

Kaura

Kauraa suositellaan aamiaisruuaksi, sillä kauran kuidut tekevät vatsalle hyvää ja pitävät kylläisenä pitkään. Lisäksi kaura vapauttaa hitaasti hiilihydraatteja, mikä estää näläntuntemuksia ja naposteluhimoa.

Jogurtti

Some figure

Jogurtti sopii hyvin laihduttajan aamiaisruuaksi, sillä se sisältää paljon kalsiumia ja proteiinia, jotka antavat keholle aimo annoksen energiaa ja auttavat pudottamaan painoa.

Kananmuna

Hyvään aamiaiseen voi aina lisätä muutaman keitetyn kananmunan, sillä kananmunat sisältävät paljon proteiinia. Kananmunia suositellaan etenkin niille, jotka eivät syö paljon lihaa. Kananmunan keltuaiset sisältävät paljon kolesterolia ja rasvaa, joten jos olet tiukalla dieetillä, voit poistaa keltuaiset ja tehdä munakokkelin pelkästään valkuaisista. Kananmunan proteiinit pitävät kylläisenä pitkään ja pitävät näläntunteen loitolla pitkään.

Tee

Some figure

Paras puoli erilaisissa teelaaduissa on se, että monet niistä sisältävät paljon antioksidantteja, jotka auttavat kehoa puhdistumaan. Teen juominen voi myös avittaa painonpudotusta. Kokeile teetä kahvin sijaan, jos olet herkkä kofeiinille tai haluat terveellisemmän vaihtoehdon aamuihisi. Juo etenkin vihreää ja valkoista teetä, sillä niiden terveysvaikutukset on todettu monissa eri tutkimuksissa vuosikymmenien saatossa.

Ota nämä raaka-aineet osaksi aamiaistasi, harrasta säännöllistä liikuntaa, ja pudota painoa aamiaisen avulla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wanders AJ, van den Borne JJ, de Graaf C, Hulshof T, Jonathan MC, Kristensen M, Mars M, Schols HA, Feskens EJ, “Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials”, Obes Rev. 2011 Sep;12(9):724-39.
 • Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE, “Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans”, Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.
 • Martinez-Gonzalez MA, Sayon-Orea C, Ruiz-Canela M, de la Fuente C, Gea A, Bes-Rastrollo M, “Yogurt consumption, weight change and risk of overweight/obesity: the SUN cohort study”, Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Nov;24(11):1189-96.
 • Vander Wal JS, Gupta A, Khosla P, Dhurandhar NV., “Egg breakfast enhances weight loss”, Int J Obes (Lond). 2008 Oct;32(10):1545-51
 • WebMD. Study: Breakfast Not Key to Weight Loss After All. https://www.webmd.com/diet/news/20190130/study-breakfast-not-key-to-weight-loss-after-all#1
 • Fundación Española de la Nutrición. Frambuesa. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/frambuesa.pdf
 • Fundación Española de la Nutrición. Avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
 • Fundación Española de la Nutrición. Yogur. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/yogur.pdf
 • Fundación Española de la Nutrición. Huevos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.