Logo image
Logo image

Kuinka teet shampoota kotona

3 minuuttia
Kuinka teet shampoota kotona
Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2018

Nykyään useimmat hygieniatuotteet sisältävät runsaasti eri kemikaaleja ja ovat synteettisiä. Niinpä ne eivät ole kovin terveellisiä vartalollesi, hiuksillesi, kynsillesi jne. Monet näistä tuotteista voivat mennä huokosiin ja verenkiertoon. Jos haluat luonnollisen vaihtoehdon shampoolle, lue seuraavat vinkit kuinka voit itse valmistaa sitä kotona.

Luonnollinen shampoo etikasta ja ruokasoodasta

Orgaaniset shampoot on valmistettu kasveista ja luonnollisista ainesosista. Niiden tuoksut ovat peräisin eteerisistä oljyistä, mutta ne voivat olla hyvin kalliita. Meillä on kuitenkin toinen ratkaisu joten sinun ei tarvitse huolehtia hinnasta, nimittäin tuomme takaisin esi-isiemme keinot, joita he käyttivät hygieniaan ja terveyteen.

Esimerkiksi omenaviinietikalla ja ruokasoodalla voit puhdistaa hiukset ja päänahan vain muutamassa minuutissa ja saada aikaan mahtavia tuloksia. Voit myös lisätä tiettyjä eteerisiä öljyjä joilla saa peitettyä etikan vahvaa hajua. Kukin eteerinen öljy toimii erilailla: teepuuöljy toimii hyvin hilseeseen, rosmariiniöljy toimii katkeileville ja irtoileville hiuksille, ja laventeliöljy rentouttaa päänahkaa.

Some figure

Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa lasilliseen lämmintä vettä kunnes se on hyvin liuennut. Kaada seos tyhjään muovipulloon (esimerkiksi tyhjään, pestyyn shampoopulloon). Jos hiuksesi ovat helposti rasvoittuvat, laita hiukan enemmän ruokasoodaa. Sekoita toiseen pulloon 2 dl omenaviinietikkaa ja 2 dl lämmintä vettä. Tämä on hoitoaine.

Kastele hiuksesi ja hiero ensimmäinen seos hellästi hiuksiin. Huuhtele lämpimällä vedellä. Saatat huomata että hiuksesi ovat hiukan kuivat. Älä huoli, sillä hoitoaine auttaa pitämään pH:n tasapainossa. Lisää hoitoaine samalla tavalla, anna vaikuttaa pari minuuttia ja huuhtele.

Ota huomioon, että ensimmäisten päivien tai jopa viikkojen aikana kun käytät tätä shampoota ja hoitoainetta, hiustesi täytyy sopeutua tähän uuteen pesutyyliin ja tuottaa uuden suojan. Hiuksesi voivat olla tavallista rasvaisemmat tai niissä saattaa esiintyä hilsettä ensimmäisillä viikoilla. Ole kärsivällinen, sillä hiuksistasi tulee entistäkin terveemmät.

Aloe Vera -shampoo

Aloe vera on uskomaton kasvi jolla on ihoa pehmentäviä ominaisuuksia. Tämän takia sitä käytetään usein luonnollisten shampooreseptien perustana.

Tarvitset neljää eri raaka-ainetta tähän shampooseen: glyseriiniä (5 ml), aloe vera -geeliä (ruokalusikallinen), oliiviöljysaippuaa (60 ml) ja kasviöljyä (1 ml). Näitä aineksia löytyy yleensä luontaistuotekaupoista. Aloe veraa voidaan ottaa lusikalla suoraan kasvista. Leikkaa yksi lehti ja erottele siitä kaksi osaa pituussuunnassa.

 

Some figure

Voit lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä tähän shampooseen saadaksesi mukavan tuoksun tai helpottaaksesi jotain tiettyä ongelmaa, kuten hiustenlähtöä, hilsettä tai kuivaa päänahkaa.

