Logo image
Logo image

Minttuteen lukuisat terveysominaisuudet

3 minuuttia
Minttu kuuluu samaan sukuun timjamin ja rosmariinin kanssa. Se erottuu joukosta ruoansulatusominaisuuksien sekä vitamiinien ja mineraalien tuotannon takia. 
Minttuteen lukuisat terveysominaisuudet
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Minttuteen ominaisuudet on tunnettu jo pitkään. Usko tai älä, kehossa on monia osia jotka voivat hyötyä tästä juomasta.

Minttu on peräisin Välimeren alueelta, mutta nykyään sitä kasvaa ympäri maailman. Siitä on monia eri lajeja, mutta kaikki niistä kuuluvat mentha-sukuun.

Tästä monimuotoisuudesta huolimatta yhteiset tekijät voidaan nähdä kasvin eri lajeissa, kuten niiden voimakas tuoksu, kirkkaanvihreät lehdet, haaleanvioletti kukka ja kasvu kosteassa maaperässä.

Tietoa mintusta

Some figure

Katsotaan vähän sitä millainen tämä kasvi on, ja mitä mintulla on tehty aikojen saatossa.

 • Se kasvaa nopeasti; sekä oksat että itse kasvi voivat kasvaa puolimetriseksi.
 • Mintun kukat voivat olla violetteja tai valkoisia. Ne ilmaantuvat sitten kun kasvin kasvu kehittyy.
 • Minttusuvussa on noin 25 alalajia, kuten rosmariini, timjami ja oregano. Ne kaikki tunnetaan aromaattisina yrtteinä.
 • Mintun lehtiä käytetään teen tekemiseen, mutta niitä voidaan myös hyödyntää eteerisissä öljyissä ja levittää niitä kehon ulkoisille alueille.
 • Tämä mahtava kasvi pitää sisällään A- ja C-vitamiinia, Omega-3 -rasvahappoja ja kaikenlaisia mineraaleja.
 • Sinun tulee olla varovainen minttua kasvattaessasi; älä altista sitä liikaa auringolle ja muistaa antaa sille riittävästi vettä. Lehtiä kerätään vuoden ympäri.
 • Sen tieteellinen nimi on “Mentha”, joka tulee kreikkalaisen nymfin, Pluton rakastajattaren mukaan, koska hän oli niin mustasukkainen että muutti naisen kasviksi.

Lue tämäkin: Vitamiinipuutokset aiheuttavat uupumusta

Mintun ominaisuudet

Tässä artikkelissa kerromme tämän kasvin uskomattomista ominaisuuksista. Tiedät varmasti jo, että sitä on helppo kasvattaa ja helppo saada. Pidä sitä käden ulottuvilla ja lue lisää!

Minttu auttaa ruoansulatuksessa

Some figure

Sitä nautitaan aterioiden jälkeen, jotta vatsa “asettuu aloilleen”. Lisäksi se helpottaa ilmavaivoja ja sulattaa ruoan paremmin. Sitä suositellaan vatsakipujen aikana, koska se toimii kouristuksia vastaan ja oksennuslääkkeenä. Jos tunnet olevasi liian täynnä, tee mintun lehdistä minttuteetä.

 • Se lisää vatsan nesteiden eritystä ja helpottaa huonon olon vähentämisessä.
 • On kuitenkin parasta olla käyttämättä sitä liian pitkän aikaa, sillä se voi aiheuttaa gastriittia tai ärsytystä vatsan seinämissä.

Minttu auttaa hengityselimistöä

Koska mintussa on mentolia, sillä on hengityselimistöä avaavia ominaisuuksia. Sitä käytetään nuhan ja flunssan hoitoon sekä kuumeen vähentämiseen. Lisäksi sillä on viruksen vastaisia ominaisuuksia, jotka auttavat hengityselimistöä pääsemään yli kaikenlaisista taudeista.

Jotkut ihmiset hyödyntävät minttua keuhkoputkentulehdusta, nielutulehdusta ja astmaa vastaan. He, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin tai jotka yskivät paljon tupakoinnin takia, voivat nauttia vähemmästä kurkun käheydestä.

Minttu auttaa maksaa ja suolistoa

Minttua voidaan käyttää maksan toiminnan kiihdyttämiseen ja sappinesteen erityksen lisäämiseen. Sitä käytetään esimerkiksi vatsakramppien hoitamiseen ja ruoansulatuksen parantamiseen, mikäli maksa on “käyttökelvoton”.

Se hoitaa ripulia, ärtyvän suolen oireyhtymää ja Crohnin tautia. Lisäksi se auttaa poistamaan suoliston kaasut ja ehkäisee jätöksen pilaantumista tai kerääntymistä.

Minttu auttaa verenkierrossa

Mintulla on hyytymisen vastaisia ominaisuuksia kiitos eugenolin ja rosmariinihapon. Se parantaa verenkiertoa ja hoitaa tiettyjä siihen liittyviä sairauksia kuten esimerkiksi päänsärkyä.

Sitä voidaan myös käyttää vuoristotaudin oireiden vähentämisessä, sillä se mahdollistaa suuremmat happivarastot soluille ja samaan aikaan se puhdistaa elimistön myrkyistä.

Haluatko tietää lisää? 7 luonnollista hoitoa verenkierto-ongelmiin

Ulkoinen käyttö

Some figure

Kaiken sen lisäksi mitä kerroimme sinulle aikaisemmin, minttu auttaa myös:

 • Pahanhajuisessa hengityksessä
 • Reumaattisessa kivussa
 • Ihon kiinteytyksessä
 • Se on mahtava liittolainen keittiössä

Minttuteen valmistus

Valmista teetä ja lievitä tämänhetkisiä oireitasi. Se on hyvin helppoa.

Ainesosat

 • 6 mintun lehteä
 • 1/2 kupillista vettä (125 ml)

Valmistus

 • Lämmitä ensin puolikas kupillinen vettä kattilassa ja lisää mintun lehdet.
 • Sitten kun se kiehuu, poista se liedeltä ja anna vetäytyä.
 • Se on parasta juoda silloin kun se on vielä lämmintä.

Varmista, että hyödynnät kaiken mitä mintulla on tarjottavana. Kasvata sitä kotona ja paranna terveyttäsi merkittävästi minttuteen avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.