Kookosveden hyödyt keholle

maaliskuu 19, 2016
Kookosvesi parantaa keskushermoston toimintaa ja kognitiivisia toimintoja. Lasillinen kookosvettä sisältää jopa 300 mg kaliumia, eli enemmän kuin yksi banaani.

Kookosvesi ja muut kookoksesta saadut tuotteet tuovat mieleen trooppisen ilmaston ja palmupuut. Kookos on peräisin Kaakkois-Aasian rannikoilta (Malesia, Indonesia, Filippiinit ja Melanesia), mutta nykyisin sitä viljellään laajasti tropiikissa ja subtropiikissa paiväntasaajan molemmin puolin.

Virkistävä kookosvesi muodostuu 95 % vedestä ja 5 % siitä on elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Kookosvesi saadaan yleensä nuoresta kookoshedelmästä, eikä sitä tarvitse prosessoida kuten kookosöljyä tai kookosmaitoa.

Kookoksesta saadut ainekset sisältävät kaikki keholle hyödyllisiä ravintoaineita, mutta ne yleensä nautitaan eri tavalla ja säännöllisesti nautittuna ne antavat keholle erilaisia hyötyjä. Kookosvettä voi nauttia sinällään, smoothieissa tai ruuanlaitossa, etenkin aasialaisessa keittiössä hyödynnetään kookosvettä esimerkiksi pataruuissa.

Kookosvesi raikastaa, virkistää ja sammuttaa janon, ja sillä on elimistölle suotuisa vaikutus. Etenkin urheilijoiden ja paljon liikkuvien kannattaa nauttia kookosvettä, sillä se toimii tehokkaana palautusjuomana ja tehostaa lihasten toimintaa. Tutustutaan tarkemmin kookosveden hyötyihin – jatka lukemista ja löydä kookosveden juomisen ilot!

1. Parantaa ruuansulatusta

Kookosvesi on hyvä vatsalle

 

Vuosien ajan kookosvettä on käytetty ruuansulatusta tehostamaan sekä ehkäisemään ja hoitamaan sellaisia vatsan ongelmia kuin vatsatautia, dysenteriaa, ummetusta ja loiseläimiä.

Kookosvesi auttaa kehoa imeyttämään ravintoaineet tehokkaasti ja sen bioaktiiviset entsyymit helpottavat ruuan sulamista. On hyvä pitää kuitenkin mielessä, että kookosvedellä on lievästi laksatiivinen vaikutus, joten älä juo sitä litrakaupalla päivän aikana.

2. Vahvistaa puolustusjärjestelmää

Kookosvesi sisältää lauriinihappoa, joka on rasvahappo. Lauriinihappo tekee kookosvedestä vahvan sieniä, viruksia ja bakteereja tappavan juoman, joka tehostaa puolustusjärjestelmien toimintaa ja ehkäisee tulehduksia.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosvesi täysin luonnollisessa muodossa (ei makeutusaineita tai lisäaineita), voi auttaa tappamaan yleisiä sienitulehduksia, C-hepatiittia, herpestä ja hoitaa jopa HIV-tartuntaa. Nauti muutama lasi kookosvettä päivässä sienitulehduksen karkoittamiseen.

3. Hyväksi sydämelle ja virtsateille

Kookosvesi on hyväksi sydämelle

 

Kookosveden sisältämä kalium on tärkeä verenpainetta säätelevä ravintoaine, joka ehkäisee jopa sydänkohtauksia ja sydänsairauksia. Lisäksi kaliumilla on diureettinen vaikutus, joka pitää virtsatiet puhtaana ja ehkäisee munuaiskivien muodostumista.

4. Pitää huolta tehokkaasta verenkierrosta

Kookosvettä on käytetty sydämen terveyden hoitoon jo monia vuosia, sillä se alentaa pahalaatuisen kolesterolin määrää veressä ja ehkäisee vaarallisten veritulppien ja -hyytymien muodostumista. 

Kookosvesi ehkäisee halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä, parantaa verenkiertoa kaikissa kehonosissa, ehkäisee tukosten syntymistä ja pitää jopa suonikohjut loitolla. Kaikenkaikkiaan kookosvesi on oiva keino verenkiertoelimistön terveyden hoitoon ja ylläpitoon.

5. Ehkäisee ihon vanhenemista

Kookosvesi on hyväksi iholle

 

Monet julkkikset luottavat kookosveden nuorentavaan ja uudistavaan voimaan ja nauttivatkin sitä säännöllisesti.

Kookosvesi sisältää kasviperäisiä hormoneja eli sytokiineja, joilla on vahva anti-age -vaikutus kehon soluihin. Alan asiantuntijat ja kookoksen hyötyjä tutkineet tieteilijät ovat todenneet, että kookosveden nauttiminen voi ehkäistä solutasolla tapahtuvaa vanhenemista, joka johtaa solumuutoksiin, ihon ikääntymiseen ja sairauksiin.

Kookosvettä nauttimalla pidät ihon kauniina, sileänä ja nuorekkaana ja ehkäiset samalla kroonisia sairauksia kuten diabetesta.

6. Pitää kehon nesteytettynä

Kookosveden nauttiminen on yksi parhaista tavoista palauttaa kehon nestetasapaino normaalille tasolle kovan treenauksen jälkeen tai auringossa oleskelun jälkeen. Kookosvesi virkistää ja raikastaa ja sen sisältämät tärkeät elektrolyytit palauttavat hikoilun aikana katoavat mineraalit normaalitasolle. Luonnollinen kookosvesi ei sisällä keinotekoisia kemikaaleja tai lisäaineita, joista voi olla haittaa elimistölle.

Kookosvesi raikastaa olon kesäkuumalla, ja käyttämällä tuoreita kookoksia vältät haitallisen muovijätteen syntymisen. Jos ostat kookosvetesi valmiiksi pakattuna, suosi sellaisia pakkauksia, jotka voi helposti kierrättää.

Kaiken tämän lisäksi kookosvesi sisältää runsaasti kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja natriumia, jotka korjaavat ja palauttavat urheilusuorituksen yhteydessä aiheutuneet lihaskudoksen repeämät. Juo siis veden tai palautusjuoman sijasta kookosvettä salipäivinä.

7. Antaa energiaa aivoille

Kookosvesi on hyväksi aivoille

Yksi lasillinen kookosvettä sisältää jopa 300 milligrammaa kaliumia, mikä tekee siitä paremman kaliumin lähteen kuin banaani.

Kalium säätelee verenpainetta ja sillä on tärkeä osa lihasten toiminnassa: kalium ehkäisee lihaskramppeja ja vammautumista.

Lisäksi kookosveden luonnolliset elektrolyytit kohentavat keskushermoston toimintaa ja hermoimpulssien kulkemista, mikä tarkoittaa sitä, että aivot toimivat vikkelämmin ja tehokkaammin. Keskittymiskyky ja kognitiiviset prosessit parantuvat.

8. Alentaa happojen määrää kehossa

Nykyihmisen ruokavalio johtaa usein elimistön hapokkuuden lisääntymiseen, mikä puolestaan johtaa moniin terveysongelmiin, kuten ruuansulatuksen häiriöihin, närästykseen ja sairauksiin. Jos haluat tasapainottaa kehon pH-tasoa ja tehdä siitä emäksisemmän, voi kookosvesi auttaa tässä.

Nauttimalla kookosvettä alennat hapokkuutta kehon nesteissä ja teet elimistön toiminnasta sulavampaa.

UUTISIA VERKOSSA