Logo image
Logo image

Rosmariinin lukuisat terveysvaikutukset

3 minuuttia
Jos sekoitat muutaman rosmariininlehden ja muita yrttejä öljyyn, saat herkullisen ja luonnollisen kastikkeen, jota voit laittaa sekä leivälle että salaatteihin.
Rosmariinin lukuisat terveysvaikutukset
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Rosmariini on erinomainen yrtti, jolla on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia niin ruoansulatuksen, verenkierron kuin energiansaanninkin kannalta. Lisäksi se toimii tehokkaana antioksidanttina, joten kannattaa ehdottomasti ottaa tämä tuote säännölliseksi osaksi ruokavaliota!

Tällä kertaa kerromme siis rosmariinin monista hyödyistä sekä annamme muutamia reseptejä tämän yrtin käsittelyä ja käyttöä varten. Teet, eteerinen öljy ja rosmariinihunaja ovat eräät vaihtoehdot, ja rosmariini sopii myös sellaisenaan käytettäväksi ruokien maustamisessa. Kokeile siis seuraavia vinkkejä ja löydä parhaat tavat nauttia tämän luonnontuotteen ominaisuuksista – rosmariinilla on lukuisia mahtavia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Rosmariinin ominaisuuksia

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on yrtti, jolla on mm. seuraavia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia:

 • Se edistää verenkiertoa.
 • Se on tehokas antioksidantti.
 • Se parantaa ruoansulatusta sekä torjuu turvotusta, ilmavaivoja ja liiallista vatsahappojen eritystä.
 • Se vähentää kuukautiskipuja sekä niihin liittyviä oireita (migreeniä, nesteen kertymistä jne.).
 • Se helpottaa maksan pysymistä terveenä (ks. tutkimus) sekä sappirakon toimintaa, joten rosmariini sopii erinomaisesti muun muassa keltataudin hoitoon (tämä on sairaus, jonka oireisiin kuuluu mm. ihon kellastuminen).
 • Se hoitaa anemiaa, sillä se sisältää runsaasti rautaa.
 • Se auttaa alentamaan kolesterolia.
 • Se voi auttaa hidastamaan rappeumasairauksien kehittymistä.
 • Se auttaa ruokamyrkytyksen hoidossa.

Rosmariini on terveydelle hyödyllinen kasvi
Rosmariinitee

Jos valmistat rosmariinin lehdistä teen, pystyt hyötymään helpolla ja edullisella tavalla tämän lääkinnällisen kasvin mahtavista ominaisuuksista.

On parasta juoda rosmariiniteetä ruokailun jälkeen, jotta voisit tehokkaasti parantaa ruoansulatustasi.

Kuinka tämä hauduke valmistetaan?

 • Keitä kupillinen vettä (2,5 dl), ja lisää sitten teelusikallinen kuivattuja rosmariininlehtiä. Anna kiehua hiljalleen kolmen minuutin ajan.
 • Laita lämpö pois päältä, peitä kattila ja anna olla vielä viiden minuutin ajan.
 • Siivilöi neste ja nauti!

Rosmariinialkoholi

Rosmariinista valmistettu alkoholi on hyvin vanha hoitotuote, ja sitä voidaan käyttää miellyttävän viileässä hieronnassa, joka pehmentää kaiken tyyppistä tulehtuneisuutta. Se lievittää kramppeja ja jäykkyyttä, joita ilmenee tulehtuneisuuden seurauksena. Rosmariini parantaa myös verenkiertoa, eli se on hyödyksi suonikohjujen, raskaan olon ja selluliitin torjunnassa.

Kuinka rosmariinista voi valmistaa alkoholia?

 • Tarvitset tätä varten lasisen säilytysastian, jossa on tiivis kansi.
 • Täytä purkki rosmariinin oksilla, jotka mieluiten on leikattu hiljattain. Paras hetki leikkaamiselle on silloin kun kasvi on täydessä kukinnossaan.
 • Täytä purkki 96-prosenttisella alkoholilla (tätä saa apteekeista).
 • Sulje kansi ja anna seoksen seistä 15 päivän ajan viileässä ja pimeässä paikassa.
 • Ravista purkkia/pulloa kerran päivässä.
 • Kun 15 päivää on kulunut, siivilöi neste ja anna sen olla tiukasti suljetussa lasisessa astiassa. Säilytä viileässä ja pimeässä paikassa.