Sekoita kaikki ainekset ja laita ne astiaan. Voit sekoittaa lusikalla tai tehosekoittimella. Jälkikäteen voit lisätä eteeristä öljyä jos haluat. Tästä annoksesta saat noin 120 ml shampoota. Kaada muovi- tai lasipulloon. Kaatamisen helpottamiseksi voit käyttää suppiloa. Tärkeää on, että saat pullon kunnolla kiinni.

Käytä tätä shampoota joka kerta kun peset hiuksesi. Voit käyttää tätä tarvittaessa vaikka joka päivä. Ennen kuin käytät aloe vera -shampoota, ravistele pulloa jotta aineet sekoittuvat tasaisesti.

Kamomillashampoo

On hyvin todennäköistä, että olet joskus pessyt hiuksesi kamomillalla. Tähän mahtavaan reseptiin tarvitset seuraavat ainekset: 1 litra natriumlauryylisulfaattia, 2,5 dl vettä, 20 grammaa kamomillaa (tai 4 pussia kamomillateetä), 1/4 teelusikallista oliiviöljyä, 1/4 teelusikallista setyylialkoholia, lasinen 2,5 litran vetoinen astia tai pullo, suppilo ja litran vetoinen muovipullo.

 

Some figure

Lämmitä vesi kattilassa kunnes se alkaa kiehua. Laita joukkoon kamomilla ja anna hautua viisi minuuttia (lämpö pois päältä). Siivilöi pois kamomilla. Lisää setyylialkoholi ja öljy. Käännä miedolle lämmölle ja lämmitä kunnes aineet ovat hyvin sekoittuneet. Kaada natriumlauryylisulfaatti lasiseen astiaan ja sen jälkeen lisää kaikki edelliset aineet. Sekoita ja kaada seos suppilon läpi muovipulloon.

Tätä kamomillashampoota tulisi säilyttää viileässä paikassa. Tekemällä shampoon itse saa kehosi vähemmän myrkyllisiä tuotteita kuin jos ostaisit shampoon kaupasta.

Hunajashampoo

Tätä kotitekoista reseptiä varten tarvitset nestemäistä oliiviöljysaippuaa, puhdasta mehiläishunajaa sekä vettä. Sekoita 1 dl saippuaa, 1 dl vettä ja 2 dl hunajaa pulloon jossa on kierrekorkki. Ravistele hiljaa jotta kaikki aineet sekoittuvat kunnolla. Pese hiukset tavalliseen tapaan ja jätä aine vaikuttamaan noin 10 minuutiksi. Tämän jälkeen huuhtele pois.

 

Some figure

Toinen vaihtoehto on sekoittaa 50 ml hunajaa, 2 ruokalusikallista vettä, 2 ruokalusikallista nestemäistä oliiviöljysaippuaa, 1 iso muna, 1 ruokalusikallinen taikapähkinävettä, 1 teelusikallinen ruusuvettä ja 1 ruokalusikallinen vehnänalkioita. Kaada seos kierrekorkilliseen pulloon. Käytä hiuksiin samalla tavoin kuin normaaliakin shampoota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Schmidt-Rose, T., Braren, S., Fölster, H., Hillemann, T., Oltrogge, B., Philipp, P., … Fey, S. (2011). Efficacy of a piroctone olamine/climbazol shampoo in comparison with a zinc pyrithione shampoo in subjects with moderate to severe dandruff. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2010.00623.x
  • Trüeb, R. M. (2007). Shampoos: Ingredients, efficacy and adverse effects. JDDG. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
  • Chiu, A. G., Palmer, J. N., Woodworth, B. A., Doghramji, L., Cohen, M. B., Prince, A., & Cohen, N. A. (2008). Baby shampoo nasal irrigations for the symptomatic post–functional endoscopic sinus surgery patient. American Journal of Rhinology. https://doi.org/10.2500/ajr.2008.22.3122
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera : Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacognosy Reviews. 2015.
  • Thornfeldt C. Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction, and future. Dermatologic surgery : official publication for American Society for Dermatologic Surgery [et al.]. 2005.
  • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of Bee′s Honey – A review. AYU (An Int Q J Res Ayurveda). 2012;

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.