Näillä 6 keinolla vahvistat immuniteettia

Oletko väsynyt jatkuvaan sairasteluun? Alta löydät kuusi vinkkiä immuniteetin vahvistamiseen.
Näillä 6 keinolla vahvistat immuniteettia

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kehon puolustusjärjestelmä suojaa meitä infektioilta, bakteereilta ja muilta haitallisilta vaikutuksilta, joita ympäristöstä ilmaantuu. Immuniteettia kannattaa vahvistaa, sillä se on yksi parhaimmista terveysteoista, mikäli haluat pysyä terveenä ja hyväkuntoisena.

Immuniteettia voi vahvistaa muutamilla terveellisillä tavoilla, ja samalla teet koko elimistölle suuren palveluksen. Tässä artikkelissa keskitymme immuniteetin parantamiseen ja autamme sinua suojautumaan taudinaiheuttajien negatiivisilta vaikutuksilta.

1. Nuku riittävästi vahvistaaksesi immuniteettia

uni vahvistaa immuniteettia

Nukkuminen on paljon enemmän kuin pelkkä nautinto, sillä se on elintärkeää koko elimistön toiminnan ja terveyden kannalta. Nukkuessasi kehon solut uudistuvat ja elimistö palautuu ja korjautuu. Elimistön vasta-aineet torjuvat kipua, vammoja ja sairauksia, ja mikäli et saa riittävästi unta, viet elimistöltäsi kyvyn uudistua ja korjautua itsestään. Näin asetut alttiiksi sairauksille ja vammautumiselle.

Nyt kun ymmärrät unen positiivisen vaikutuksen elimistöösi, varmista että saat vähintään 8 tuntia unta joka yö. Älä pihistä yöunista, vaan mene aina nukkumaan samaan aikaan ja herää aamulla tiettyyn aikaan myös vapaapäivinä. Tämä vahvistaa immuniteettia.

2. Syö enemmän raakoja sitrushedelmiä ja kasviksia, vähemmän lihaa ja maitotuotteita

Kasvikset ja hedelmät sisältävät yleensä suuren määrän antioksidantteja, jotka auttavat luonnollisesti vahvistamaan immuniteettia. Kun nautit terveellisiä määriä sitrushedelmiä ja marjoja varmistat, että saat riittävästi C-vitamiinia ja hyödyllisiä antioksidantteja.

Raakojen kasvisten ja hedelmien syöminen antaa keholle kyvyn puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Tämän lisäksi immuniteetti riippuu pitkälti toimivasta suolesta, ja kun nautit runsaasti proteiinipitoisia ruokia, kuten lihaa, kananmunia tai maitotuotteita, saatat huomata merkittävän immuniteetin heikentymisen. Helposti sulavat ruuat kuten kasvikset ja hedelmät puolestaan eliminoivat proteiineja elimistöstä.

3. Päivittäinen liikunta

punainen polkupyörä

Liikunta on loistava keino vähentää riskiä kroonisten sairauksien syntyyn ja tautien tarttumiseen. Jos sinulla ei tunnu olevan riittävästi aikaa urheiluharrastukselle, on sinun syytä ymmärtää ettei liikunnan tarvitse viedä paljon aikaa tai rahaa.

Ajattele asiaa tältä kantilta: sinulla on päivässä 24 tuntia, joista 8 omistat nukkumiselle ja luultavasti toiset 8 tuntia menee töissä. Voit tehdä mitä tahansa haluat jäljellä olevien 8 tunnin aikana, joten varmasti näihin tunteihin mahtuu puolen tunnin – tunnin ajanjakso, jonka aikana ehdit liikkumaan. Varaa tunti päivässä rakastamallesi liikuntaharrastukselle: tanssi, jooga, kävely, pyöräily tai juoksu ovat hyviä vaihtoehtoja sykkeen kohottamiselle ja kalorien palamiselle.

