Kasvit, jotka auttavat sinua nukkumaan

Yrtit ovat suositelluimpia vaihtoehtoja unen parantamiseen. Monen kasvin hyödyistä voi nauttia teenä tai uutteena.
Kasvit, jotka auttavat sinua nukkumaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia tai heräilet keskellä yötä etkä saa enää unen päästä kiinni, voit nauttia joidenkin kotitekoisten teejuomien hyödyistä. Lue mitkä kasvit auttavat sinua pääsemään eroon uniongelmistasi!

Tässä artikkelissa kerromme sinulle unen kannalta parhaista kasveista. Niiden avulla myös heräät seuraavana aamuna taas energisenä.

Kasvit jotka tuovat paremman unen

Saattaa kuulostaa mahdottomalta, että herkullisen teen juominen toisi paremman unen. On kuitenkin olemassa monia kasveja, jotka ovat avuksi tässä tavallisessa ongelmassa. Ne auttavat ennen kaikkea ihmisiä, jotka asuvat kaupungeissa tai joilla on liikaa huolia.

Kiinnitä huomiota seuraaviin yrtteihin, joilla on rauhoittavia ja rentouttavia vaikutuksia. Ne auttavat sinua nukkumaan paremmin.

Valeriaana

Valeriaana, eli virmajuuri on yksi tunnetuimmista yrteistä, joka auttaa sinua nukkumaan rauhoittavien vaikutustensa ansiosta. Sitä on käytetty muinaisajoista asti. Se tunnettiin jopa antiikin Roomassa ja Kreikassa rauhoittavista ominaisuuksistaan.

Valeriaana on peräisin Aasiasta, vaikka sitä kasvaa runsaasti myös Euroopassa ja Amerikassa. Sen uutetta käytetään sekä lääkkeissä että fytoterapiassa.

Tässä kasvissa on monia eteerisiä öljyjä, joilla on rentouttavia ja spasmolyyttisia vaikutuksia. Se auttaa myös taistelemaan ahdistusta ja stressiä vastaan.

Se lisää keskeytymättömän unen määrää. Kyseinen kasvi tuo mahtavan rauhallisuudentunteen. Voit juoda jopa kolme kupillista valeriaanateetä päivässä.

Laventeli

kasvit jotka auttavat nukkumaan laventeli

Kauniista väristään ja tuoksustaan tunnettu laventeli on yksi kaikkein rentouttavimmista kasveista. Se auttaa sinua nukkumaan sikeästi. Laventeliteen juominen ennen nukkumaanmenoa tuo miellyttävän ja palauttavan yöunen.

Kehosi ja mielesi ovat täysin rauhallisia. Lisäksi se auttaa sinua jättämään unettomuuden, stressin, ahdistuksen ja masennuksen taaksesi.

Voit myös käyttää laventelin eteeristä öljyä antamaan tuoksua tyynyille ja yöasuille. Se toimii luonnollisena rauhoittajana. Toinen vaihtoehto on kylpeä vedessä, jossa kelluu laventelinoksia.

Kärsimyskukka

Tämä passionakin tunnettu kasvi on hyvin tehokas apu yöaikaan: siinä on luonnollisia unta edistäviä aineita.

Tästä syystä sitä suositellaan nukahtamisvaikeuksista kärsiville ihmisille. Siitä on apua myös ihmisille, jotka heräilevät kesken yöunien. Se on täydellinen apu, jos haluaa nauttia levollisista, rauhallisista ja rentouttavista unista.

Kärsimyskukkia käytetään myös luontaishoitona stressiin ja ahdistukseen.

Tämä rauhoittava kasvi tuo kokonaisvaltaista hyvää oloa. Se on lisäksi erinomainen alkaloidien lähde. Alkaloideissa olevia aktiivisia ainesosia hyödynnettiin rauhoittavien lääkkeiden kehittämisessä.

Voit hyödyntää kärsimyskukkaa teenä, kapseleina, uutteina tai öljyinä.

Tilia eli lehmus

kasvit jotka auttavat nukkumaan tilia

Tilia-kasvit tunnetaan myös nimellä lehmus. Se on yksi tehokkaimmista unirohdoista, sillä se on rentouttava ja rauhoittava.

Lehmus on antispasmodinen, eli se rentouttaa lihaksia. Se alentaa myös verenpainetta ja avaa hengitystiet. Siinä on monia samankaltaisia ainesosia kuin valeriaanassa.

Sillä on lisäksi diureettisia vaikutuksia. Siksi sitä ei suositella juotavaksi juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan aiemmin illalla.

Kamomilla

Tämä kasvi tunnetaan kelta-valkoisista kukistaan ja herkullisesta maustaan teessä. Kamomilla kuuluu päivänkakkaroiden sukuun. Sitä on käytetty rauhoittavissa ja rentouttavissa hoidoissa muinaisajoista asti.

Teen lisäksi sitä voi hyödyntää myös uutteina, kapseleina ja eteerisinä öljyinä.

Kamomilla rentouttaa lihakset sisältämänsä apigeniini-nimisen ainesosan ansiosta. Se rauhoittaa keskushermostoa.

Tämä kasvi lisää uneliaisuutta ja auttaa nukahtamaan ja pysymään unessa.

Humalan kukinnot

humalan kukinnot

Nämä kukat jaetaan kahteen ryhmään: maskuliinisiin ja feminiinisiin. Jälkimmäiset, käpymäisine muotoineen, ovat niitä, joita suosittelemme unettomuuden luonnolliseen hoitoon. Niissä on merkittävä määrä haihtuvia öljyjä, jotka rentouttavat aivoja.

Humalan kukinnot ovat hyväksi myös ahdistustilojen ja neuroosien hallinnassa.

Niiden monista käyttömahdollisuuksista on mainittava erityisesti muutama: ne stimuloivat ruokahalua ja ovat luonnollinen antiseptinen aine ja tehokas diureetti. Viimeisestä syystä johtuen emme suosittele juomaan tätä teetä myöhään illalla.

Rosmariini

Tätä käytetään usein ruoanlaitossa. Rosmariini tuo makua aterioihin, ja se tunnetaan myös voimakkaasta tuoksustaan.

Tämä kasvi koostuu flavonoideista, hivenaineista, eteerisistä öljyistä ja fenoleista. Nämä kaikki rentouttavat lihaksia ja auttavat nukahtamaan.

Voit juoda rosmariinia teenä tai käyttää tätä aromaattista yrttiä aterioissa.

Mäkikuisma

Tämä on lääkekasvi, jota käytetään pääosin masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Sitä käytetään myös unettomuuden ja kevyen tai katkonaisen unen hoidossa.

Mäkikuisma lisää serotoniinihormonin tuotantoa aivoissa. Tämä hormoni on vastuussa unen säätelystä.

Mäkikuismaa voidaan käyttää teenä tai kapseleina. Kumpaakin löytyy terveysruokakaupoista.

Muut kasvit jotka edistävät unta:

  • Sitruunamelissa
  • Minttu
  • Sitruunaverbena
  • Unikko
  • Verbena

Nämä lukuisat kasvit ja yrtit auttavat sinua parantamaan unenlaatuasi. Kokeile!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.