Vähäisen vedenjuonnin seuraukset elimistössäsi

· helmikuu 14, 2017
Sen lisäksi että vesi auttaa janoon, se pitää aivomme terävinä, kosteuttaa lihaksiamme sekä puhdistaa kehoamme haitallisista aineista. Pidä mielessäsi seuraavat oireet siitä, että elimistösi ei saa tarpeeksi vettä.

Vesi on elämän kannalta elintärkeä neste, ja sitä tarvitaan ihmisen kehossa kemikaaliprosessien toteutumiseen. Vesi on välttämätöntä myös ravinteiden imeytymistä ajatellen sekä jätteiden poistumisen kannalta, ja lisäksi vesi on olennainen monen muunkin prosessin kannalta.

Tästä kriittisestä merkityksestä huolimatta suurin osa ihmisistä ei juo tarpeeksi vettä. Ajan kuluessa tämä aiheuttaa monia vaikeita terveysongelmia.

On tietysti totta, että keholla on kyky puhdistaa itse itsensä. Veden puutteellinen saanti voi kuitenkin vaikeuttaa tätä toimintoa, ja samalla se voi lisätä myrkyllisten aineiden määrää elimistössä. Tämän seurauksena sitten tulehtuneisuuden määrä lisääntyy, ja riskinä on kroonisten sairauksien kehittyminen. Kehossa ilmenee sarja oireita, ja nämä vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun haitallisesti.

Suositellaan, että päivän aikana nautittaisiin vettä noin kaksi litraa. Tähän sisältyvät luonnolliset hedelmämehut, hedelmät ja keitot sekä muut vastaavat vettä runsaasti sisältävät ruoat.

Jos sen sijaan juot vähemmän vettä kuin suositellaan, tuloksena on nestevaje kehossa sekä eräitä sellaisia reaktioita, jotka näkyvät sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Moni on silti tietämätön vähäisen vedenjuonnin monista haitoista, ja seuraavassa kerrommekin tarkemmin näistä kehon nestevajeen oireista.

Laita merkit muistiin, jotta voisit välttää vakavat haitat terveydellesi!

Ruoansulatuksen ongelmat

Vatsakipu

Suolistossa tuntuvat ongelmat ovat ensimmäiset merkit puutteellisesta vedenjuonnista.

98 % vatsan limakalvosta koostuu vedestä, ja kun et saa tarpeeksi tätä nestettä, happo saattaa vaikuttaa vatsan peitteeseen sekä aiheuttaa huonoa ruoansulatusta, ummetusta ja närästystä.

Nivelkivut

Arvioidaan, että 80 % niveliä suojaavan ruston koostumuksesta on vettä. Tämän vuoksi onkin niin, että jos et saa tarpeeksi vettä, nivelesi kärsivät tästä suoraan.

Ihminen, joka kärsii nestehukasta, omaa yli 60 % mahdollisuuden saada niveltulehdusta ja muita ongelmia, joihin liittyy tulehtuneisuutta.

Puutteellinen nesteytys voi myös vaikuttaa selkärangan levyihin, ja tämä saattaa aiheuttaa välilevyn tyrän kehittymisen.

Suun ja ihon kuivuminen

Kuivat huulet

Mitä tulee estetiikkaan, puutteellinen nesteytys on tila, joka voidaan huomata tälläkin tapaa selkeästi. Se herkkä ihon kerros, joka peittää huulia, tulee kuivumaan vähäisen vedensaannin vuoksi, ja huulten iho voi tämän seurauksena jopa revetä.

Samaan aikaan ihon normaali öljyntuotanto muuttuu, ja tämän vuoksi huulet alkavat näyttää läpinäkyviltä ja kuivilta.

Vaikka onkin olemassa lukemattomia tuotteita huulten kosteutukseen, on tärkeää kosteuttaa niitä myös sisältäpäin, jotta voisit torjua kuivuutta.

Energiatason alhaisuus

90 % veriplasmasta koostuu vedestä, ja jos vettä on elimistössä vähän, sydämellä on vaikeuksia pumpata verta ja levittää happea kehon jokaiseen soluun.

Tämän vuoksi energiatasot alenevat, ja ihmisellä on tällöin ongelmia saada hyvä fyysinen ja henkinen toimintakyky.

Munuaisongelmat

Puutteellisen vedenjuonnin haitat munuaisille

Koska munuaiset ovat ne elimet, jotka vastaavat elimistössäsi jätteiden suodattamisesta ja virtsan tuottamisesta, ne ovat hyvin tärkeä osa terveyttäsi. Vesi on munuaisten kannalta aivan välttämätön tekijä.

Ihmiset, jotka eivät juo tarpeeksi nestettä, saavat vereensä suuremman määrän myrkyllisiä aineita. Heillä on usein myös kehossaan nesteen kertymistä ja turvotusta.

Puutteellinen nesteytys lisää riskiä saada virtsatietulehdus, ja se lisää myös todennäköisyyttä munuaiskivien muodostumiselle.

Verenkierron ongelmat

Verenkierto hidastuu, jos kehossa ei ole tarpeeksi vettä. Muutaman päivän kuluttua verta saattaa alkaa kerääntyä, ja tämä voi puolestaan aiheuttaa suonikohjuja.

Tilanteeseen puuttuminen on hyvin tärkeää, sillä ajan kuluessa vaarana saattavat olla korkea verenpaine, sydänkohtaus ja halvaus.

Lihasmassan vähentyminen

Lihakset

Lihakset tarvitsevat vettä, jotta ne voisivat imeyttää ravinteita riittävässä määrin sekä pysyä vahvoina.

Puutteellisesti kosteutettu keho voi menettää merkittävän määrän lihasmassaa. Samalla lihaksista tulee veltot, ja riskinä on niiden vahingoittuminen.

Kun teet vaativaa liikuntaharjoittelua, on tärkeää juoda enemmän nesteitä joka päivä. Näin voit pitää yllä hyviä elektrolyyttien tasoja, ja voit kompensoida sitä, että nestettä kuluu enemmän. Siten voit myös välttää turvonneisuutta liikunnan jälkeen.

Masennuksen lisääntyminen

Liian vähäinen vedensaanti vaikuttaa suoraan tunnetason terveyteen. Aivojen kudoksissa olevan nesteen vähäinen määrä lisää kortisolia sekä nostaa myös stressitasoa. Tämä voi aiheuttaa vakavia masennuskausia.

Nälkäisyys

Houkutus jääkaapilla

Kehon nesteiden niukkuus lisää näläntunnetta. Useimmiten tämä saa sinut syömään ruokaa niin, että saat enemmän kaloreita kuin sinun tarvitsisi.

Päivän mitaan sinulla on jatkuva tunne, että haluaisit mennä jääkaapille ja valita sellaisia ruokia, joissa on nestettä. Ongelmana on se, että nämä ruoat tulevat käsitellyiksi ruoansulatuksessa hitaasti, ja tuloksena tästä on painonnousu.

Puutteellisen vedenjuonnin vuoksi ruoka tulee sulatetuksi hitaammin kehossasi, mikä saattaa aiheuttaa suurtakin painon kertymistä.

Juotko sinä tarpeeksi vettä päivittäin? Nyt kun tiedät oleellisimmat puutteellisen vedenjuonnin seuraukset, lisää vedensaantiasi, jota voisit varjella terveyttäsi.