Mikä tahansa aktiviteetti auttaa tehostamaan immuniteettia ja antaa sinulle energiaa. Kaiken tämän lisäksi liikunta liittyy suoraan alhaisempaan stressitasoon, joten et pelkästään kohenna terveyttäsi, vaan tunnet myös olosi onnellisemmaksi. Etsi aina hyviä tilaisuuksia harrastaa hyötyliikuntaa: kävele kotiin töistä bussin ottamisen sijaan, jumppaa telkkarin edessä illallisen jälkeen tai ehdota pyörälenkkiä kaverin kanssa perinteisen kahvittelun sijaan. Puoli tuntia yhtäjaksoista liikuntaa tai kolme 10 minuutin sessiota riittää.

4. Huolehdi nesteytyksestä

Muista että vettä tulee nauttia päivässä vähintään kahdeksan lasillista eli pari litraa: tämä auttaa sinua pysymään nesteytettynä ja vahvistaa immuniteettia. Kahdeksan lasia päivässä on itse asiassa hyvin pieni määrä nestettä kun ajatellaan sitä, että keho koostuu 80 % vedestä.

Vesi on elämän kannalta käsittämättömän tärkeää, mutta tästä huolimatta monet ihmiset kärsivät kroonisesta vedenpuutteesta – tällä on merkittävä vaikutus immuniteettiin. Ilman riittävää nesteytystä ei elimistö pysty poistamaan myrkkyjä ja muita kuona-aineita, joita elimistöön kertyy päivän aikana.

Elimistön kuivuminen johtaa sisäelinten heikentyneeseen toimintaan, joka avaa oven erilaisille sairauksille ja vaivoille. Suosittelemmekin nauttimaan vähintään 2 litraa vettä päivässä. Kanna vesipulloa mukanasi kaikkialla ja nauti siemauksia pitkin päivää.

5. Pidä huolta hygieniasta

käsien pesu

Tämä immuniteettia vahvistava keino on lähes jokaiselle itsestäänselvä, sillä hygienian ja puhtauden merkitystä on toitotettu meille lapsuudesta lähtien. Bakteerit, virukset ja muut terveyteen negatiivisesti vaikuttavat seikat päätyvät elimistöön usein kosketuksen kautta. Hyvä henkilökohtainen hygienia onkin erittäin tärkeää, mikäli haluaa välttää yleiset tartuntataudit ja ruokamyrkytykset.

Suosittelemme:

  • Antibakteerisen geelin käyttöä
  • Älä pureskele kynsiä tai laita sormia suuhun
  • Käy suihkussa joka päivä
  • Pese kädet aina kotiin tullessasi, ennen ruoka-aineiden käsittelyä ja käytettyäsi julkisia kulkuneuvoja

Muista pysyä erossa haitallisista tai vaarallisista kemikaaleista valitessasi hygieniatuotteita, suosi luonnollisia raaka-aineita, jotka suojaavat, puhdistavat ja kosteuttavat ihoa.

6. Sano “ei” tupakalle

Tupakointi tai jo pelkkä tupakansavun hengittäminen vaikuttaa elimistöön ja heikentää immuniteettia huomattavasti. Monissa kaupungeissa kautta maailman tupakointi on kielletty julkisissa tiloissa, sillä sen myrkylliset vaikutukset ovat yleisessä tiedossa.

Tupakka on yksi johtavista syistä korkeaan verenpaineeseen ja erilaisiin syöpäsairauksiin, etenkin hengitysteiden syöpiin.

Jos yrität vahvistaa immuniteettiasi, on tupakoinnin lopettaminen ensimmäinen askel tähän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agerberth, B., and Gudmundsson, G. H. (2006). “Host antimicrobial defence peptides in human disease”, Current Topics in Microbiology and Immunology, 306: 67-90.
  • Lozano Soto, F. (2012). “Introducción al sistema inmunológico, sus principales elementos y la respuesta inmunitaria”. En Farreras y Rozman. Medicina Interna. Barcelona: Elsevier, pp. 2453-2488.
  • Pancer, Z., and Cooper, M. D. (2006). “The evolution of adaptive immunity”, Annual Review of Immunology, 24: 497-518.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.