Logo image
Logo image

8 vaivatonta tapaa muuttaa ruokavalio terveelliseksi

4 minuuttia
Tiesitkö, että hyvä tapa ruokavalion muuntamiseksi terveelliseksi ilman makunautintojen vähentämistä on mausteiden ja yrttien käyttö suolan sijasta? Tällä kertaa kerromme tästä ja muistakin hyvistä keinoista, jotta voisit syödä terveellisesti, mutta mausta tinkimättä ja helposti.
8 vaivatonta tapaa muuttaa ruokavalio terveelliseksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on monelle ihmiselle hyvin paljon vaivaa tuottava tehtävä.  Jos sinun täytyy vahtia kaloreita, varmistaa syömäsi ruoan korkealaatuisuus sekä lisäksi valita kaikkein ravitsevampia tuotteita joka kerta kaupassa, terveellisyys muuttuu helposti rasittavaksi. Ongelmana on se, että meille on uskoteltu vääriä totuuksia sitä koskien, mitä terveellinen ruoka tarkoittaa. Tämän vuoksi moni sitten tekeekin virheitä ravintonsa suhteen ilman, että olisi tästä kuitenkaan tietoinen. Tässä artikkelissa kerromme 8 vaivatonta tapaa muuttaa ruokavalio terveelliseksi.

Kun esimerkiksi ajatellaan ruokavalion olevan paras mahdollinen siksi, että syödään kevyitä tai rasvattomia tuotteita, on virhe. Jotkut jättävät kokonaiset ruoka-aineryhmät pois ruokavaliostaan, tai mikä vielä pahempaa, jättävät väliin aterioita pystyäkseen vähentämään saamiaan kaloreita.

On kuitenkin todistettu, että terveellinen ruokavalio sisältää kaikkia ravinteita oikeissa määrissä, ja se sisältää myös tarpeelliset kalorit, jotta keho voisi toteuttaa kaikki toimintansa kunnollisella tavalla. Täten haluammekin tällä kertaa esitellä kahdeksan helppoa ja mielenkiintoista tapaa muuttaa ruokavalio terveelliseksi. Säästyt näin monelta murheelta, joten jatka lukemista ja ota avuksesi muutama helppo niksi!

Ruokavalio terveelliseksi seuraavin keinoin

1. Syö monipuolisesti, mutta älä ylenmääräisesti

Some figure

 

Yksi salaisuuksista sitä koskien, että ruokavalio voidaan pitää terveellisenä ja täysipainoisena, on se että syödään monenlaisia ruokia, mutta annosten koot pidetään rajoissa.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että et aina syö samoja tuotteita, vaan sen sijaan tiedät, kuinka voit hyödyntää erilaisia ravinnelähteitä saadaksesi maukkaita ja kiinnostavia aterioita päivittäin.

Lisäksi kannattaa muutaman päivittäisen ison aterian sijasta pitää ravinto jaoteltuna viiteen tai kuuteen pienempään ateriaan.

2. Älä jätä rasvaa pois

Kaikkein yleisin virhe, jonka parempaan ruokavalioon pyrkivät ihmiset tekevät, on se, että he jättävät pois kaikki sellaiset ruoat, joissa on rasvaa.

Vaikka onkin totta, että näissä ruoissa on kaikkein eniten kaloreita, ei ole hyvä idea täysin lopettaa rasvaa sisältävien tuotteiden syöntiä.

Kehosi tarvitsee tietyn tyyppisiä rasvoja, ja ne itse asiassa auttavat elimistöäsi pääsemään eroon sellaisista rasvoista, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Tämä koskee Omega-3 -rasvahappoja, joita löytyy muun muassa seuraavista ruoista:

  • oliiviöljy
  • avokado
  • pähkinät
  • siemenet
  • pellavansiemen
  • rasvainen kala

3. Syö vähemmän eläinperäistä proteiinia

Some figure

 

Päivittäinen proteiinin syönti on elintärkeä asia, jotta voisit pitää hermostosi hyvässä toiminnassa ja jotta lihasmassasi säilyisi kunnollisena.

