Logo image
Logo image

Kookosveden hyödyt ihmisen keholle

3 minuuttia
Kookosvesi auttaa parantamaan keskushermoston toimintaa ja kognitiivisia toimintoja. Lasillinen kookosvettä sisältää jopa 300 mg kaliumia, eli enemmän kuin yksi banaani.
Kookosveden hyödyt ihmisen keholle
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kookosvesi ja muut kookoksesta valmistetut tuotteet tuovat mieleen trooppisen ilmaston ja palmupuut. Kookos on peräisin Kaakkois-Aasian rannikoilta (Malesia, Indonesia, Filippiinit ja Melanesia), mutta nykyisin sitä viljellään laajasti tropiikissa ja subtropiikissa paiväntasaajan molemmin puolin. Kookosveden hyödyt ihmisen keholle ovat ilmeisiä, ja tässä artikkelissa tarjoamme tietoa kookosveden terveyshyödyistä.

Kookosveden hyödyt ihmisen keholle aiheutuvat sen sisältämistä ravintoaineista. Virkistävä kookosvesi muodostuu 95 % vedestä ja loput 5 % kookosta sisältää elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Kookosvesi saadaan yleensä nuoresta kookoshedelmästä, eikä se ole prosessoitua kuten kookosöljy tai kookosmaito.

Kookosveden hyödyt ihmisen keholle tulevat esiin nauttimalla kookosta eri muodoissa säännöllisesti. Kookos eri muodoissaan – niin öljynä kuin vetenäkin – antavat keholle erilaisia terveyshyötyjä. Voit juoda kookosvettä sellaisenaan, tai käyttää sitä smoothieissa tai ruuanlaitossa –  etenkin aasialaisessa keittiössä hyödynnetään kookosvettä esimerkiksi pataruuissa.

Kookosvesi raikastaa, virkistää ja sammuttaa janon, ja sillä on elimistölle suotuisa vaikutus. Etenkin urheilijoiden ja paljon liikkuvien kannattaa nauttia kookosvettä, sillä se toimii tehokkaana palautusjuomana sekä se tehostaa lihasten toimintaa. Tutustutaan tarkemmin, mitä ovat kookosveden hyödyt ihmisen keholle – jatka lukemista, ja löydä kookosveden juomisen ilo!

Kookosveden hyödyt ihmisen keholle – 8 terveyshyötyä

1. Ruuansulatus paranee

Some figure

 

Jo vuosien ajan kookosvettä on käytetty ruuansulatuksen tehostamiseen sekä ehkäisemään ja hoitamaan sellaisia vatsan ongelmia kuten vatsatautia, dysenteriaa, ummetusta ja loiseläinten ilmenemistä.

Kookosvesi helpottaa ravintoaineiden imeytymistä kehoon tehokkaasti, ja sen bioaktiiviset entsyymit helpottavat ruuan sulamista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kookosvedellä on lievästi laksatiivinen vaikutus, joten älä juo sitä litrakaupalla päivän aikana.

2. Vastustuskyky vahvistuu

Kookosveden sisältämä rasvahappo on nimeltään lauriinihappo, joka tappaa sieniä, viruksia ja bakteereja. Täten kookosvesi tehostaa immuunijärjestelmien toimintaa ja ehkäisee tulehduksia.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosvesi täysin luonnollisessa muodossaan (ilman makeutusaineita tai lisäaineita), voi auttaa tappamaan yleisiä sienitulehduksia sekä helpottamaan C-hepatiitin, herpeksen ja HIV- taudin oireita.  Nauti muutama lasi kookosvettä päivässä sienitulehduksen karkoittamiseen.

3. Hyväksi sydämelle ja virtsateille

Some figure

 

Kookosveden sisältämä kalium on tärkeässä roolissa verenpaineen säätelyssä sekä sydänkohtausten ja sydänsairauksien ehkäisyssä. Lisäksi kaliumilla on diureettinen vaikutus, jonka ansiosta virtsatiet pysyvät puhtaana. Se ehkäisee myös munuaiskivien muodostumista.