Rosmariinista voi valmistaa alkoholia
Rosmariiniöljy hiustenhoidossa

Öljyt ovat edullisia tuotteita, jotka sopivat monenlaisiin hoitoihin. Kannattaakin aina säilyttää kotona hiukan rosmariiniöljyä, jotta voisit käyttää sitä apuna hiustesi kunnon parantamisessa.

Rosmariiniöljy on hyödyksi hiuksille erityisesti siksi, että se parantaa päänahan verenkiertoa sekä estää hiustenlähtöä.

Jotta voisit käyttää rosmariiniöljyä hiustenhoidossa, sinun tarvitsee vain laittaa muutama pisara normaalin shampoosi sekaan ja pestä tukka tavalliseen tapaan.

Jos haluat, voit käyttää apuna myös kookosöljyä ja sekoittaa sitä muutamaan pisaraan rosmariiniöljyä – tämä on hyvä seos päänahan hieronnassa. Anna öljyjen vaikuttaa puolen tunnin ajan ja pese sitten tukkasi normaalilla tavalla.

Rosmariini ja hunaja

Rosmariinihunajaa valmistetaan mehiläisten pölyttämistä rosmariinin kukista.

Ravinnossa kannattaa suosia raakaa ja käsittelemätöntä hunajaa, ja sillä tulisi olla paksu koostumus sekä läpinäkyvä väri, jossa ei ole nähtävissä ollenkaan sameutta.

Rosmariinihunajassa yhdistyvät näiden kahden tuotteen, rosmariinin ja hunajan, lääkinnälliset ominaisuudet, ja se onkin erittäin tehokas hoito muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Hengitysteiden liman irrottaminen
 • Ruoansulatuksen helpottaminen
 • Kehon elinvoimaisuuden lisääminen yleisesti ottaen
 • Nivelreuman hillitseminen
 • Hermoston säätely
 • Hengitysteiden sairauksien torjunta
 • Luonnollisen vastustuskyvyn lisääminen
 • Mielen rauhoittaminen

Rosmariinihunajassa yhdistyvät kahden terveellisen tuotteen ominaisuudet
Rosmariinin käyttö keittiössä

Rosmariini on hyvin yleinen tuote Välimeren alueen keittiöissä. Se on erinomainen lisä esimerkiksi italialaisiin resepteihin, ja rosmariinia voidaan käyttää esimerkiksi leivän, focaccian ja muun tyyppisten ruokalajien maustamisessa.

Yksi tapa hyödyntää tämän mausteen herkullisuutta on yhdistää tuoreita rosmariinin oksia oliiviöljyyn. Voit myös lisätä mukaan valkosipulia ja muita yrttejä, mikäli haluat. Säilytä seosta sitten ilmatiiviissä säilytysrasiassa, niin ajan kuluessa voit huomata maun muuttuneen erinomaiseksi.

Rosmariinin maku voi kuitenkin olla hyvin intensiivinen, joten tätä yrttiä kannattaa aina käyttää vain pienissä määrissä.

Rosmariini on fantastinen lisä ruoanlaittoon sekä elimistön hoitoon luonnollisesti, joten kannattaa todella kokeilla tätä yrttiä monenlaisena kodin tuotteena!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ghozlan, Safaa & El-Far, Ali & Sadek, Kadry & Abourawash, Abdelrahman & Abdel-Latif, Mervat. (2017). Effect of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Dietary Supplementation in Broiler Chickens Concerning immunity, Antioxidant Status, and Performance. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 55. 152. 10.5455/ajvs.275350.
 • Abdul-Rahim Al-Jamal y Taha Alqadi. Effects of Rosemary (Rosmarinus officinalis) on Lipid Profile of Diabetic Rats. Jordan Journal of Biological Sciences. 4, (4): 199 – 204. [Online] Avaiable at: https://pdfs.semanticscholar.org/bb12/ce239eb7472934a36fc9e35600d76547263a.pdf
 • Abdulrahim Al Jamal. (2014). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on lipid profiles and blood glucose in human diabetic patients (type-2). African Journal of Biochemistry Research. 8, (8): 147-150. [Online] Avaiable at: https://academicjournals.org/article/article1414772985_Abdulrahim.pdf

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.