Pidä huolta riittävästä vedensaannista

heinäkuu 14, 2015

Tässä artikkelissa keskitymme niihin ongelmiin, jotka ilmenevät, jos keho ei saa tarpeeksi nestettä. Vettä tulisi juoda runsaasti päivän mittaan, etenkin silloin, jos urheilet paljon tai vietät aikaa ulkona helteessä. Lue lisää veden vaikutuksesta kehoon.

Hyvä nestetasapaino on tärkeä elinten toiminnalle ja kehon järjestelmien ylläpidolle. Vettä tulisi juoda vähintään 8 lasia päivässä. Helpoiten tämä onnistuu, kun juot lasin silloin tällöin, aina aterian jälkeen ja niiden välillä. Ei kannata yrittää juoda koko määrää kerralla. Jos kehosi ei saa riittävästi vettä, voit kärsiä monista eri ongelmista ja terveyshaitoista.

Vedenkäytöstä on tehty paljon tutkimuksia, joiden tulosten pohjalta on määritelty, että jos et juo tarpeeksi vettä, riski sairastua ja kärsiä terveysongelmista kasvaa huomattavasti. Vesi pitää kehon virkeänä ja toimintakykyisenä, sekä auttaa kehoa torjumaan taudinaiheuttajia. Etenkin munuaiset, suolisto ja verenkierto voivat vahingoittua vedenpuutteesta.

Muita nestehukan oireita ovat mm. päänsärky (esimerkiksi migreeni), sillä aivot ja silmät eivät saa tarpeeksi nestettä toimiakseen kunnolla. Veden vähyys silmissä voi johtaa jopa tulehdukseen silmän sisällä tai silmäkuopassa, joka voi pahimmillaan johtaa näkökyvyn alenemiseen tai menetykseen. Nestehukan oireisiin kuuluu lisäksi lihaskrampit, kova väsymys, kipu lihaksissa ja jatkuvat mielialan heittelyt. 

Etenkin urheilevien tai muuten aktiivisten ihmisten tulee pitää huolta nesteytyksestä, sillä kova liikkuminen lisää hikoilua, mikä taas puolestaan johtaa veden haihtumiseen kehosta. Jos liikut paljon joko töissä tai vapaa-ajalla, muista pitää vesipulloa jatkuvasti mukanasi ja ota huikka säännöllisesti, vaikket kokisi oloasi kovin janoiseksi.

Veden puute elimissä johtaa usein rajuun päänsärkyyn, liikkuvuuden vähenemiseen, fyysisen ja psyykkisen terveyden kehittymättömyyteen ja pahimmillaan jopa paksusuolen ja virtsarakon syöpään.

Veden merkitys ruuansulatuksessa

Vesi on elintärkeä osa normaalia ruuansulatusta, sillä veden puute hidastaa ruuan sulamista ja ravintoaineiden imeytymistä, joka voi johtaa polyyppien kasvuun paksusuolessa. Polyypit voivat kasvaa ja lisääntyä ajan mittaan ja aiheuttaa ärsytystä ja kipua suolessa, ja pahimmillaan ne voivat aiheuttaa paksusuolen tulehduksen.

Jos suolessa ei ole tarpeeksi nestettä, on ulosteen vaikea päästä liikkumaan eteenpäin ja syntyy ummetusta. Ummetus on inhottava vaiva, jonka ensihoitoon usein suositellaankin runsaan vesimäärän juomista.

Veden hyödyt tautien ehkäisyssä

Nivelreuma

nivelreuma

Nivelreuma aiheutuu nivelruston tulehduksesta, joka johtaa ruston ja luun syöpymiseen, kipuun ja turvotukseen. Nivelten rusto auttaa niveliä liikkumaan sujuvasti, mutta nivelreuman vaikutuksesta sormien ja varpaiden liikuttaminen vaikeutuu.

Nivelreuman syyt ovat vielä toistaiseksi osittain pimennossa, eikä sille ole parannuskeinoa. On kuitenkin olemassa lääkityksiä, jotka voivat helpottaa oireita ja hidastaa taudin etenemistä. Nivelreuma on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja sen riski kasvaa, mitä vanhemmaksi tulee.

Nivelreumaa voi pahentaa kehon huono nesteytys, ja etenkin kipuun voi vaikuttaa juomalla tarpeeksi vettä. Nivelten rusto sisältää paljon vettä, joten nesteytys auttaa pitämään nivelet liikkuvina ja vähentää turvotusta.

Selkäkipu

Nivelten lisäksi vesi pitää huolta selkärangasta. Selkärangan nikamat tarvitsevat vettä liikkuakseen normaalisti ja estääkseen hankauksen nikamien välillä. Tämä auttaa myös selkäkipuihin, niiden ehkäisyyn ja selkärangan vammoista toipumiseen.

Migreenit

päänsärky

Osa migreeneistä aiheutuu liian vähäisestä vedenjuonnista. Vesi auttaa kehoa säätelemään lämpötilaa, ja ilman sitä verisuonet laajenevat, joka voi johtaa pahaan päänsärkyyn. Paras keino päästä eroon päänsärystä on juoda heti suuri lasillinen kylmää vettä, sillä se pudottaa kehon lämpötilaa. Jos pidät huolta riittävästä nestetyksestä koko päivän ajan, pienee päänsäryn ja migreenin riski huomattavasti.

Krooninen väsymys ja masennus

väsymys

Masennuksen syyt ja oireet ovat monimuotoisia, eikä niille ole vain yhtä selitystä. Usein masennus johtuu kuitenkin ympäristön paineista, sisäisistä ongelmista, stressistä tai jatkuvista ongelmista ihmissuhteissa. Mutta tiesitkö, että liian vähäinen nesteytys voi myös johtaa masentuneeseen olotilaan?

Surullisuus, väsymys ja voimattomuus voivat johtua veden puutteesta aivoissa, jolloin sen tunteita säätelevä toiminta häiriintyy. Kun aivot eivät saa tarpeeksi vettä, ne eivät pysty pitämään kehon energiatasoa koholla. Jos koet yllättävää masennusta, surullisuutta tai väsymystä, kannattaa miettiä, paljonko olet juonut vettä lähipäivien aikana. Jos et muista juoneesi vettä, voi syy oireisiin johtua siitä. Muista siis riittävä nesteytys!

Muista…

Kehon kosteutus ja nestetasapainon ylläpito on ehdottoman tärkeää. Vesi on elämän perusta, ja kaikki eliöt koostuvat jossain määrin vedestä ja tarvitsevat sitä elääkseen. Pidä huolta nesteytyksestä, sillä se on yksi askel kohti tervettä, pitkäikäistä elämää. Pidä mukana vesipulloa minne ikinä menetkin, ja jätä pois sokeriset limut ja mehut. Jos veden maku tuntuu tylsältä, voit puristaa sekaan tilkan appelsiinia tai limeä, tai paloitella joukkoon mansikkaa ja vadelmaa. Tavallinenkin vesi voi maistua hyvältä ilman sokeria.

UUTISIA VERKOSSA