Miksi pähkinöitä ja siemeniä kannattaa syödä?

Pähkinöiden ja siementen syöminen osana säännöllistä ruokavaliota voi hyödyttää lukemattomilla tavoilla. Katso kuinka!
Miksi pähkinöitä ja siemeniä kannattaa syödä?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Maailma on täynnä ruokatrendejä. Pähkinöistä ja siemenistä on tulossa yhä suositumpia nykyajan ruokavalioissa. Ne ovat erinomainen lisä aterioihin ja ihanteellisia naposteluun. Mutta oletko koskaan miettinyt, miksi pähkinöitä ja siemeniä oikeastaan kannattaa syödä?

Suurin osa meistä välittää terveydestään. Tässä artikkelissa keskitymme pähkinöiden ja siementen merkitykseen ruokavaliossa. Maapähkinät, pistaasipähkinät, pinjansiemenet, mantelit, hasselpähkinät jne. Kaikista pähkinöistä ja siemenistä saa runsaasti ravintoaineita ja ne auttavat kehoa toimimaan kunnolla.

Katsotaan joitakin pähkinöitä ja siemeniä.

Pähkinät ovat terveellinen lisä ruokavalioon

Pähkinät ovat itse asiassa siemeniä, jotka ovat kääriytyneinä kovaan kuoreen. Ilman ihmisten käsittelyä niiden koostumuksesta alle 50 % on vettä.

Pähkinät ja siemenet ovat ravitsemuksellisesti niin täysipainoisia, että niistä saa paljon energiaa.

Ne sisältävät myös antioksidantteja, jotka auttavat poistamaan myrkkyjä ja ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia ja muita ikääntymiseen liittyviä vaivoja. Pähkinöiden ja siementen hyvät rasvat sekä niiden kalium suojaavat verisuonia.

Kaiken kaikkiaan pähkinät ja siemenet sisältävät joitakin uskomattomia ravintoaineita. Niitä ovat:

  • Omega-3
  • A-, B- ja E-vitamiinit
  • Magnesium
  • Kalsium
  • Sinkki
  • Rauta
  • Kupari
  • Proteiinit

Ravintoaineistaan johtuen suosittelemme syömään pähkinöitä ja siemeniä luontaisessa tilassaan, ei prosessoituina. Käsitellyt versiot ovat menettäneet kaikki hyvät ominaisuudet ja ovat epäterveellisiä. Tämä johtuu suuresta määrästä kolesterolia, kaloreita ja rasvaa, joita tulee käsittelyn seurauksena.

Miksi pähkinöitä ja siemeniä kannattaa syödä?

Pähkinät ja siemenet voivat olla loistava apu niille, jotka haluavat ylläpitää terveyttään ja edistää painonpudotusta. Pähkinöistä ja siemenistä on niin paljon hyötyä keholle, että kaikkien kannattaisi syödä niitä.

Pähkinöillä ja siemenillä on tärkeä rooli ruoansulatusprosessissa ja immuunijärjestelmän kannalta. Lisäksi niissä on hyviä rasvoja ja ne auttavat tasapainottamaan ja kontrolloimaan kehon eri elinten toimintoja.

Pähkinöiden ja siementen syöminen kohtuudella ja pienten määrien napostelu aterioiden välillä riittää saamaan niiden hyödyt, ja kehosi kiittää.

Vähemmän on aina enemmän

Kaikki liika on pahaksi, eivätkä pähkinät ja siemenet ole poikkeus. Vaikka niistä saakin kaikki nämä hyödyt, niitä ei pidä syödä ylettömästi.

Suosittelemme syömään niitä aamupäivällä ja iltapäivällä välipalaksi.

Oikea määrä pähkinöitä on:

  • 30 mantelia tai
  • 8-10 saksanpähkinää tai
  • 30 maapähkinää tai
  • 30 pistaasipähkinää

5 parasta pähkinää ja siementä

1. Maapähkinät

Maapähkinät sisältävät foolihappoa ja proteiinia. Ne ovat loistavia sydämen kannalta johtuen niiden Omega-6 -rasvahapoista ja kuidusta.

