5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta

Alkoholinkäytön minimoimisen ja tasapainoisen ruokavalion lisäksi myös runsas vedenjuonti voi auttaa puhdistamaan maksaa myrkyistä, optimoimaan sen toiminnot ja ehkäisemään maksavaurioita.
5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Liiallisella alkoholin nauttimisella on useita eri seurauksia elimistön tärkeimpiin järjestelmiin, erityisesti niihin, jotka osallistuvat ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan. Alkoholin myrkylliset yhdisteet imeytyvät elimistöön ruoansulatuksen aikana, ja myöhemmin maksa suodattaa ne pois, jotta ne eivät vaikuttaisi veren laatuun. Tässä artikkelissa esittelemme viisi tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta.

Vaikka maksa onkin suunniteltu metaboloimaan 90 % alkoholista dehydrogenaasi-nimisen entsyymin ansiosta, liiallinen myrkkymäärä voi vaarantaa sen toiminnan. Pitkäaikainen altistus tällaisille aineille voi muuttaa maksan solurakennetta ja aiheuttaa ongelmia rasvan pilkkomisessa. Nämä soluvauriot puolestaan aiheuttavat maksan heikentymistä, mikä ajan myötä voi saada aikaan vakavia sairauksia ja vaikuttaa elämänlaatuun.

Vaikka maksa ei yleensä saa kovinkaan paljon huomiota, se on vastuussa elintärkeistä toiminnoista, kuten myrkkyjen poistamisesta, rasvan ja proteiinin hajottamisesta sekä joidenkin hormonien tasojen ylläpitämisestä.

Hyvä uutinen on se, että jotkut tavat ja suositukset auttavat suojaamaan maksaa alkoholijuomien ja muiden myrkyllisten aineiden negatiivisilta vaikutuksilta.

Tutustutaan seuraavaksi näihin tapoihin, jotka auttavat suojautumaan alkoholin aiheuttamilta maksavaurioilta.

5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamilta maksavaurioilta

1. Tarkkaile syömisiäsi

Tasapainoinen ja vähärasvainen ruokavalio auttaa suojaamaan maksaa.

 

Vähärasvainen ja tasapainoinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä mielessä pidettävistä asioista maksavaurioiden ehkäisemisessä. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys myrkynpoistoprosesseissa, ja se saattaa toimia maksan toimintojen hyväksi tai niitä vastaan.

Päivittäinen ruokavalio, joka sisältää paljon vettä, antioksidantteja ja vitamiineja, stimuloi myrkkyjen poistumista ja ehkäisee soluvaurioita.

Joitakin suositeltavia ruokia ovat:

 • Punaiset hedelmät
 • Omenat
 • Vihreät vihannekset
 • Vesimeloni
 • Sitrushedelmät
 • Meloni

On myös erittäin tärkeää syödä vähemmän prosessoituja ruokia, eläinproteiinia ja punaista lihaa. Vaikka näitä ruokia voikin käyttää silloin tällöin, parasta olisi pidättäytyä syömästä niitä pariin viikkoon vähentääksesi kuormaa, jota maksa joutuu sietämään altistuessaan liiallisille myrkyille.

2. Juo enemmän vettä

6-8 vesilasillisen juominen päivittäin on erittäin tärkeää kunnollisen myrkkyjen ja nesteiden poistumisen kannalta. Kuten muut elimet, maksakin tarvitsee tätä nestettä suuria määriä voidakseen toimia optimaalisesti.

Se on myös paras vaihtoehto limuille ja muille sokeripitoisille juomille, jotka saattavat kyllä vaikuttaa nesteyttäviltä, mutta ovat itse asiassa vain yksi myrkkyjen lähde lisää.

3. Vältä kovia rasvoja

VÄltä kovia rasvoja ja suosi kasvirasvoja.

Kovetetut öljyt ja liialliset tyydyttyneet rasvat ovat pahaksi maksan terveydelle ja johtavat sairauteen nimeltä rasvamaksa.

Niiden säännöllinen nauttiminen heikentää maksan toimintoja ja tekee siitä alttiimman alkoholin ja myrkkyjen aiheuttamille vaurioille.

Näitä rasvoja löytyy margariinista ja joistakin öljyistä, kuten:

 • Maissiöljy
 • Soijaöljy
 • Rypsiöljy
 • Safloriöljy

4. Käytä kookosöljyä

Jos nautit lusikallisen kookosöljyä joka päivä, suojelet maksaasi myrkyiltä ja bakteeritulehduksilta. Kookosöljy sisältää 92 % keskipitkiä triglyseridejä, 6 % kertatyydyttymättömiä rasvoja ja 2 % monityydyttymättömiä rasvoja. Näistä on hyötyä maksalle.

Siinä on myös tulehdusta lievittäviä ja antibioottisia ominaisuuksia, jotka minimoivat alkoholin, tupakan ja ympäristömyrkkyjen negatiiviset vaikutukset.

Käy katsomassa tämä artikkeli: Makeuta elämääsi terveellisellä kookosöljyllä

5. Sitruuna-oliiviöljykuuri

Voit suojauta alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta nauttimalla sitruuna-oliiviöljy- kuurin.

Sitruunan ja oliiviöljyn yhdistelmä on perinteinen maksaa ja sappirakkoa puhdistava hoito. Se on 100 % orgaaninen, ja suuren antioksidanttipitoisuutensa ansiosta se edistää jätteiden poistumista ja auttaa suojautumaan alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta.

Sinun tulisi juoda sitä joka päivä ennen aamiaista, sekä noudattaa vähäkalorista ja terveellistä ruokavaliota.

Ainekset

 • Purista mehu neljännesosasta sitruunaa, lisää siihen lusikallinen oliiviöljyä ja juo välittömästi. Nauti aamulla tyhjään vatsaan.
 • Puolen tunnin kuluttua juo lasillinen haaleaa vettä ja syö aamiainen.
 • Toista joka päivä kolmen viikon ajan.
 • Vaihtehtoisesti voit tehostaa annosta lisäämällä siihen hienonnettua valkosipulinkynttä.

Näiden tapojen toteuttaminen voi minimoida alkoholin aiheuttamia maksavaurioita kostean illan jälkeen. Sen hyödyt pysyvät tietenkin vain jos teet parhaasi välttääksesi alkoholia ja omaksut terveelliset elämäntavat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.