10 kaliumpitoista ruokaa

· marraskuu 6, 2018
Kalium on mineraali, joka auttaa optimoimaan kehon kehitystä ja kasvua. Siksi on tärkeää tietää, mistä tuotteista saat sitä runsaasti, jotta voisit lisätä kaliumin määrää ravinnossasi.

Ihmisen keho tarvitsee useita mineraaleja pysyäkseen kunnolla ravittuna ja hyvässä toiminnassa. Tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen ja runsaasti kaliumia sisältävien tuotteiden nauttiminen on tärkeää sekä fyysisen että henkisen terveyden kannalta.

Kalium on mineraali, jota varastoituu kehon elektrolyytteihin, ja nämä auttavat kehon kasvuprosessissa.

Lisäksi kyseistä mineraalia tarvitaan muissakin elimistön toiminnoissa, kuten:

 • verenpaineen säätelyssä
 • hermosto- ja lihasaktiviteettien säätelyssä
 • elektrolyyttien tasapainon ylläpitämisessä
 • happotasapainon ylläpitämisessä
 • eräiden entsyymien aktivoinnissa
 • hiilihydraattien käsittelyssä aineenvaihdunnassa
 • proteiinien tuotannossa
 • sairauksien ehkäisemisessä

Näiden kaikkien vaikutusten vuoksi kaliumia on tärkeää saada riittävästi, joten sitä runsaasti sisältäviä tuotteita on syytä lisätä ostoskoriin.

Ehkäpä olet kuullut, että banaaneissa on runsaasti kaliumia. Vaikka tämä onkin totta, banaani ei ole ainoa hyvä kaliumin lähde. Nyt kerromme kymmenestä muusta tuotteesta, joista saat tätä tarpeellista mineraalia runsaasti.

Kaliumpitoisia ruokia

1. Porkkana

porkkana on kaliumpitoista ruokaa

A-vitamiini sekä erilaisten muiden ravinteiden ja antioksidanttien runsas määrä tekevät porkkanasta loistavan tuotteen, ja siitä saadaan hyvä annos kaliumia. 100 grammassa porkkanaa on noin 321 mg kaliumia.

Lisäksi porkkana on äärimmäisen monikäyttöinen kasvis, joka sopii niin salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin kuin jopa jälkiruokiinkin.

Lue aiheesta lisää: Inkivääri-porkkanamehun hyödyt terveydelle

2. Kesäkurpitsa

Toinen kasvis, jossa on runsaasti kaliumia sekä muitakin vitamiineja ja mineraaleja, on kesäkurpitsa. 100 grammassa tätä kasvista on nimittäin 190 mg kyseistä mineraalia.

Kesäkurpitsa on loistava tuote kaiken tyyppisiin muhennoksiin, keittoihin ja laatikoihin. Älä siis unohda hyödyntää sitä oikean vuodenajan tullessa, jotta voisit nauttia siitä lukuisissa erilaisissa ruokalajeissa!

3. Cantaloupe-meloni

cantaloupe-meloni on kaliumpitoista ruokaa

Saat 267 mg kaliumia 100 grammasta cantaloupe-melonia. Tämä on herkullinen, mehukas ja ravinteikas melonilaatu.

Cantaloupe auttaa myös kehoa saamaan lisää nesteytystä sekä toimii loistavana välipalana tai lisukkeena aterioilla.

4. Vesimeloni

Vesimeloni on makea ja hyvin mehukas hedelmä. Se sisältää runsaasti vettä, minkä vuoksi se kosteuttaa kehoa tehokkaasti. Yhdessä 100 gramman vesimeloniviipaleessa on 320 mg kaliumia.

5. Rusinat

rusinat ovat kaliumpitoista ruokaa

Rusinat ovat suosittu välipala, ja niitä voidaan nauttia monella tapaa – ne sopivat sekä raakoina käytettäviksi että kuumennettuina esimerkiksi monenlaisissa jälkiruoissa.

100 grammaa rusinoita tarjoaa loistavat 749 mg kaliumia elimistöllesi. Sen lisäksi että ne sisältävät runsaasti kyseistä mineraalia, ne myös lievittävät ummetusta, sillä niissä on paljon kuitua.