Niitä voi syödä sellaisenaan tai maapähkinävoissa leivän ja suolakeksien levitteenä, vaikkakin tällöin ne eivät ole yhtä terveellisiä kuin sellaisenaan.

Maapähkinät sisältävät foolihappoa ja proteiinia

30 gramman annos maapähkinävoita sisältää 10 grammaa proteiinia, terveellisiä kaloreita, rautaa ja kalsiumia. Valitse sokeriton maapähkinävoi.

2. Saksanpähkinät

Saksanpähkinät ovat yksiä sydämen terveyden kannalta parhaista pähkinöistä, sillä ne sisältävät niin paljon Omega-3:a. Niiden monityydyttymättömät rasvahapot auttavat parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä, ja niissä on vitamiineja, proteiinia ja kuitua.

Kaiken kaikkiaan ne auttavat painonpudotuksessa, sillä niiden antioksidanttiset ominaisuudet auttavat vähentämään näläntunnetta. Ne ovat apu myös ummetukseen johtuen niiden sisältämästä liukenevasta kuidusta ja ravintoaineista.

3. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet ovat terveydelle erittäin hyödyllisiä. Niissä on paljon erityisesti sydämen ja verisuonten terveyden kannalta hyviä ominaisuuksia. Lisäksi ne sisältävät antioksidantteja ja ovat tulehdusta lievittäviä.

Ne jopa säätelevät verensokeritasoa ja esimerkiksi haiman toimintaa, joten niitä suositellaan lämpimästi diabeetikoille.

Kurpitsansiemenet ovat terveydelle hyödyksi

Kurpitsansiemenet ovat myös ihanteellisia masennuksesta kärsiville ihmisille, sillä ne sisältävät tryptofaania.

4. Hasselpähkinät

Hasselpähkinät eroavat muista pähkinöistä siten, että ne sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Lisäksi niissä on kuitua, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Hasselpähkinöissä on myös arginiini-aminohappoa, josta on apua immuuni- ja entsyymitoiminnoille.

Hasselpähkinöistä saa energiaa, kuitua ja sellaisia kivennäisaineita, jotka ovat välttämättömiä luuongelmien, -vammojen ja murtumariskin ehkäisemiseksi.

Hasselpähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia

5. Pinjansiemenet

Pinjansiemenet sisältävät runsaasti B-vitamiinia, joka edistää hermojen ja lihasten oikeanlaista toimintaa. Niissä on myös E-vitamiinia ja antioksidantteja. Ne ovat ihanteellisia stressin selättämiseen ja ikääntymisen aiheuttamien sairauksien luonnolliseen torjuntaan.

Pinjansiemenissä on paljon B-vitamiinia

Nämä viisi pähkinää tai siementä ovat erinomaisia energianlähteitä. Lisäksi ne sopivat kaikki painonpudotukseen. Älä aliarvioi niiden merkitystä hyvässä ravitsemuksessa.

Muista, että painon pudottaminen riippuu muustakin kuin ruokavaliosta. Liikunta, noin 8 vesilasillista päivässä ja ruokailutottumusten tarkkailu ovat avainasioita ihannepainon saavuttamisessa. Terveelliset pähkinät ja siemenet ovat arvokas lisä ruokavalioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hall KD., Ayuketah A., Brychta R., Cai H., et al., Ultra processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metab, 2019. 30 (1): 67-77.
  • Jurado NI., Bulló M., Ferré MG., Ros E., et al., Cross sectional assessment of nut consumption and obesity, metabolic syndrome and other cardiometabolic risk factors: the PREDIMED study. PLoS One, 2013. ç
  • Dehghan M., Mente A., Zhang X., Swaminathan S., et al., Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.