Logo image
Logo image

Rosmariiniöljyn monet käyttötavat

4 minuuttia
Rosmariiniöljyn monet käyttötavat
Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Rosmariini on huumaavan tuoksuinen ikivihreä yrttikasvi, joka on monille tuttu kuivattuna tai tuoreena mausteena ruoanlaitossa. Rosmariinilla on kuitenkin monia muitakin käyttötapoja, ja eritoten rosmariinista uutetulla öljyllä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Lue lisää tästä ihmeaineesta ja kokeile itse, miten monella eri tapaa rosmariiniöljyä voi käyttää.

Rosmariiniöljyn faktat

Rosmariinia on käytetty keittiöissä ja apteekeissa ympäri maailmaa jo tuhansien vuosien ajan. Erinäiset löydöt kielivät esimerkiksi siitä, että jo muinaiset egyptiläiset tunsivat rosmariinin terveysvaikutukset ja käyttivät sitä kauneudenhoitoon ja hyvinvointiin niin ulkoisesti kuin sisäisesti.

Jo vuonna 500 jKr. rosmariini oli vakiintunut osa kreikkalaisten ja roomalaisten ruokavaliota, ja sitä käytettiin myös usein lääkinnällisenä kasvina. Suurin osa nykyään tuotetusta rosmariinista kasvaa Espanjassa, Ranskassa ja Marokossa, mutta periaatteessa sitä voi kasvattaa kaikilla lauhan ilmanalan alueilla ongelmitta.

Rosmariiniöljy on terapeuttista ja sitä voi käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin. Öljy tislataan kasvista, jolloin siitä tulee hyvin vahvaa tiivistettä, jota harvoin käytetään sinällään – useimmiten sitä käytetään pienissä määrin laimennettuna muilla aineksilla.

Some figure

Rosmariiniöljyn käyttötavat

Rosmariini terveydenhoidossa

Rosmariiniöljy rauhoittaa ja taistelee tulehduksia vastaan. Rosmariiniöljyä käytetään esimerkiksi huippu-urheilijoiden hieronnassa ylikuormittuneiden lihasten rentoutukseen ja vammojen hoitoon. Kotihoidossa rosmariiniöljyä voi hieroa kipeytyneisiin lihaksiin, vaikkapa niska- ja hartiaseudulle. Samaista öljyä voi kokeilla myös nivel- ja reumasairauksien ja peräpukamien tulehduksen ja kivun helpottamiseen.

Rosmariiniöljyllä on desinfioiva ja antibioottinen vaikutus. Öljyä voi sivellä pieniin haavoihin ja naarmuihin, sillä se estää lian ja bakteerien pääsyn haavaan suojellen rikkoutunutta ihoa tulehduksilta. Rosmariiniöljy tappaa pieneliöitä ihon pinnalta ja antaa ihosi parantua ja korjautua rauhassa. Haavat sulkeutuvat nopeammin ja jälkiä jättämättä.

Some figure

Rosmariiniöljyn käyttötavat kauneudenhoidossa

Rosmariiniöljy soveltuu hiusten hoitoon. Olipa hiuslaatusi sitten kuiva ja helposti katkeileva tai paksu ja rasvainen, kokeile rosmariinin ihmeellistä tehoa hiuksiisi. Öljyä voi käyttää sinällään hieromalla sitä latvoihin tai puristamalla muutaman tipan shampoon sekaan ja vaahdottamalla sen normaalisti päänahasta latvoihin huolellista huuhtelua unohtamatta. Huomaat heti, miten kiiltäviltä ja hyvinvoivilta hiuksesi näyttävät.

Rosmariini on myös löytänyt tiensä kosmetiikkaan ja useista markettien rasvoista ja voiteista löytyykin pieni määrä rosmariiniuutetta tai -öljyä.

Rosmariiniöljy on loistava anti-age -tuote. Öljyä voi sekoittaa vihermintun kanssa ja levittää iholle, vaikutukset huomaa saman tien ja kikka on huomattavasti edullisempi kuin kaupan kalliit voiteet. Öljy rauhoittaa, rentouttaa ja kosteuttaa ihoa – kuulas ja hyvin kosteutettu iho tuntuu hyvältä ja näyttää siloiselta ja nuorekkaalta.