Vaikka eläinperäiset proteiinit ovatkin kaikkein helpoiten saatavissa, suositellaan kuitenkin näiden proteiinien syönnin vähentämistä ja sen sijaan kasviproteiinien lisäämistä.

Tämä johtuu siitä, että eläimistä peräisin olevissa proteiineissa on enemmän rasvaa, mikä voi johtaa ongelmiin ruoansulatuksen kannalta – ne ovat nimittäin vaikeammin käsiteltäviä suolistolle.

Kasviperäinen proteiini antaa kehollesi kuitua, antioksidantteja ja muita sellaisia ravinteita, jotka jopa auttavat lisäämään suolistosi bakteerikasvustoa.

4. Rajoita makeisten ja sokerin syöntiä

Makeiset ja kaikki jalostetun sokerin lähteet ovat kaikkein suurin vihollinen terveyden ja hyvän painon kannalta.

Ne ovat yksi pääasiallisista syistä aineenvaihdunnan häiriöihin, ja jos tämä ei vielä vakuuta sinua sokerin haitallisuudesta, nämä tuotteet on todistettu monen tyyppisen syövän edistäjiksi.

Kaikkein hälyttävintä tässä on kuitenkin se, että sokerituotteet ovat erittäin suurta riippuvuutta aiheuttavia, ja mitä enemmän niitä syöt, sitä enemmän niitä haluat.

Varmista siis, että rajoitat kyseisten haitallisten tuotteiden syöntiä niin paljon kuin mahdollista.

5. Vähennä suolan määrää ravinnossasi

Some figure

 

Liiallinen suolan syönti on haitallinen monen terveysongelman kannalta, kuten koskee myös nesteen kertymistä, tulehduksia ja korkeaa verenpainetta.

Viime vuosina on levitetty sanaa suolan syönnin vähentämisen tarpeellisuudesta etenkin siksi, että suurin osa ihmisistä syö jopa viisi kertaa enemmän suolaa kuin on suosituksena.

Helppo tapa korvata suola on valita muita terveellisempiä mausteita, kuten yrttejä, etikkaa ja kurkumaa.

6. Juo enemmän vettä

Mikä tahansa ruokasuunnitelma, jota ravitsemuksen asiantuntija sinulle suosittelee, sisältää vähintään kahdeksan vesilasillisen juonnin joka päivä.

Tämä neste on elintärkeä tekijä, jotta voisit pitää kehosi kosteutettuna, ja jotta sen pääjärjestelmät voisivat toimia kunnolla. Lisäksi vesi auttaa minimoimaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia sekä parantamaan ihosi kuntoa.

7. Valitse luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia

Some figure

 

Luomuruoat sisältävät 100 % niiden ravinteista, sillä niitä ei ole käsitelty, eivätkä ne myöskään ole joutuneet kosketuksiin hyönteismyrkkyjen kanssa.

Vaikka ne ovatkin kalliimpia kuin tavalliset tuotteet, kyseessä on sijoitus, joka todella kannattaa, sillä näin saat käyttöösi tuotteiden täydet hyödyt terveytesi parantamiseksi.

Lue aiheesta lisää: 8 elimistölle hyödyllisintä hedelmää

8. Syö raakoja hedelmiä ja kasviksia

Raa’at hedelmät ja kasvikset sisältävät suuremman määrän ravinteita kuin muut vaihtoehdot, ja ne ovat paljon hyödyllisempiä elimistöllesi.

Kun syöt tuotteet raakoina, voit tehokkaammin pudottaa painoasi, parantaa ruoansulatustasi sekä tukea kehosi myrkkyjen poistamisen prosesseja.

Hyödynnä siis tämän artikkelin tarjoamat niksit, ja muuta ruokavalio terveelliseksi.  Voit syödä terveellisesti niin, että et joudu pakottamaan itseäsi mihinkään tiukkaan dieettiin.

Artikkelin pääkuva on lähteestä wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117-125. PMID: 32060194; PMCID: PMC7021351.
  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.