4. Pitää huolta tehokkaasta verenkierrosta

Kookosvettä on käytetty hyväksi sydänsairauksien hoidossa jo monia vuosia, sillä se auttaa alentamaan pahanlaatuisen kolesterolin määrää veressä ja ehkäisemään vaarallisten veritulppien ja -hyytymien muodostumista. 

Kookosvesi auttaa alentamaan halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä, parantamaan verenkiertoa kaikissa kehonosissa, ehkäisemään tukosten syntymistä ja pitämään jopa suonikohjut loitolla. Kaikenkaikkiaan kookosvesi on oiva keino verenkiertoelimistön terveyden hoitoon ja ylläpitoon.

5. Ehkäisee ihon ikääntymistä

Some figure

 

Monet julkkikset luottavat kookosveden nuorentavaan ja uudistavaan voimaan ja nauttivatkin sitä säännöllisesti.

Kookosvesi sisältää kasviperäisiä hormoneja eli sytokiineja, joilla on vahva anti-age -vaikutus kehon soluihin. Alan asiantuntijat ja kookoksen hyötyjä tutkineet tieteentekijät ovat todenneet, että kookosveden nauttiminen voi ehkäistä solutasolla tapahtuvaa vanhenemista. Vanheneminen johtaa solumuutoksiin, ihon ikääntymiseen ja sairauksiin.

Kookosvettä nauttimalla autat pitämään ihon kauniina, sileänä ja nuorekkaana, ja autat samalla ehkäisemään kroonisia sairauksia kuten diabetesta.

6. Nesteyttää kehoa

Kookosveden nauttiminen on yksi parhaista tavoista palauttaa kehon nestetasapaino normaalille tasolle kovan treenin tai auringossa oleilun jälkeen. Kookosvesi virkistää ja raikastaa, ja sen sisältämät tärkeät elektrolyytit palauttavat hikoilun aikana poistuvat mineraalit normaalille tasolle. Luonnollinen kookosvesi ei sisällä keinotekoisia kemikaaleja tai lisäaineita, joista voi olla haittaa elimistölle.

Kookosvesi raikastaa olon kesäkuumalla, ja nauttimalla tuoreita kookoksia vältät haitallisen muovijätteen syntymisen. Jos ostat kookosvetesi valmiiksi pakattuna, suosi kierrätettäviä pakkauksia.

Kaiken tämän lisäksi kookosvesi sisältää runsaasti kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja natriumia, jotka auttavat korjaamaan ja palauttamaan urheilusuorituksen yhteydessä aiheutuneet lihaskudoksen repeämät. Kun käyt salilla,  juo siis veden tai palautusjuoman sijasta kookosvettä.

7. Aivojen erinomainen energianlähde

Some figure

 

Yksi lasillinen kookosvettä sisältää jopa 300 milligrammaa kaliumia, mikä tekee siitä paremman kaliumin lähteen kuin banaani. Kalium säätelee verenpainetta ja sillä on tärkeä merkitys lihasten toiminnassa: kalium ehkäisee lihaskramppeja ja loukkaantumisia.

Lisäksi kookosveden luonnolliset elektrolyytit kohentavat keskushermoston toimintaa ja hermoimpulssien kulkemista, jonka johdosta aivot toimivat vikkelämmin ja tehokkaammin. Keskittymiskyky ja kognitiiviset prosessit paranevat.

8. Parantaa kehon happotasapainoa

Nykyihmisen ruokavalio johtaa usein elimistön hapokkuuden lisääntymiseen, mikä puolestaan johtaa moniin terveysongelmiin, kuten ruuansulatuksen häiriöihin, närästykseen ja sairauksiin. Jos haluat tasapainottaa kehon pH-tasoa ja tehdä siitä emäksisemmän, nauti kookosvettä – sillä on happotasoja tasapainottava vaikutus. Nauttimalla kookosvettä alennat hapokkuutta kehon nesteissä ja teet elimistön toiminnasta sulavampaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.