21 tapaa vähentää 500 kaloria päivässä

21 tapaa vähentää 500 kaloria päivässä
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Mikäli et onnistu painonpudotuksessa, se johtuu siitä, etteivät elämäntapasi ole muuttuneet tarpeeksi. Tässä artikkelissa annamme 21 vinkkiä, joilla vähennät 500 kaloria päivässä. Ne eivät ole mahdottomia ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Kuinka vähennät 500 kaloria päivässä

Ole aktiivinen

Älä istu koko päivää tietokoneen tai television ääressä. Esimerkiksi puhelimeen puhuessasi voit kävellä ympäri huonetta tai toimistoa. Hyräile mielimusiikkiasi päässä ja heiluttele jalkojasi sen tahtiin. Mitä vain, jonka avulla saat pientä liikettä päivääsi.

Älä syö pähkinöitä

Varsinkaan isosta kulhosta. Tutkimusten mukaan annoksen suuri koko vaikuttaa syömisen määrään. Pähkinät ovat hyväksi sydämelle, mutta ne sisältävät runsaasti kaloreita (kourallinen sisältää noin 175 kaloria). Jos pähkinät ovat lähellä sydäntäsi, valitse pistaasit, sillä sama määrä sisältää vain 80 kaloria.

 

älä syö paljoa pähkinöitä

Älä syö telkkarin edessä

Tutkimuksen mukaan tämä saa sinut syömään 300 kaloria enemmän, sillä et enää huomioi, mitä suuhusi laitat. Syö sen sijaan ruokapöydässä ja sulje televisio. Samalla vaivalla voit jättää ruoan jälkeisen elokuvan katsomatta ja liikkua sen sijaan.

Salaatit ovat terveellisiä tiettyyn pisteeseen asti. Mikäli lisäät joukkoon kinkkua, juusto, pekonia, pähkinöitä, majoneesia tai kastikkeita, voikin terveellinen salaatti muuttua kaloripommiksi. Yritä käyttää salaatissa vain neljää ainesosaa.

Käytä pienempiä lautasia

Käytä pienempää lautasta kuin yleensä ja tuloksena myös syöt pienempiä annoksia. Mikäli sinut on opetettu syömään lautanen tyhjäksi, tämä keino voi olla avuksi.

vähennä 500 kaloria päivässä: syö vähemmän

Valitse espresso

Kahviloissa myydyt kahvit ovat usein sangen suuria. Yksi kermalla tai vaikka suklaalla höystetty kahvi voi sisältää jopa 670 kaloria. Pieni espresso taasen sisältää vain 30 kaloria.

Laske herkut

Jos sipsit tai keksit miellyttävät, niitä ei tarvitse jättää kokonaan pois. Nappaa muutama keksi ja säilytä loppupaketti myöhempään ajankohtaan. Suuri kulhollinen sipsejä taas houkuttaa syömään kaikki herkut kerralla.

Tarjoiluastiat pois pöydältä

Monissa perheissä on tapana istua pöydässä, joka on katettu tarjoiluastioin, jotka sisältävät kukkuramäärin herkullista ruokaa. Tämä taas houkuttelee santsaamaan kerta toisensa jälkeen. Annostele siis annokset valmiiksi lautaselle.

 

iso perhe syö yhdessä

Sano “ei” cocktaileille

Cocktail sisältää purkkimehuja ja runsaasti sokeria, jolloin lasillisesta voi kertyä peräti 800 kaloria. Vältä tällaisia juomia ja suosi luonnonmehuja tai sitruksilla maustettua vettä.

Syö vähemmän pastaa

Lautasellinen pastaa ilman kastiketta sisältää 220 kaloria. Tähän kun lisää kastikkeen, voi kalorimäärä kasvaa moninkertaisesti. Suosi täysjyvävaihtoehtoja.

