Logo image
Logo image

Kotihoitokeinot keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin

3 minuuttia
Siivoamisen ohella on tärkeää pitää kylpyhuone ja keittiö hyvin tuuletettuina, jotta vältyttäisiin pahojen hajujen kerääntymiseltä.
Kotihoitokeinot keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kaikkihan haluavat bakteerittoman ja hyvältä tuoksuvan kodin, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun esimerkiksi laitamme ruokaa, höyryt ja rasvat tarttuvat pinnoille. Ja tämä on vasta alkua kodin epämiellyttävien hajujen muodostumiselle. Lue siivousvinkkejä keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin!

Mikä oikein avuksi noihin pahoihin kylpyhuoneen hajuihin. Kokeile näitä tehokkaita kotihoitokeinoja pitääksesi huoneet raikkaan tuoksuisina!

Siivousvinkit keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin

Keittiö on yksi kodin kiireisimmistä ja käytetyimmistä alueista. Kaikenlaiset hajut tiivistyvät siellä; toiset niistä ovat miellyttäviä ja toiset vähemmän miellyttäviä.

Jäte mädäntyy ja likakerroksesta, toisinaan näkymättömästä, voi tulla riski fyysiselle ja henkiselle terveydelle.

Kylpyhuoneen päävihollinen on kosteus. Huone on suljettu ja ilmankierto on vähäistä. Siellä on pyyhkeitä, jotka ovat kaikkea muuta kuin hajuttomia.

Suurin osa tavallisista ilmanraikastajista on ympäristölle haitallisia. On kuitenkin joitakin keinoja, joita voimme käyttää kotona paikkojen raikastamiseksi.

Vinkit hajuttomaan keittiöön ja kylpyhuoneeseen

Some figure

Ennen ruoanlaittoa, sen aikana ja sen jälkeen on tärkeää tuulettaa huone. Ja tietenkin heittää roskat ulos. Sen jälkeen on tärkeää varmistaa, että vahvat hajut eivät jää sinne pysyvästi.

Liesituulettimesta on hyötyä. Lisäksi voit seurata yhtä tai useampaa näistä käytännöllisistä ja helpoista neuvoista:

 • Uutteet: keittiössä on hyviä liittolaisia, kuten muun muassa etikka, ruokasooda sekä appelsiinin ja mandariinin kuoret. Riittää kun laittaa kuoret veteen ja keittää niitä muutaman minuutin ajan saadakseen toivotun vaikutuksen.
 • Sitruuna: voit laittaa sitruunan kuoret astiaan veden kanssa ja laittaa sen uuniin tai mikroon päästäksesi eroon paistetun ruoan hajusta. Voit myös laittaa sitruunan öljyyn, joka imee hajut. Lisäksi sitruunamehu auttaa poistamaan ja puhdistamaan keittiön rasvat.
 • Mausteet: neilikka, kaneli ja vanilja auttavat hajustamaan tilaa. Kanelilla on myös rauhoittava, makea vaikutus ja veteen yhdistettyä vaniljaesanssia voidaan käyttää huonekalujen ja lattioiden puhdistukseen.
 • Kahvi: kokonaiset kahvipavut karkottavat pahat hajut. Aseta vain kahvipavut keittiön nurkkiin. Kahvista huokuu miellyttävää tuoksua, joka leviää kaikkialle kotiin.
 • Kasvit: jotkin kasvit, kuten timjami, rosmariini, minttu ja basilika pieniin ruukkuihin istutettuina levittävät luonnollista tuoksua.
 • Itsetehdyt ilmanraikastajat: voit laittaa mausteuutteita suihkepulloon ja käyttää niitä helposti. Esimerkiksi sitrushedelmät (appelsiini tai sitruuna) yhdistyvät todella hyvin jauhetun kanelin ja etikan kanssa.
 • Siivoaminen: Yritä siivota jääkaappisi säännöllisesti. Voit puhdistaa ilmaa laittamalla sen sisälle puoliksi leikatun sitruunan tai appelsiinin.

Lue myös: 10 konstia pahojen hajujen poistamiseksi keittiöstä

Hyvästit kylpyhuoneen pahoille hajuille

Some figure

Ei riitä, että on kaunis ja viihtyisä koti, jos kylpyhuone haisee pahalta. Paikatakseen tätä tilannetta, se pitäisi siivota usein ja siihen voi käyttää joitakin kotihoitokeinoja:

 • Pysäytä kosteus: hyvä tuoksu kylpyhuoneessa riippuu kosteuden ehkäisemisen tärkeydestä. Sen ehkäisyksi voit laittaa pieniä annoksia riisiä, liitua tai puuhiiltä astiaan.
 • Pyyhkeiden kuivaus: on tärkeää ripustaa ne jokaisen käytön jälkeen, koska muutoin niiden kosteus tekee niistä pahanhajuisia. On suositeltavaa vaihtaa pyyhe ainakin kerran viikossa: pese se ja pehmitä sitä lorauksella etikkaa.
 • Hajusta huonetta luonnollisilla esansseilla: kuivatut kukkien terälehdet ovat erinomaisia huoneiden hajustamiseksi. Yhdistä ne ja laita ne kulhoon tai pieneen pussiin. Niiden tuoksua voi vahvistaa pienellä määrällä alkoholia tai ruusuesanssia.
 • Appelsiinin tai sitruunan kuoret ovat myös hyödyllisiä tällä kodin alueella, varsinkin karkean suolan kanssa.
 • Hyödynnä ruokasoodaa: tämä tuote on mainio hajujen neutralisoija. Sitä käytetään verhojen, mattojen, hyllyjen ja jopa kosteutta pitävien kenkien suihkuttamiseen.
 • Käytä etikkaa: etikka jättää laatat puhtaiksi ja kiiltäviksi, ja sillä pääsee hajuista eroon. Se pysäyttää ja tuhoaa sienen ja homeen muodostumista, jotka ovat yleisiä tällä alueella.

Suosittelemme sinua lukemaan: Parhaat keinot kylpyhuoneen desinfiointiin

Keittiön ja kylpyhuoneen hyvän tuoksun saavuttaminen ei ole monimutkaista. Siivoaminen on avainasemassa, sekä kaikkien käytettävissä olevien lähteiden hyödyntäminen; ne ovat halpoja ratkaisuja, jotka antavat tyydyttäviä tuloksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
 • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.