Lue aiheesta lisää: Rusinan terveysvaikutukset – hyvä tapa aloittaa päivä

6. Vehnänalkiot

Kaliumia on myös viljoissa, kuten vehnänalkoissa. Niissä on 1,09 g kyseistä mineraalia 100 grammassa.

Haittana vehnänalkioissa on kuitenkin se, että ne menettävät öljyään helposti, ja ne siis pilaantuvat nopeasti. Tämän vuoksi on tärkeää säilyttää vehnänalkoita oikein.

7. Pistaasipähkinät

pistaasipähkinät ovat kaliumpitoista ruokaa

Pistaasipähkinät ovat pieniä ja herkullisia, ja niissä on kokonainen gramma kaliumia 100 grammaa kohden.

Pähkinöiden kohdalla tulee kuitenkin muistaa, että niissä on myös paljon kaloreita, joten kourallinen pähkinöitä päivässä on hyvä määrä.

8. Herkkusieni

Tämä sieni tuoreena sisältää 318 mg kaliumia 100 grammaa kohden.

Sen lisäksi että herkkusienissä on tärkeitä mineraaleja, niissä on runsaasti B5-vitamiinia, joka on avuksi migreenin ja stressin lievittämisessä.

Lue aiheesta lisää: Ruoat, joista saa eniten kaliumia

9. Kana

kana on kaliumpitoista ruokaa

Kaliumia on myös valkoisessa lihassa, kuten kanassa. Kanassa on muitakin ravinteita sekä esimerkiksi B3-vitamiinia, ja se on yleisesti ottaen loistavaa ravintoa. 100 grammassa kanaa on 264 mg kaliumia.

Kananliha, ja etenkin kananrinta, on mietoa ja mehukasta lihaa. Sitä voidaan käyttää monella erilaisella tavalla, kuten esimerkiksi liemissä, salaateissa, voileivissä tai pääruokana.

10. Rasvainen kala

100 grammassa rasvaista kalaa on noin 384 mg kaliumia, mikä tekee tällaisista kaloista loistavan kyseisen ravinteen lähteen.

On kuitenkin syytä olla tarkkana, että sitä ei sekoiteta muun tyyppisiin kaloihin, sillä näissä voi olla liikaa tai liian vähän kaliumia.

Esimerkkejä rasvaisesta kalasta ovat seuraavat:

 • taimen
 • tonnikala
 • silakka
 • karppi
 • makrilli

Kuten huomaat, kalium on mineraali, jota saadaan runsaasti monesta tuotteesta. Siten on hyvin helppoa varmistaa, että saat sitä riittävästi omasta ruokavaliostasi.

Lue aiheesta lisää: Kalaöljy auttaa näillä viidellä tavalla

Voiko liika tai liian vähäinen kaliumin saanti tehdä sairaaksi?

Tätä mineraalia on tärkeää saada oikeanlainen annos terveyden ylläpitämiseksi, ja liian vähäinen tai liian runsas saanti ei koskaan ole hyväksi.

Kaliumia tulisi siis saada oikeanlainen annos, jotta voidaan välttää haitalliset seuraukset joko sen puutteesta tai liiallisesta saannista.

Puutoksen seurauksena voi olla sairaus nimeltään hypokalemia, joka voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • lihasheikkous
 • uupumus
 • krampit
 • hitaammat refleksit

Toisaalta taas liika saanti voi aiheuttaa hyperkalemiaa, joka on sairaus, jonka oireisiin kuuluvat seuraavat:

 • heikkous
 • hengitysvajaus
 • pahoinvointi ja oksentelu
 • sydämen ja verisuonten ongelmat
 • hermosto- ja lihasongelmat

Verikokeella voidaan selvittää, kärsiikö henkilö mainituista sairauksista. Mikäli verikoe osoittaa, että tilanne on ongelmallinen, potilaan tulee ottaa yhteyttä lääkäriin jotta hän voi saada tarvittavaa hoitoa ja tarvittavat suositukset.