Logo image
Logo image

8 ruokaa immuunijärjestelmän tehostamiseksi

3 minuuttia
Immuunijärjestelmäsi täytyy toimia 100-prosenttisesti vuoden ympäri taistellakseen tartuntatauteja ja muita terveysongelmia vastaan. Vahvista sitä ottamalla nämä ruoat osaksi ruokavaliotasi.
8 ruokaa immuunijärjestelmän tehostamiseksi
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Ehkäpä immuunijärjestelmän vahvistaminen käy sinulla mielessä vain talvisaikaan. Tarvitset kuitenkin vahvaa ja tervettä immuunijärjestelmää ympäri vuoden.

Stressin välttämisen ja hyvän unen lisäksi syömälläsi ruoalla on tärkeä merkitys sairauksien ehkäisemisessä tai niiden etenemisen pysäyttämisessä.

Tänään kerromme ruoista, jotka sinun kannattaa lisätä ruokavalioosi välttääksesi sairastumisen ja tehostaaksesi immuunijärjestelmääsi.

Ruoka ja immuunijärjestelmä

Some figure

Syömälläsi ruoalla on suuri vaikutus immuunijärjestelmääsi, niin hyvässä kuin pahassa.

Jos ruokavaliosi sisältää liian paljon valkoisia jauhoja, rasvaa ja sokeria, immuunijärjestelmäsi on todennäköisesti heikentynyt ja päästää viruksia ja bakteereita helposti sisään.

Toisaalta jos syöt terveellisiä ruoka-aineita, kuten kausihedelmiä ja -vihanneksia, elimistösi valmistautuu taistelemaan sairauksia aiheuttavia mikro-organismeja vastaan.

Se, että syöt vähemmän rasvaa, edistää siis painonpudotuksen lisäksi immuunijärjestelmäsi toimintaa.

Haluatko tietää lisää? Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet

Mitä ruokia tulisi syödä immuunijärjestelmän tehostamiseksi?

Oikeaoppinen syöminen on tärkeää monesta eri syystä, mutta erityisesti silloin, jos haluat ehkäistä sairauksia. Tasapainoisesta ruokavaliosta elimistö saa vitamiineja ja hivenaineita, joita se tarvitsee taistellakseen solujen ikääntymistä ja vapaita radikaaleja vastaan.

Sinun tulisi valmistautua ja tehdä välttämättömät toimenpiteet aina vuodenaikojen vaihtuessa vahvistaaksesi puolustusjärjestelmääsi ja pysyäksesi terveenä. Jos haluat välttää influenssan, flunssat ja kipeän kurkun (muiden sairauksien lisäksi), ruokavalioon tulisi lisätä seuraavat ruoka-aineet:

Kuningatarhyytelö

Tätä vain kuningatarmehiläinen syö mehiläiskennossa. Se sisältää paljon vitamiineja, erityisesti A-, B-, C- ja E-vitamiinia.

Kuningatarhyytelö sisältää myös kuparia, rautaa ja fosforia. Ja kaiken tämän lisäksi siitä saa myös seleeniä, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja kalsiumia.

Se auttaa ehkäisemään tulehduksia ja sitä suositellaan erityisesti lapsille ja vanhuksille.

 • Ota ruokalusikallinen kuningatarhyytelöä joka aamu tyhjään vatsaan, syömättä mitään muuta hetkeen.

Inkivääri

Isoäitisi on luultavasti kehottanut sinua juomaan inkivääriteetä flunssan oireiden tai tukkoisen nenän helpottamiseksi, eikä hän itse asiassa ollut väärässä!

Inkiväärinjuurta käytetään usein aasialaisessa keittiössä, ja se on erittäin hyväksi terveydelle. Siksi se on ollut osa luontaislääketiedettä jo vuosisatojen ajan.

Inkivääri auttaa selättämään tartuntataudit ja parantamaan solujen terveyttä sisältämiensä antioksidanttien ansiosta.

Juuren hyödyistä nauttiaksesi voit ripotella sitä ruokaan tai valmistaa siitä teetä.

Ainekset

 • 250 ml vettä
 • 1/2 teelusikallista raastettua inkivääriä
 • 1 teelusikallinen hunajaa

Valmistus

 • Lämmitä vesi ja lisää sinne inkivääri, kun se kiehuu.
 • Anna kiehua 5 minuuttia, poista liedeltä ja peitä kannella.
 • Siivilöi ja makeuta hunajalla. Juo mahdollisimman kuumana.

