Yhdeksän ravintoainetta, joiden avulla elät terveenä 90-vuotiaaksi

toukokuu 22, 2017
Jokainen meistä haluaa elää pitkän ja terveen elämän, mutta joskus syömämme ruuat voivat olla este tälle tavoitteelle. Tässä artikkelissa kerromme sinulle yhdeksästä tärkeimmästä vitamiinista ja mineraalista, joiden avulla voit elää 90-vuotiaaksi ja pidät sydämesi terveenä.

Jokainen sen tietää: mitä mieltä on elää 90-vuotiaaksi, jos et pysy terveenä? On olemassa monia elämäntapatekijöitä, joilla voi vaikuttaa elinajanodotteeseen positiivisesti, ja ravintoaineiden valikointi on näistä yksi tehokkaimmista keinoista. Tiettyjä ruokia nauttimalla pidät sydämen ja koko kehon terveenä.

Yksi jokaisen ihmisen suurimmista tavoitteista tulee olla omasta terveydestä huolehtiminen, sillä näin varmistat, että elät pitkän ja terveen elämän. Hyvä terveys riippuu monista eri tekijöistä. Syömämme ruoka määrittää pitkälti painomme, kolesterolimme, verenpaineemme ja verensokeriarvomme. Terveellisen ravinnon nauttiminen on loistava keino panostaa itseesi ja terveyteesi, eikä sitä tule sivuuttaa.

Suosittelemme lisäämään seuraavat ravintoaineet päivittäiseen ruokailuun, mikäli haluat pysyä terveenä ja elinvoimaisena korkeaan ikään saakka.

1. Omega-3 ja muut tärkeät rasvahapot

Puhumme usein Välimeren ruokavalion terveellisyydestä artikkeleissamme, sillä se on yksi sydämen terveyden kannalta parhaimmista ruokavalioista.

Tuore, rasvainen kala ja kasviöljyt ovat parhaita rasvahappojen lähteitä, jotka suojaavat verisuonia kovettumiselta ja tukkeutumiselta, ja alentavat pahanlaatuisen kolesterolin ja triglyseridien määrää.

Tämän lisäksi Omega-3 -rasvat ehkäisevät verisuonten tulehtumista ja rasitusta.

2. Magnesium

magnesium

Magnesium on tärkeä mineraali, joka edistää lihasten rentoutumista ja sydämen terveyttä. Riittävä määrä magnesiumia ruokavaliossa auttaa ehkäisemään halvauksia ja sydänkohtauksia. Naiset kärsivät usein miehiä enemmän magnesiumin puutostilasta. Voit lisätä magnesiumin määrää ruokavaliossa ravintolisiä nauttimalla.

3. Koentsyymi Q10

Koentsyymi Q10 tekee elimistössä yhteistyötä magnesiumin, seleenin, C-vitamiinin, E-vitamiinin ja sinkin kanssa. Kaikkien näiden ravintoaineiden hyvä tasapaino elimistössä takaa sen, että sydän pysyy terveenä vanhuuteen saakka.

On tärkeää tietää, että koentsyymi Q10 on antioksidantti, jota löytyy ruoka-aineista, joita tulee nauttia kohtuudella. Valikoi aina ruokia, jotka ovat mahdollisimman luonnollisia ja kemikaalittomia. Näihin kuuluvat:

  • Kana tai kalkkuna
  • Kananmuna
  • Makrilli
  • Sardiinit
  • Lohi

4. D-vitamiini

d-vitamiini

Vasta viime vuosien aikana D-vitamiinin hyödyistä on alettu olemaan tietoisia. Jo pelkkä lyhytkestoinen auringossa oleskelu suojaa meitä erilaisilta sairauksilta, mutta vaikka auringosta saa D-vitamiinia on silti aina muistettava riittävä suojautuminen UV-säteilyä vastaan.

D-vitamiinia saa auringon lisäksi kananmunista, kalasta ja tietyistä maitotuotteista, joihin on lisätty D-vitamiinia.

5. C-vitamiini

C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tulisi ehdottomasti lisätä ruokavalioon, jos mielii elävänsä 90-vuotiaaksi hyvänkuntoisena.

C-vitamiini ehkäisee soluvaurioita, alentaa LDL-kolesterolia ja auttaa verisuonia pysymään vahvoina ja joustavina. Yksi loistava keino C-vitamiinin määrän lisäämiseen ruokavaliossa on nauttia lasillinen lämmintä sitruunavettä joka aamu ennen aamupalaa.

Muista myös valmistaa herkullisia salaatteja, joihin lisätään mansikkaa, pinaattia, pähkinöitä tai kalkkunaa, kiiviä ja granaattiomenaa.

Suositeltua lukemista: 7 huonointa ainesta, joita voit laittaa salaattiisi

6. Probiootit

probiootit

Saatat yllättyä nähdessäsi probiootit tällä listalla, sillä harvoin maitohappobakteereiden ajatellaan tekevän hyvää sydämen terveydelle. Suoliston terveys voi kuitenkin vaikuttaa koko elimistöön, myös sydämeen.

Huonovointinen suoliston bakteerikanta voi heikentää immuniteettia ja johtaa erilaisiin kroonisiin ja akuutteihin vaivoihin ja jatkuviin tulehduksiin, jotka rasittavat sydäntä. Suoliston heikko terveys johtaa ravintoaineiden heikentyneeseen imeytymiseen, joka voi johtaa vakaviin sydänvaivoihin.

7. Allisiini

Allisiini on valkosipulista löytyvä yhdiste, joka antaa sille sen ominaisen vahvan tuoksun. Allisiinilla on myös huomattavan positiivinen vaikutus sydämen ja verisuonten terveyteen, sillä se rauhoittaa verisuonissa ilmenevää tulehdusta ja parantaa verenkiertoa. Lisää siis viipymättä valkosipulia päivittäiseen ruokavalioosi! Suosi etenkin raakaa valkosipulia esimerkiksi murskattuna salaattiin tai terveellisiin smoothieihin.

Suositeltua lukemista: Hunajaa ja valkosipulia tyhjään vatsaan

8. Lykopeeni

tomaattimehu

Lykopeeni on tärkeä karotenoidi, joka suojaa sydäntä erilaisilta sairauksilta. Lykopeeniä saa tomaateista ja porkkanoista, ja se lisää verisuonien joustavuutta ja ehkäisee erilaisia verisuonten sairauksia, jotka ovat yleisiä etenkin vanhemmalla iällä.

9. E-vitamiini

E-vitamiinia saa avokadoista, pinaatista ja manteleista. E-vitamiini on antioksidantti, jolla on suojaava vaikutus. Lisäksi se ehkäisee pahanlaatuisen kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin ja nostaa hyvänlaatuisen kolesterolin määrää. On tärkeää tasapainottaa E-vitamiinin määrä muiden ravintoaineiden kanssa.

Suositeltua lukemista: Masennuksen hoitoon sopivat mineraalit ja vitamiinit

UUTISIA VERKOSSA