Kutsu vähemmän vieraita syömään

Jos syöt yli seitsemän ihmisen kanssa, annoskokosi ovat varmasti suuremmat. Suuremmalle joukolle tulee aina tehtyä varalta hieman liikaa ruokaa, jolloin myös ruokailijan annoskoot kasvavat.

Älä syö lautasta tyhjäksi

Laihdutusasiantuntijan mukaan lautaselle tulisi jättää 25 % ruoasta. Tätä ei tietenkään tule heittää hukkaan, vaan säästää esimerkiksi seuraavan päivän lounaalle.

Tilaa pienempi annos

Varsinkin pikaruokaravintoloissa on usein mahdollisuus tilata lisämaksusta suurempi annos. Jaa sen sijaan ranskalaiset tai jälkiruoka seuralaisen kanssa.

Vältä smoothieita

Smoothiet ovat herkullisia ja virkistäviä varsinkin kesäisin, mutta iso lasillinen banaania, maitoa ja sokeria sisältää helposti 800 kaloria. Suosi sen sijaan hedelmämehuja ja sokeroimattomia smoothieita.

kahvijuoma kanelilla

Huomioi piilotetut rasvat

Huomioi öljyn käyttö kokkauksessa, sillä ruokalusikallinen öljyä sisältää 124 kaloria.

Nuku tarpeeksi

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ihmiset, jotka nukkuvat vähemmän kuin 7 tuntia myös syövät enemmän. Päiväunien sijaan saatat syödä ylimääräisen välipalan. Säästät ainakin 100 kaloria, kun nukut tarpeeksi.

Isännöi tai emännöi

Kauppareissu, kokkaaminen, siivoaminen ja pöydän kattaminen polttaa kaloreita ja sen takia onkin kannattavampaa isännöidä juhlat kuin olla vieras.

Kieltäydy limsoista

Lasillinen sokerista juomaa sisältää noin 200 kaloria. Vesi on aina paras vaihtoehto janon sammuttamiseen.

Täytä itsesi vähemmällä

Vatsan voi huijata olemaan vähempään tyytyväinen. Ennen lounasta tai päivällistä voi juoda kupillisen vähäkalorista keittoa. Myös lasillinen vettä ennen ruokailua voi auttaa.

Huomioi merkit

Vatsasi ilmoittaa, kun se on tyytyväinen. Sen sijaan, että tarkastelisit tilannetta lautasella, huomioi, mitä vatsasi sinulle kertoo.

vähennä 500 kaloria päivässä juomalla sokeritonta teetä

Suosi sokerittomia juomia

Vaikka joisitkin terveellistä teetä, sokerin lisääminen siihen voi johtaa painon nousuun. Käytä luonnollisia makeutusaineita, kuten steviaa, tai jätä makeutukset kokonaan pois.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit varmasti vähentää ainakin 500 kaloria päivässä! Jos todella haluat pudottaa painoa, sinun on muutettava päivittäisiä tapojasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 salaisuutta kevyeen, vähäkaloriseen illalliseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 salaisuutta kevyeen, vähäkaloriseen illalliseen

Vähäkalorinen illallinen, mikä on sen salaisuus? Tietenkin vihannekset ja täysjyvät: ne valmistuvat nopeasti ja ovat täyttäviä, mutta eivät liian t...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bellisle, F., Drewnowski, A., Anderson, G. H., Westerterp-Plantenga, M., & Martin, C. K. (2012). Sweetness, satiation, and satiety. the Journal of Nutrition142(6), 1149S-1154S.
  • Blass, E. M., Anderson, D. R., Kirkorian, H. L., Pempek, T. A., Price, I., & Koleini, M. F. (2006). On the road to obesity: television viewing increases intake of high-density foods. Physiology & behavior88(4-5), 597-604.
  • Cao, M., Zhu, Y., Sun, F. et al. Short sleep duration is associated with specific food intake increase among school-aged children in China: a national cross-sectional study. BMC Public Health 19558 (2019). https://doi.org/10.1186/s12889-019-6739-8.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.