Propolis

Tämä on toinen aine, jota mehiläiset käyttävät joka päivä (ja tässä tapauksessa sitä käytetään mehiläispesän tukkimiseen).

Propolis on ruoka-aine, joka sisältää erittäin runsaasti aminohappoja, vitamiineja, eteerisiä öljyjä ja bioflavonoideja. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että se pitää virus- ja bakteeriperäiset sairaudet erittäin hyvin loitolla.

Propolista suositellaan silloin, jos ihmisellä esiintyy toistuvia hengitystieongelmia tai kun hänen immuunijärjestelmänsä on jostain syystä heikentynyt (syynä voivat olla perintötekijät, kova stressi, masennus jne.) ja ihminen on alttiimpi sairauksille.

Kanakeitto

Some figure

Tässä on toinen kotihoito, jota isoäidit antoivat meille pienenä flunssasta kärsiessämme. Kuuma kanaliemi tai -keitto vähentää nenän tukkoisuutta ja antaa lohtua vilustumisen aikana.

Koska se nostaa kehon lämpötilaa, se irrottaa limaa. Lisäksi se pitää elimistön nesteytettynä.

Jogurtti

Jogurtti sisältää erilaisia hyviä bakteereja, jotka vastaavat suoliston bakteerikannan säätelystä ja suojaavat samalla immuunijärjestelmää.

Jogurtin lisäksi suosittelemme myös kefiiriä ja muita hapatettuja ruokia. Tällaisten tuotteiden sisältämät probiootit taistelevat viruksia ja bakteereja vastaan.

Vihreä tee

Tämä Aasiassa eniten juotu tee antaa elimistölle tehokkaita antioksidantteja nimeltä polyfenolit. Niillä on kyky tehostaa immuunijärjestelmää.

Katekiinit (toinen teen ainesosa) pystyy tuhoamaan influenssaviruksen. Vihreän teen ominaisuuksien tehostamiseksi suosittelemme makeuttamaan sen hunajalla.

Valkosipuli

Some figure

Valkosipulinkynsi päivässä pitää lääkärin loitolla! Oletko koskaan kuullut tätä? Valkosipuli auttaa myös immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Tunnusomaisen vahvan makunsa ja tuoksunsa lisäksi valkosipuli sisältää rikkiyhdisteitä, kuten allisiinia, jotka tehostavat immuunijärjestelmää.

Sitä voidaan käyttää kaiken tyyppisissä resepteissä ja nauttia sen tehokkuudesta flunssaa, nuhaa ja kipeää kurkkua vastaan.

Katso tämä artikkeli: Hunajaa ja valkosipulia tyhjään vatsaan

Pinaatti

Pinaatti tekee sinut yhtä vahvaksi kuin Kippari-Kallen ja estää sinua myös sairastumasta. Se on superruokaa, jota voidaan nauttia lukuisin eri tavoin: piirakoissa, smoothieissa, täytteissä, salaateissa jne.

Tämä maukas lehtivihannes on erinomainen C-vitamiinin ja foolihapon lähde, mistä syystä se vahvistaa immuunijärjestelmää ja korjaa soluja.

Eikä tässä vielä kaikki: se pitää elimistön nesteytettynä ja antaa lisää energiaa.

Artikkelikuvan käyttöluvan on myöntänyt wikiHow.com

 

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chandra, R. K. (1997). Nutrition and the immune system: An introduction. American Journal of Clinical Nutrition. American Society for Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/66.2.460S
 • Marcos, A., Nova, E., & Montero, A. (2003). Changes in the immune system are conditioned by nutrition. European Journal of Clinical Nutrition57, S66–S69. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601819
 • Kai H, Motomura Y, Saito S, et al. Royal jelly enhances antigen-specific mucosal IgA response. Food Sci Nutr. 2013;1(3):222–227. Published 2013 Mar 6. doi:10.1002/fsn3.29
 • Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • Al-Hariri M. Immune’s-boosting agent: Immunomodulation potentials of propolis. J Family Community Med. 2019;26(1):57–60. doi:10.4103/jfcm.JFCM_46_18
 • Yan F, Polk DB. Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 2011;27(6):496–501. doi:10.1097/MOG.0b013e32834baa4d
 • Rahayu RP, Prasetyo RA, Purwanto DA, Kresnoadi U, Iskandar RPD, Rubianto M. The immunomodulatory effect of green tea (Camellia sinensis) leaves extract on immunocompromised Wistar rats infected by Candida albicansVet World. 2018;11(6):765–770. doi:10.14202/vetworld.2018.765-770

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.