Rosmariinin hyödyt kauneudenhoidossa ovat kiistattomat, sillä se sisältää keholle ja erityisesti iholle elintärkeitä antioksidantteja, joista saat raikkautta, kimmoisuutta, kiiltoa ja suojaa ihosoluille.

Muita rosmariiniöljyn käyttötapoja

Kokeile rosmariinia hammastahnana. Voit sekoittaa tavallisen hammastahnan sekaan muutaman tipan rosmariiniöljyä ja harjata hampaasi tavalliseen tapaan. Rosmariiniöljy eliminoi bakteereja ja auttaa pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä. Rosmariinin maku on miellyttävä ja raikas.

Rosmariiniöljy hengitysteiden ongelmien hoidossa. Rosmariiniöljyä voi lisätä muutaman tipan kuumaan veteen höyryhengityksen yhteydessä – loistava kikka mikäli kärsit nenän tukkoisuudesta, flunssasta, allergisista oireista tai hengitystieinfektiosta. Rosmariiniöljy avaa ja raikastaa hengitystiet tuon tuokiossa ja helpottaa oloa. Voit myös lisätä pienen tipan öljyä suoraan sierainten alapuolelle tukkoisuuden karkottamiseksi.

Rosmariini kirkastaa mielen ja kohentaa aivotoimintaa, taistelee stressiä ja masennusta vastaan, ja vähentää hermostuneisuutta ja kireyttä lihaksissa. Tämä yrtti parantaa mielentilaasi ja tuo lisää energiaa olemukseesi.

Rosmariini stimuloi ja virkistää, parantaa verenkiertoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää ennaltaehkäisten sairastumista. Rosmariini taistelee niin hengitysteiden kuin ruuansulatuksenkin ongelmia vastaan. Jos kärsit ummetuksesta tai ripulista, voi rosmariiniöljyä hieroa vatsan alueelle oireiden lievitykseen. Hierottuna selkään se auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä kehosta.

Rosmariinia voi käyttää myös keltataudin hoidossa, sillä se lisää virtsaneritystä.

 

Some figure

Kokeile rosmariinia kuukautiskipujen hoitoon. Levitä muutama tippa öljyä alavatsalle kuuman pyyhkeen kanssa kramppien helpottamiseksi. Voit myös hieroa aluetta hellävaraisesti, näin nostat lihasten lämpötilaa ja helpotat kipua. Rosmariiniöljy tuo avun myös turvotuksen laskemiseen ja päänsäryn hoitoon.

Sekoita rosmariiniöljyä muiden eteeristen öljyjen kanssa. Yhdistämällä rosmariinia muihin öljyihin saat todellisen tehopakkauksen erilaisten vaivojen hoitoon. Kokeile rosmariinia manteliöljyn kanssa ja hiero se päänahkaan kaljuuntumisen tai päänahan ihottuman ja hilseilyn hoitoon. Hiero öljy pienin pyörivin liikkein pään iholle ja anna sen imeytyä muutaman minuutin ajan ennen shampoopesua.

Huomioi myös tämä rosmariiniöljystä

Mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta tai epilepsiasta, tulisi sinun keskustella ensin lääkärisi kanssa rosmariinin käytöstä, sillä rosmariini stimuloi tehokkaasti hermoston toimintaa. Odottavien äitien tulisi välttää rosmariiniöljyä, sillä sitä on vuosien saatossa käytetty mm. synnytyksen käynnistykseen.

Herkkäihoisten tulisi käyttää rosmariiniöljyä varoen, sillä uutettuna se on hyvin vahvaa ja saattaa aiheuttaa ihoreaktioita, eikä sitä tulisi käyttää sellaisenaan suoraan herkällä tai allergiaan taipuvaisella iholla. Pidäthän mielessä, että jos öljyä ei laimenna, se saattaa aiheuttaa ärsytystä, kutinaa, punoitusta ja polttelua. Älä nauti öljyä sisäisesti ja juttele lääkärisi kanssa ennen sen käyttöä mikäli kärsit jostakin edellämainituista sairauksista.

Kuvat: veganbaking.net, Karen, Jennifer C, The world through Athene’s, and barockschloss.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.