5 helpotuskeinoa ummetukseen

· kesäkuu 11, 2015

Ummetus on oire hidastuneesta suolen toiminnasta, joka yleensä johtuu normaalia vähäisemmästä nestepitoisuudesta. Joissakin tapauksissa aiheuttaja saattaa olla jokin lääkitys. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ummetusta voi helpottaa suhteellisen nopeasti käyttäen luonnollisia menetelmiä ja tuotteita, jotka ovat saatavilla käytännössä joka puolella maailmaa.

Askeleet ummetuksen hoitoon

1. Juo vettä

Juo kahdesta neljään lasia lämmintä vettä aina kun koet ummetusta. Jos ummetusta on jatkunut useita päiviä, juo raikasta vettä joka aamu heti herättyäsi. Yleensä vettä tulisi juoda vähintään 10 lasillista päivässä.

Vesi on yksi parhaista nesteistä puhdistamaan kuona-aineita kehosta. Huolimatta terveydentilastasi tai siitä, kuinka luonnonmukaisia ne ovat, limuja ja mehuja ei voi siihen verrata, sillä niissä on yleensä lisättyä sokeria, joka saattaa jopa pahentaa ummetusta.

2. Syö hedelmiä ja vihanneksia

Hedelmia

Syö hedelmiä, vihanneksia ja muita kuitupitoisia ruokia lisätäksesi päivittäistä kuidunsaantiasi. Kuitua tulisi saada vähintään 24 – 38 grammaa päivässä. Ummetus johtuu usein siitä, että ruokavalio sisältää liikaa rasvoja, valkoista sokeria ja maitotuotteita sen sijaan, että se sisältäisi kokojyväkuituja, leseitä, hedelmiä ja vihanneksia.

Harkitse kuituvalmisteen käyttöä, vaikka uskoisitkin saavasi tarvittavan kuidun ruoasta. Ihmiskehon entsyymit eivät aina kykene sulattamaan ravinnosta saatavaa kuitua, eikä se siis imeydy verenkiertoon. Niinpä kuitu jää suoleen, jossa se imee itseensä vettä ja pehmentää siten ulostetta.

Joitakin hyviä kuitupitoisia ruokia ovat: vadelmat, päärynät ja omenat, keitetty kokojyväpasta ja ohra sekä leseet; keitetyt kikherneet, mustat pavut ja linssit; keitetyt artisokat ja herneet sekä parsakaali.

3. Kahvi saattaa auttaa

Monet uskovat kahvin olevan nopea ratkaisu ummetukseen. Tämä johtuu siitä, että kahvin sisältämä kofeiini stimuloi ruoansulatuskanavan lihaksia, aiheuttaen liikettä suolistossa. Toisaalta kahvi on diureetti, mikä tarkoittaa sitä, että se kuivattaa ulostetta, mikä tekee siitä vaikeammin liikuteltavaa. Tästä syystä lääkärit suosittelevat välttämään diureetteja, kuten kahvia, alkoholia, kolajuomia sekä teetä.

4. Syö luumuja

Luumumehu

Syö neljä luumua tai juo kaksi lasillista luumumehua. Luumut ovat erityisen kuitupitoisia ja sisältävät sorbitolia, ulostetta pehmentävää sokeria, joka helpottaa ummetusta luonnollisesti. Sorbitoli on lievä paksusuolen stimulantti, joka auttaa vähentämän suolen liikkeeseen kuluvaa aikaa ja vähentää ummetuksen riskiä.

Mikäli et pidä luumuille ominaisesta mausta ja koostumuksesta, luumumehu voi olla miellyttävämpi vaihtoehto. Se alkaa toimia vasta muutaman tunnin sisällä, joten on tärkeää juoda ensin vain yksi lasi ja odottaa tuloksia ennen toisen lasin juomista. Muussa tapauksessa riskinä voi olla päinvastainen tulos eli ripuli.

On myös hyvä muistaa, että luumuissa on 14,7 grammaa sorbitolia sataa grammaa kohti, kun taas luumumehussa on 6,1 grammaa sataa grammaa kohti. Luumumehua olisi siis juotava enemmän samojen vaikutusten saavuttamiseksi, koska mehuun käytettävät luumut prosessoidaan ja saattavat sisältää muita, lisättyjä sokereita.

5. Harrasta liikuntaa

Jos mahdollista, vältä istumista pidempään kuin 10 minuuttia ja pidä kehosi liikkeessä. Kohtalainen fyysinen rasitus on parasta, mutta jopa 30 minuutin kävely edistää tervettä suolen toimintaa.