Logo image
Logo image

Joogan 6 psykologista hyötyä

2 minuuttia
Sen lisäksi, että jooga vähentää stressiä ja auttaa meitä rentoutumaan, se myös parantaa mielialaa ja pidentää jopa elinikää.
Joogan 6 psykologista hyötyä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmiset ovat harjoittaneet joogaa jo tuhansia vuosia, ja se on vähitellen saavuttanut suosiota monen ihmisen päivittäisenä rutiinina. Mihin joogan suosio perustuu? Jooga auttaa olemaan tasapainoisempi, mikä on tarpeen itse kullekin, sillä epätasapaino voi sotkea kaikki elämän osa-alueet.

Jos vielä ihmettelet, mitä sellaista tämä fyysisten, psyykkisten ja hengellisten harjoitusten yhdistelmä voi tarjota mitä normaali fyysinen treeni ei, niin katsotaanpa seuraavaksi joogan kuutta tärkeintä hyötyä. Haluatko tietää, mitkä ne ovat?

Joogan psykologiset vaikutukset

Some figure

Jooga liittyy voimakkaasti mieleen, sillä se kykenee poistamaan stressiä, sekä tekee harjoittajastaan myös notkeamman ja mahdollistaa pääsyn tiettyihin hankaliin asentoihin. Jooga vapauttaa myös ahdistuksesta ja tekee onnellisemmaksi.

1. Lievittää stressiä

Olemme aina vain yhä kiireisempiä. Meitä stressaavia asioita voivat olla ajan kuluminen, tarve tehdä asiat nopeasti, mahdottomat päämäärät, tiukat aikataulut jne.

Joogan harjoittaminen auttaa lievittämään ja hallitsemaan näistä aiheutuvaa stressiä niin, että se lakkaa vaikuttamasta meihin. Vaikkemme sitä ehkä uskokaan, stressi lamauttaa ja rajoittaa meitä. Liiallinen kuormitus ei koskaan ole hyväksi.

Aiotko nyt aloittaa joogan harrastamisen?

2. Parantaa unta

Stressi liittyy läheisesti univajeeseen tai huonoon unenlaatuun. Monilla ihmisillä on vaikeuksia saada kunnon yöunet, mitä he yrittävät ratkaista esimerkiksi käyttämällä unilääkkeitä. Mutta mitä jos kokeilisit jotakin luonnollisempaa keinoa asian hoitamiseksi?

Liikunta auttaa poistamaan stressiä sekä rentouttaa. Sen seurauksena kykenet nukkumaan paremmin. Lisäksi joogan harjoittaminen lisää melatoniinin tuotantoa.

3. Olet onnellisempi

Some figure

Miksi liikuntaa harrastavat ihmiset ovat usein onnellisia? Voiko jooga auttaa parantamaan mielialaa? On tietenkin mahdotonta olla aina iloinen ja hyvällä tuulella, mutta joogan harjoittaminen voi kuitenkin auttaa saavuttamaan rauhan ja harmonian suurimman osan ajasta.

Tämä harjoitus lisää myös serotoniinin eritystä elimistössä. Tämä erittäin tärkeä hormoni vastaa siitä, että tunnemme itsemme iloisiksi. Jos olet surullinen ilman selkeää syytä, sinun kannattaa ehkä kokeilla joogaa. Se saattaa jopa ratkaista ongelmasi.

4. Elät pidempään

Vain 15 minuutin päivittäisellä joogaamisella voit nauttia kaikista edellä mainituista hyödyistä. Se myös tekee sinusta pitkäikäisemmän! Toisin sanoen joogaa harrastavat ihmiset elävät vanhoiksi.

Tässä toinen tärkeä joogan harrastamisen hyöty: se ehkäisee rappeumasairauksia. Tällaiset sairaudet kuluttavat kaiken energiamme, lyhentäen elinikäämme sekä huonontaen elämänlaatuamme.

5. Pystyt keskittymään paremmin

Keskittymiskyky on erittäin tärkeää, sillä sen avulla opimme asioita helpommin, omaksumme tietoa yksinkertaisemmalla tavalla, ja se voi jopa parantaa muistiamme. Lisäksi jooga auttaa meitä ratkomaan ongelmia tehokkaammin.

Uskomme, että toisenkin tyyppinen fyysinen treeni auttaa tässä, mutta totuus on, että jooga on ehdotonta keskittymistä vaativa aktiviteetti. Siksi se auttaa vahvistamaan ja parantamaan keskittymiskykyä erityisesti.

6. Jooga parantaa parisuhteita

Some figure

Jooga ei ainoastaan hyödytä sinua itseäsi, vaan myös ympärilläsi olevia ihmisiä. Se esimerkiksi parantaa sinun ja kumppanisi välistä suhdetta, mikä on tärkeää yritettäessä saavuttaa tasapaino kaikilla elämän osa-alueilla.

Mutta miksi jooga on hyväksi myös parisuhteissa? Se johtuu siitä, että se vahvistaa lantion alueen lihaksia, tehden niistä myös notkeammat. Sen seurauksena seksistä tulee nautinnollisempaa, ja tästä on hyötyä myös sinun ja kumppanisi suhteelle.

Onko suunnitelmissasi aloittaa joogaaminen? Älä enää odota. Jos pystyt harrastamaan sitä, aloita heti ja ota se osaksi päivittäisiä rutiinejasi, sillä tämä tärkeä ja ikivanha harjoitus tarjoaa monia hyötyjä elimistölle.

Joogalla saavutat hyvän olon ja tasapainon elämääsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Streeter, C. C., Whitfield, T. H., Owen, L., Rein, T., Karri, S. K., Yakhkind, A., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
 • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
 • Balasubramaniam, M., Telles, S., & Doraiswamy, P. M. (2013). Yoga on our minds: A systematic review of yoga for neuropsychiatric disorders. Frontiers in Psychiatry. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2012.00117
 • Khalsa, S. B. S., Hickey-Schultz, L., Cohen, D., Steiner, N., & Cope, S. (2012). Evaluation of the mental health benefits of yoga in a secondary school: A preliminary randomized controlled trial. Journal of Behavioral Health Services and Research. https://doi.org/10.1007/s11414-011-9249-8
 • American Osteopathic Association. The Benefits of Yoga. https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/benefits-of-yoga/
 • J Int Soc Prev Community Dent. 2016 Jan-Feb; 6(1): 7–14. Association of yoga practice and serum cortisol levels in chronic periodontitis patients with stress-related anxiety and depression. doi: 10.4103/2231-0762.175404
 • Ondian J Med Res. 2005 May;121(5):683-90. Influence of Yoga and Ayurveda on self-rated sleep in a geriatric population. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15937373/
 • Gupta, Ram & Singh, Shailendra & Singh, Narendra. (2016). Does yoga influence happiness and mental balance: a comparison between yoga practitioners and non yoga practitioners?. Online
 • Journal of Multidisciplinary Research (OJMR). 2. 1-5. https://www.researchgate.net/publication/308077596_Does_yoga_influence_happiness_and_mental_balance_a_comparison_between_yoga_practitioners_and_non_yoga_practitioners
 • Int J Yoga. 2011 Jul-Dec; 4(2): 49–54. Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. doi: 10.4103/0973-6131.85485
 • Harvard Health Publishing. Yoga – Benefits Beyond the Mat. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/yoga-benefits-beyond-the-mat
 • Harvard Health Publishing. Yoga for a better sex life? https://www.health.harvard.edu/healthbeat/yoga-for-a-better-sex-life

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.