8 merkkiä siitä, ettet juo riittävästi vettä

huhtikuu 13, 2017
Jokaisen tulisi juoda 6-8 lasillista vettä päivässä - tämä riittää elimistön toimintojen optimoimiseen ja terveysvaivojen välttämiseen.

Riittävä vedenjuonti on yksi tärkeimmistä terveysteoista. Kuten varmasti tiedät, on vesi elintärkeää elämälle ja elimistön toiminnalle. Jos et juo riittävästi vettä, voivat monet elimistön luonnolliset toiminnot kärsiä, jolloin syntyy haitallinen dominoefekti.

75-80 % koko elimistöstä muodostuu vedestä. Vesi on tärkeää verenkierrolle ja aivojen toiminnalle, sekä kaikille muille elimistön kudoksille ja osa-alueille. Länsimaissa vettä on helposti saatavilla, ja vettä voi nauttia myös hedelmien ja vihannesten välityksellä.

Jos et kiinnitä huomiota riittävään vedensaantiin, et välttämättä saa kaikkea tarvitsemaasi nestettä, jolloin fyysinen ja psyykkinen hyvinvointisi kärsii. Vähitellen erilaisia oireita elimistön kuivumisesta ilmenee. Alta löydät yleisimmät merkit riittämättömästä nesteytyksestä.

1. Kuiva suu

Kuivat huulet

 

Kuiva, tahmainen tunne suussa johtuu syljen erittymisen heikentymisestä, joka usein johtuu elimistön kuivumisesta. Veden juominen kosteuttaa suun ja kurkun limakalvoja, jolloin ne pysyvät terveinä ja vastustuskykyisinä erilaisille bakteereilla.

Suositeltua lukemista: 6 syytä juoda kurkkuvettä päivittäin

2. Janoinen olo

Tämä on selkeä merkki liian vähäisestä vedenjuonnista. Janon tunne on itse asiassa jo merkki elimistön pitkälle ehtineestä kuivumisesta, sillä jos nesteen saannista pitää hyvää huolta, ei janoinen olo iske koskaan.

Usein kova jano voi iskeä krapula-aamuina, sillä alkoholi kuivattaa elimistöä ja laskee energiatasoja. Elimistö huutaa vettä aamulla herätessäsi, sillä alkoholi on vienyt kaiken nesteen mukanaan. Kun aivoille välittyy viesti elimistön nestetasapainon heikentymisestä, ne viestittävät tästä aiheuttamalla janoisen olon.

3. Kuivat silmät

Kuivat silmät
.

Päivittäinen veden nauttiminen ei pelkästään auta kosteuttamaan suun ja kurkun limakalvoja, vaan se pitää myös muut tärkeät kehon osat kuten silmät kosteutettuina. Jos silmät kuivuvat, ne voivat ärtyä, kutista ja punoittaa.

4. Nivelkipu

Rusto ja selän välilevyt suojaavat niveliä, jotka muodostuvat jopa 80 % vedestä. Tästä johtuen riittävä vedenjuonti on erittäin tärkeää rasituksen ja nivelvaurioiden ehkäisyssä. Vettä nauttimalla pidät nivelet joustavina ja toimivina, ja ehkäiset niiden sairaudet ja vammautumisen. Nivelet jaksavat suoriutua työn ja arjen haasteista paremmin, ja pystyt liikkumaan kivutta ja esteettä.

Veden puute lisää riskiä vammautumiseen, ennenaikaiseen kulumiseen ja kroonisiin tiloihin, kuten nivelrikkoon.

5. Lihasmassa vähenee

Kramppi

Myös lihakset muodostuvat pitkälti vedestä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos elimistössä ei ole riittävästi vettä, lihasmassa alkaa surkastua ja kärsiä. Veden nauttiminen ennen liikuntaa, sen aikana ja jälkeen on erittäin tärkeää, sillä se ehkäisee lihasten kuivumista ja kutistumista.

Veden nauttiminen tehostaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, ja ehkäisee ylirasituksesta johtuvia tulehduksellisia tiloja esimerkiksi polvissa ja nilkoissa, jotka ovat jatkuvassa rasituksessa esimerkiksi juostessa.

6. Riski sairauksille kohoaa

Veden riittävä juominen on tärkeää elimistön puhdistumisen kannalta. Kun juot tarpeeksi vettä, poistuvat turvotusta aiheuttavat nesteet, kuona-aineet ja myrkyt kehosta virtsan välityksellä – samalla pidät munuaiskivet loitolla ja ehkäiset virtsahapon kertymistä.

Ilman vettä elimet eivät pysty toimimaan normaalisti, ja koko puolustusjärjestelmän toiminta kärsii. Kun immuniteetti on heikkona, ei elimistö pysty kunnolla puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan, ja voit kärsiä virusten tai bakteerien aiheuttamista sairauksista useammin.

Suositeltua lukemista: Vettä tyhjään mahaan – 10 hyötyä

7. Kova väsymys

Väsymys

Vesi on elintärkeää kunnollisen verenkierron ja solujen hapettumisen kannalta koko elimistössä. Elimistön kuivuminen ei pelkästään heikennä verenkiertoa valtimoissa, vaan se heikentää myös hapen pääsyä aivoihin.

Hapenpuutteesta kärsivät aivot ovat jatkuvasti väsyneet, ja keskittymiskyky kärsii. Olo voi tuntua täysin vetämättömältä, eivätkä ajatustyötä vaativat luovat tehtävät tunnu onnistuvan töissä ollenkaan. Jos kärsit keskittymisvaikeuksista ja henkisestä uupumisesta, käännä katseesi veteen: juotko sitä riittävästi?

8. Ruuansulatuksen vaivat

Ruuansulatusjärjestelmä kärsii muun elimistön tavoin nesteen puutteesta, ja tämä voi johtaa vakavaan ummetukseen ja muihin suolistovaivoihin. Veden nauttiminen pitää ulosteen pehmeänä, ja jos nesteitä ei ole, uloste kuivuu kovaksi ja sitä on vaikea saada ulos. Nesteen puutteesta myös suoliston tyhjentävä liike hidastuu, eikä jäte kulkeudu kohti peräaukkoa yhtä vikkelään.

Ilman riittävää nesteytystä vatsan limakalvo kärsii, ja tästä voi aiheutua närästystä, refluksia ja gastriitti.

Kuten huomata saattaa, vedellä on erityisen tärkeä osa elimistön toiminnassa ja terveydessä. Riittävä vedenjuonti on loistava tapa pitää keho terveenä ja tehokkaana. Suosittelemme juomaan vähintään 6-8 lasillista vettä päivässä ja enemmänkin kuumalla säällä tai liikkuessasi. Jos vesi maistuu tylsältä, kokeile makuvesien valmistamista, teejuomia ja mehuja.

UUTISIA VERKOSSA